De kracht van gember

Ooit geweten dat gember zo effectief kan zijn voor je gezondheid?  

Wat is gember?
De gember die tegenwoordig overal vers te koop is, is een stukje wortelstok van een gemberplant. De gemberplant behoort tot de familie van planten waar ook oa kurkuma bij hoort. Het is ook in een potje te koopWist je dat verse gember al meer dan 5000 jaar wordt gebruikt als medicijn tegen allerlei kwalen waar wij we vandaag de dag vaak meer last van hebben. 

Gember is een krachtige ontstekingsremmer
Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes.  

Gember kan (menstruatie) pijn aanzienlijk verminderen
Gember is al eeuwenlang een kruid dat wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen. Uit een onderzoek onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen. Overigens bleek gember ook een goed middel tegen spierpijn na het sporten. Ook handig! 

Gember verhoogt de opname van voedingstoffen
Gember kan de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% verhogen. Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken. Als je hiervoor gemalen gember uit een potje gebruikt zal je gerecht niet naar gember smaken. Rasp eens wat gember door je smoothie bijvoorbeeld of havermoutpap. Wie weet helpt het je bij het afvallen? Of zet er een lekkere thee van: snijd wat schijfjes verse gember, doe het in een theeglas en giet er heet water op. Even laten trekken en opdrinken. Je kunt er ook wat verse kurkuma in doen. Dan heb je helemaal een super combinatie! 

Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans
Nog een manier waarop gember je kan helpen bij het afvallen. Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er insuline in je bloed circuleert; zolang er insuline in je bloed zit is het onmogelijk om af te vallen. Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen. Dit helpt je bij insulineresistentie en overgewicht. Combineer hiervoor gember met wat citroensap. 

Tip: start de dag met een groot glas heet water met het sap van een halve citroen en wat geraspte gember. 

Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid
Gember kan je helpen met het stimuleren van je spijsvertering. Het verhoogt daarbij de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan. Hierdoor zal een opgeblazen gevoel afnemen. Ook verbetert gember de werking van je darmen waardoor winderigheid kan verminderen. 

Gember is verwarmend
Heb je het vaak koud? Neem dan zeker met regelmaat een kopje verse gemaakte gember thee! Heb je snel last van opvliegers of nachtzweten probeer dan even of gember dit niet erger maakt. 

Hoe eet je gember of zorg je ervoor dat je het meer gaat eten?
Gebruik het liefst verse gember. Gember heeft een aparte smaak waar je misschien even aan moet wennen. Bouw het langzaam op. Je kunt bijvoorbeeld starten door wat plakjes gember toe te voegen aan je favoriete pot thee. Je kunt ook eenvoudig wat (geraspte) gember toevoegen aan sappen, smoothies en soepen en verder aan alles wat er op je vuur staat te pruttelen en waarbij je denkt dat het lekker is. Probeer het gewoon eens uit. Daarnaast kun je ook verse kurkuma raspen door je eten. Supergezond en een mooie combinatie met gember! Voeg er dan ook een snufje zwarte peper aan toe, dit bevordert de opname van de kurkuma en gember.