
We weten allemaal dat roken niet goed is voor de gezondheid. We denken dan het meest aan de longen maar roken brengt veel meer schade aan dan alleen maar je longen. Het heeft invloed op je immuunsysteem, je hormoonhuishouding, vruchtbaarheid en je medicijngebruik waaronder de anticonceptiepil die, in combinatie met roken, meer schade aan richt dat je zou denken. Als je dus (nog) rookt tijd om je hierin eens goed te verdiepen. Hopelijk raak je er nu wel van overtuigd dat stoppen toch echt het beste is voor je als je zuinig bent op je gezondheid.
Ziektes van de luchtwegen
Tabaksgebruik is verantwoordelijk voor de meeste longziekten waaronder longemfyseem, bronchitis, longkanker en COPD. De meest bekende zijn chronische bronchitis en emfyseem. Ook hebben rokers hebben meer te lijden van astma-gebonden complicaties. Het bevordert ook de kans op longinfecties. Dit komt natuurlijk ook omdat het immuunsysteem minder goed functioneert door het roken.
Hart- en vaatziekten
Nicotine verhoogt ook je bloeddruk. De hoge bloeddruk zorgt ervoor dat de cholesterol in de wanden wordt geduwd. Doordat de kleinere bloedvaten samentrekken ontstaat er een bloeddrukstijging. Een roker kan hierdoor (mits er iedere dag meerdere sigaretten worden gerookt) koude handen en voeten krijgen maar ook een wat grauwer gezicht en rimpels omdat de doorbloeding van de huid vermindert. Daarnaast verhoogt nicotine ook de hoeveelheid slechte cholesterol. Bij beschadigde vaatwanden blijft de cholesterol makkelijker plakken. Vrouwen die het gebruik van de anticonceptiepil combineren met tabaksgebruik verhogen hun risico om dit soort complicatie te ontwikkelen.
Wist je dat de nicotine in sigaretten de afgifte van adrenaline aan het bloed stimuleert? Adrenaline verhoogt de hartslag, bloeddruk en bloedsuiker en versnelt de ademhaling.
Heb je diabetes?
Dan is het helemaal belangrijk om te stoppen met roken. Dat komt omdat nicotine de afgifte van het hormoon insuline verlaagt dat een belangrijke rol speelt in de bloedsuikerspiegel.
Disbalans van de geslachtshormonen
Wat veel mensen niet weten is dat nicotine uit sigaretten een klier in de hersenen, de hypofyse, beïnvloedt die weer de bijnieren en eierstokken aanzet tot de productie van verschillende hormonen. Volgens het tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, die een onderzoek hebben gedaan onder rokende vrouwen na de overgang, blijkt dat deze vrouwen na de overgang hogere concentraties geslachtshormonen in hun bloed hebben dan niet-rokende vrouwen. Een disbalans van de geslachtshormonen kan het ontstaan van diverse ziekten versterken. Het gaat hierbij om de hormonen testosteron en oestrogeen.
Wil je in verwachting raken?
Roken leidt tot vermindering van de concentraties van prolactine, FSH hormoon (follikel stimulerend hormoon) en van luteïniserend hormoon. Dit zijn juist zeer belangrijke hormonen die zorgen voor een gezonde menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Roken zorgt dus voor een verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Mooie reden om dus te stoppen als je in verwachting wilt raken.
Verslechtering immuunsysteem
Tja roken vermindert je conditie maar verzwakt ook je immuunsysteem. Je lichaam is 24/7 druk bezig met het buiten houden van vreemde en schadelijke stoffen die de gezondheid van het lichaam in gevaar kunnen brengen. Als je rookt dan moet er een deel van deze tijd worden besteed aan het buiten houden van de schadelijke stoffen die in sigaretten zitten waardoor het immuunsysteem niet genoeg tijd heeft zich bezig te houden met de echt belangrijke en gevaarlijke stoffen af te breken. Hierdoor draait je immuunsysteem overuren (wat weer energie kost) en worden gevaarlijke stoffen mogelijk niet op tijd herkend waardoor je sneller ziek wordt. Je hebt dus verhoogde infectierisico’s.
Trager herstel na ziekte en operaties
Het is niet voor niets dat er, voorafgaand aan een operatie, wordt gevraagd of je rookt. Niet-rokers herstellen namelijk veel sneller na een operatie of ziekte dan rokers. Dat komt oa omdat roken wondgenezing vertraagd. Roken vertoont ook een wisselwerking met sommige medicijnen waardoor die minder goed worden opgenomen door het lichaam.
Slechtere conditie
In sigarettenrook zitten verschillende schadelijke stoffen, waarvan de 3 gevaarlijkste stoffen nicotine, koolmonoxide en teer zijn. Wanneer je een sigaret opsteekt verbrand de tabak en dit zorgt voor de productie van koolstofmonoxide. Je longen zorgen ervoor dat het zuurstof met behulp van de rode bloedcellen door je hele lichaam wordt vervoerd! Wanneer je rookt neem het koolstofmonoxide de plaats in van de zuurstof, waardoor belangrijke organen dus minder zuurstof krijgen. Koolmonoxide bindt in het bloed dus aan rode bloedcellen in plaats van zuurstof. Hierdoor wordt er minder zuurstof door de bloedcellen vervoerd. Het lichaam heeft juist zuurstof nodig voor spieractiviteit zoals lopen, fietsen en sporten.
Minder aanmaak van glutathion door nicotine
Je lichaam bouwt zelf glutathion op uit aminozuren, dat zijn eiwitten. Glutathion zorgt voor afvoer van toxische stoffen, het neutraliseren van vrije radicalen, het versterkt je immuunsysteem en beschermt je cellen en zelfs je DNA. Er kunnen redenen zijn waardoor je lichaam te weinig glutathion aanmaakt. Vooral in tijden van stress, ziekte, bij chronische ontstekingen, slechte voeding, operaties, bepaald medicijngebruik, blootstelling aan toxische stoffen maar vooral ook roken is het lichaam minder in staat om glutathion aan te maken. Dit is erg jammer want de belangrijkste eigenschap van glutathion is misschien wel dat het je juist helpt om die toxische stoffen af te voeren.
En als ik heel weinig rook?
Er bestaat niet zoiets als een beperkt “en dus onschadelijk” aantal sigaretten. Elke gerookte sigaret stuurt, trekje na trekje, duizenden giftige chemische deeltjes naar je bloed.
Het advies: stop per direct met roken, bespaart je een hoop narigheid en na een jaar zijn je hormoonspiegels met een beetje geluk weer terug op het oude niveau en is je immuunsysteem weer op orde.