De feiten van alcohol en je gezondheid

Dat alcohol een dikmaker is dat weten we inmiddels wel. Maar hoe werkt dat nou met alcohol op de nuchtere maag of volle maag? 

 De opname van alcohol verloopt zeer snel. Op een lege maag zit het al na dertig minuten in het bloed en bij een volle maag kan dat wel twee uur duren. Best een verschil. Hoe snel het precies gaat is onder andere afhankelijk van je lichaamsomvang, je eetgedrag en je algehele gezondheid. Dus drink je sneller dan je lever kan werken dan geeft dat al meteen problemen, want dan word je niet alleen dronken maar blijven de vele andere belangrijke taken die de lever heeft ook liggen. 

 De werking alcohol op je lever 

De absorptie van alcohol vindt voor 20% plaats in de maag en voor 80% in de dunne darm, waarna het wordt vervoerd naar de lever die het weer verder verwerkt. De lever geeft prioriteit aan de afbraak van alcohol ten opzichte van andere belangrijke processen. Het drinken van alcohol legt ook de afbraak van vetten tijdelijk stil en je lichaam stapelt de vetten op in de vetreserves in de buikholte. Weet je meteen waar de term ‘bierbuik’ vandaan komt. De lever beschikt van nature over een enzym om alcohol af te breken. Om de alcohol van één fles wijn of zes glazen bier in combinatie met een maaltijd te verwerken heeft het lichaam minstens zes uur nodig.  

 Alcohol is toxisch 

De lever produceert bij het verwerken van alcohol een stofje dat toxisch is voor de hersenen. Toxisch is letterlijk je lichaam overbelasten met slechte, niet lichaams- of natuureigen stoffen die een negatieve werking kunnen hebben op het functioneren van cellen of organen in het lichaam. Wanneer je alcohol drinkt buiten de maaltijd, is de bloedspiegel van dit toxische stofje een stuk hoger. Koolhydraten, eiwitten en vetten vertragen de opname van alcohol. Je kunt dus beter alcohol drinken bij een rijke maaltijd. 

 Alcohol is niet alleen toxisch voor de lever maar het beïnvloed ook je zenuwstelsel en je hersenfuncties. Dit veroorzaakt slaperigheid, controleverlies over bewegingen en je spraak verloopt niet zo soepeltjes meerHet is niet voor niks dat jongeren tot de leeftijd van 24 jaar, die nog volop in de groei zijn, hier extra gevoelig voor zijn. Bij meer dan twee glazen alcohol per dag treedt er al een toxisch effect op. Ook de aanmaak van eiwitten en aminozuren wordt verstoord door alcohol, waardoor er minder spieropbouw kan plaatsvinden. Veel drinken en gespierder willen worden gaat dus niet echt samen. 

 Overmatig alcoholgebruik 

Drink je dagelijks een overmaat aan alcohol dan treedt er op langere termijn geheugenverlies en hersenbeschadiging op naast natuurlijk ook leververvetting, nierbeschadiging, alvleesklier problemen, vermoeidheid, depressies, slechte opname van vitaminen en mineralen, hormonale disbalansen, darmklachten etcStoornissen aan het maag-darmkanaal komen veel voor. Overprikkeling leidt tot aantasting en achteruitgang van het slijmvlies in de darm en maag, waardoor er meer kans is op ontstekingen. In de dunne darm zorgt chronisch alcoholgebruik voor vermindering van de opnamecapaciteit, doordat de darmvlokken worden beschadigd. Door een versnelde darmbeweging en een kortere passagetijd is er kans op diarree. Het gevolg hiervan is een slechtere voedingstoestand en vermagering. Hoe vaak zie je niet een alcoholist die broodmager is? 

 Alcohol en je darmen 

Alcohol veroorzaakt gisting in je darmen en verstoort de normale darmflora. Gezonde darmen vormen de basis voor een goede immuniteit, maar alcohol verstoort dat proces. Van af en één glas wijn gebeurt er niet zo heel veel in je darmen maar drink je bijvoorbeeld vrijdagavond 4 glazen wijn en de dag daarna ook 2 Gin-tonics en een glas bubbels dan kun je hier al spijsverteringsklachten van krijgen. Als je darmflora verstoort raakt door alcohol dan maakt je lichaam minder vitamine B aan. Om de alcohol te verwerken spreekt het lichaam ook de reserves aan van vitamine A, B, C, K en mineralen zoals zink, kalium, ijzer, foliumzuur en magnesium. Hierdoor verzuurt je lichaam. Drink je veel alcohol op basis van granen zoals bier dan verzuurt je lichaam het meest. Bier en sterke dranken verzuren namelijk meer dan wijn en champagne. Misschien dan toch een glas champagne in plaats van bier?  

 Alcohol maakt vrouwelijk 

Ja dat geldt ook voor de mannen onder ons. Alcoholgebruik zorgt ervoor dat onze oestrogeenspiegel verhoogd. Bij mannen zie je dit in de vorm van de bierbuik en borstvorming. Dit geldt overigens ook voor cholesterol die wordt ook verhoogd door alcohol. Dat leidt ertoe dat deze stoffen, in plaats van na gebruik te worden afgebroken zoals het hoort, opnieuw worden opgenomen in ons lichaam. Dit leidt tot verhoogde cholesterolniveaus en ook tot een hoog oestrogeenniveau, met als gevolg meer oestrogeendominantie. 

 Nooit meer drinken dan? 

Tja het is best een deprimerend verhaal geworden, die alcohol. Maar om nu aan volledige onthouding te gaan doen dat is ook weer zowat 

 Mijn advies:  

Het is verstandig om zeer matig te zijn met alcohol. Drink je toch graag nu en dan een glas wijn of iets anders, zorg er dan voor dat je dat niet doet op een lege maag, want dat versnelt de opname van alcohol en vertraagt juist de verwerking ervan. Koolhydraten vertragen de opname van alcohol en vetrijke snacks zorgen voor een langzamere darmperistaltiek; allebei zorgen ze ervoor dat je minder last krijgt van de gevolgen van alcohol drinken. Dus een goede maaltijd vóór je gaat stappen is aan te raden. Want als je maag vol voedsel zit kan de alcohol minder makkelijk de darmwand bereiken en erdoorheen passeren, waardoor het iets minder snel invloed op de hersenen krijgt. O ja vergeet ook niet om voldoende water erbij te drinken. Dus 1 glas wijn = 1 glas water erbij!