Waarom zijn crash diëten slecht voor je gezondheid?

Steeds meer mensen leiden een zittend bestaan. Ze gaan met de auto naar het werk, brengen acht uur op kantoor door en thuis gemiddeld drie uur voor de televisie. Het gevolg van zo’n levensstijl is dat ingenomen calorieën nauwelijks worden verbrand. En dan hebben we het nog niet eens over de spierafname die plaatsvindt door het zittend bestaan!

Veel mensen proberen dat op te lossen door minder te gaan eten en starten met een crashdieet. Er bestaan dus talloze diëten (het internet staat er vol van) die gouden bergen beloven. En dan natuurlijk in zo’n kort mogelijke tijd kilo’s verliezen, denk aan dieetgoeroes die zeggen: “verlies minimaal 1 kilo per week”.  Wist je trouwens dat de eerste kilo’s die je snel verliest met een crashdieet meestal alleen puur vocht is?!

Helaas komt je lichaam door een crashdieet alleen maar in een spaarstand door een daling van het metabolisme (stofwisseling). Maar dat is niet het enige nadeel, je schildklier kan hierdoor ook uit balans raken met een traag werkende schildklier als gevolg.

Streng lijnen zorgt voor stress in het lichaam
Wist je trouwens dat een streng of crash dieet je lichaam stress geeft en zo kan zorgen voor nog meer overgewicht? Of ervoor zorgen dat je niet of zeer moeizaam afvalt? Stress zorgt o.a. voor verhoging van cortisol en insuline, twee hormonen die de vetopslag in de hand werken, bijna ongeacht de hoeveelheid calorieën die je eet. Het stresshormoon cortisol zorgt voor afbraak van spierweefsel waardoor je verbranding vertraagd wordt. Maar we hebben juist deze spiermassa heel hard nodig voor een gezonde stofwisseling en een gezond gewicht. Bovendien zorgt de afbraak van spieren voor verzuring (zie mijn blog over verzuring). Ook zorgt cortisol ervoor dat je eten slecht verteerd wordt: je lichaam kiest ervoor alle energie naar het stresssysteem te sturen en niet naar je spijsvertering. Je ziet nu wel dat het volgen van streng of crashdieet of ‘even snel wat kilo’s te verliezen’ niet verstandig is en ongezond.

Wat houdt een daling van het metabolisme (stofwisseling) in?
Doordat de snelheid van het metabolisme daalt door het volgen van een crashdieet gaat je lichaam zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt. Je eet veel minder maar je lichaam heeft uiteraard wel genoeg calorieën nodig om je lichaam goed te laten functioneren.

Na een paar weken is het lichaam aan minder eten gewend en zul je niet meer afvallen. Als je nog meer wilt afvallen, dan zou je dus nog minder moeten gaan eten. Natuurlijk verlies je dan ook gewicht, maar helaas vertraagt je metabolisme (stofwisseling) hiermee ook. Dit is natuurlijk niet wenselijk.

Spiermassa verdwijnt
Je ben wellicht met het crashdieet kilo’s afgevallen maar je vetpercentage is nagenoeg hetzelfde gebleven. Wat er wel is afgenomen is je spiermassa. Maar spiermassa is nou juist het allerbelangrijkste voor je metabolisme. Ze zijn de kracht achter het vergroten van je metabolisme. Daar moet je dus zuinig op zijn en het liefst juist vergroten. Je verbrandt dus spiermassa ipv vet.  Kortom, je houdt jezelf voor de gek op de weegschaal want je vetreserves blijven voor het grootste gedeelte dus gewoon bestaan! Ga je na zo’n dieet weer normaal eten dan vliegen de kilo’s er sneller aan dan ooit tevoren. Het gevolg: het beruchte jojo-effect en nog meer kilo’s dan vóórdat je met het crashdieet begon.

Een slank lichaam
Afslanken lukt dus misschien nog wel, maar slank, mooi en vooral (het belangrijkste) gezond blijven is vele malen lastiger, zeker als je na je dieet je normale eetpatroon weer wilt gaan oppakken. Want zeg nu eerlijk, je normale eetpatroon heeft je niet een slank lichaam gebracht dus dat moet je ook gaan aanpassen.

Mijn aanpak
Welke levensstijl je ook hebt, ik help je om je metabolisme (stofwisseling) in balans te brengen en te optimaliseren. Omdat iedereen een eigen metabolisme is het dus niet zo dat 1 dieet voor iedereen geldt.

Daarnaast geef ik je veel informatie over een gezond leef- en eetpatroon. Je doet het dus niet alleen!

Meer weten over blijvend gewichtsverlies?
Wil je meer weten over hoe jij blijvend gewichtsverlies kunt bereiken? Bel of mail me voor meer informatie over de mogelijkheden.