Wanneer we praten over gezonde voeding zullen we terug moeten gaan naar onze verre voorouders. Volgens wetenschappers is ons DNA, de belangrijkste drager van dergelijke informatie, in 35.000 jaar nauwelijks verander. Onze genen en ons lichaam zien er nog steeds hetzelfde uit als in de prehistorie. Onze voedingsbehoeften zijn identiek gebleven. Ons lichaam is dus in de afgelopen paar duizend jaar nauwelijks veranderd, maar ons voedingspatroon des te meer. De allergrootste veranderingen zijn die van de afgelopen decennia. In veertig jaar kan het menselijk lichaam zich alleen nog niet aangepast hebben aan deze veranderingen met alle gevolgen van dien.
Waarschijnlijk weet je ondertussen wel dat geconserveerd en bewerkt voedsel niet bepaald nuttig is voor onze gezondheid. Er waren vroeger geen zuivelproducten, alcohol of suiker, laat staan cola, tomatenketchup of chips. De kant-en-klaar maaltijd of de magnetron hadden ze ook nog niet uitgevonden. We hoeven niet meer te jagen of eten te verzamelen. Eten zoeken kost ons geen inspanning meer, we laden gewoon ons winkelkarretje vol. Bij de jager verzamelaars stonden voornamelijk planten, bessen, zaden, bonen en noten op het menu. Het vlees dat ze aten was van wilde beesten, met een gezondere samenstelling in voedingsstoffen en zonder antibiotica of groeihormonen. Zee- en riviervis vormde een andere belangrijk voedselbron, rijk aan gezonde vetten. Groenten en fruit maakten het grootste deel van de voeding uit.
Pas zo’n 10.000 jaar geleden gaf de mens zijn bestaan van jager-verzamelaar op. We gingen tarwe kweken en gingen schapen, geiten en koeien houden. Hiermee legde we de bouwstenen voor landbouw en veeteelt. Via de veeteelt begon de mens ook zuivelproducten te gebruiken. Met het gebruik van graan en zuivel ontstonden toen de eerste welvaartsziekten. De voeding veranderde in vergelijking met die in de prehistorie volledig. Circa 200 jaar geleden kwam de volgende ingrijpende verandering: de industrie. We waren vanaf toen in staat om voedingstoffen massaal te bewerken. Voedingswaren als meel, suiker en vetten werden geraffineerd en beroofd van essentiële stoffen. Ook werden er meer en meer minderwaardige transvetten en geraffineerd zout toegevoegd. Massaal werd gebruik gemaakt van pesticiden, antibiotica, hormonen, medicijnen, landbouwchemicaliën, kleurstoffen en conserveringsmiddelen zonder na te denken wat de langere termijn gevolgen zouden kunnen zijn. Al die nieuwe stoffen hebben ervoor gezorgd dat onze cellen flink in de war zijn geraakt. Ook de toenemende blootstelling aan tal van elektromagnetische velden zoals straling van mobiele telefoons en draadloos internet heeft zijn impact op de gezondheid van de mens.
Opvallend is te zien dat de top 10 van de voedselallergieën producten bevat die de afgelopen 200 jaar zijn geïntroduceerd: granen, tarwe, mais, rijst, mout, rogge en vooral ook zuivelproducten.
Ik denk dat het nu wel duidelijk is geworden dat we weer terug moeten naar de essentie: wat hebben onze cellen, organen en weefsels werkelijk nodig? Mooi vergelijk is een benzineauto, die ga je toch ook niet met diesel tanken?! Je weet namelijk dat als je dat wel doet je niet meer kunt rijden en naar de garage moet. Dit gebeurt je dan geen 2e keer want het kost je veel geld en ook tijd om alles weer te fiksen. Maar waarom doen we dat dan wel met ons eigen lichaam? De voedingsindustrie weet heel goed het eten zo te manipuleren dat we er maar meer en meer van willen hebben (verslavingen). Het grote assortiment aan beschikbare en betaalbare medicijnen heeft het mogelijk gemaakt om ontstane kwaaltjes bij te sturen, zodat we niet onmiddellijk hoeven te luisteren naar onze ‘inwendige pruttelende motor’, maar wanneer dit voortduurt zal het volledig fout lopen met allerlei klachten en ziektes van dien.
Veel mensen stoeien met hun gezondheid en hebben vaak meerdere (chronische) aandoeningen. Denk aan vermoeidheid, slecht slapen en insulineresistentie, reuma, hart- en vaatziektes en maag- darm en leverziektes. Allemaal gevolgen van oa het eten van bewerkt voedsel dat de essentiële stoffen mist.
Wat houdt gezonde voeding in:
- Bewustwording van wat je eet is belangrijk
- Noodzakelijke voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen
- Eet zoveel mogelijk biologische groenten en fruit
- Gebruik verse kruiden en leer deze toe te passen naar behoefte van het lichaam
- Vermijd chemische zoetstoffen en geraffineerde suikers
- Vermijd voeding met een hoge glycemische index
- Wordt bewust van de verborgen suikers van de voedselindustrie
- Kies voor pure (RAW) chocolade van minimaal >85% cacao
- Neem dagelijks voldoende, 2 eetlepels, gezonde vetten
- Vermijd bakken op hoge temperatuur
- Gebruik de juiste, gezonde, vetten om te bakken zoals olijfolie, kokosolie of Ghee
- Drink elke dag voldoende water
- Eet elke dag 20/30 gram ongebrande noten voor een goede vetzuurverhouding
- Probeer minimaal 500 tot 800 gram groenten te eten waarvan 2 stuks fruit per dag
- Eet (mits je er geen last van hebt) af en toe spelt/desem brood maar niet iedere dag
- Eet (mits je er geen last van hebt) en drink heel af en toe zuivel, dus niet iedere dag