Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Het is een vorm van reuma en komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Anders dan bij andere vormen van reuma zijn niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel aangedaan bij fibromyalgie. Het wordt daarom ook wel weke delen reuma of spierreuma genoemd. De naam verwijst naar de delen die aangedaan zijn. Het woord fibromyalgie komt uit het Grieks van het woord ‘fibro’ (bindweefsel), my (spieren) en algie (pijn). De hoofdklachten zijn spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aan gewrichten aanhechten. Andere klachten kunnen zijn: chronische vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, temperatuurgevoeligheid, concentratiestoornissen, darmklachten, gevoelloosheid, tintelingen, hoofdpijn en depressieve gevoelens.

Fibromyalgie | vitaminetekorten
Voor fibromyalgie is er niet één enkele oorzaak maar is er sprake van meerdere oorzaken. In de meeste gevallen is er sprake van een vitamine D tekort en vaak ook vitamine B12 tekort. Dit hoeft niet de oorzaak te zijn maar kan een gevolg zijn van een darmprobleem die vaak onopgemerkt wordt.

Fibromyalgie | slaapproblemen
Hetzelfde geldt voor de nachtrust. Veel fibromyalgie patiënten slapen slecht. Veel gehoorde slaapklachten zijn: moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden, ’s ochtends heel vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen komen tot moe wakker worden. Dit komt omdat fibromyalgie patiënten niet goed in staat zijn om in het diepe slaap stadium te komen (dat heet de delta slaap). In deze diepe slaap herstelt je lichaam door te ontgiften en weer op te bouwen. Het groeihormoon (HGH hormoon) is nodig voor de heropbouw en deze stof komt tijdens de deltaslaap vrij. Maar als je niet in de diepe slaap komt maak je te weinig groeihormoon aan wat zorgt voor allerlei klachten omdat dit HGH hormoon zorgt voor herstel van het spierweefsel.

Fibromyalgie | immuunsysteem
Daarnaast heeft ook het immuunsysteem hieronder te lijden omdat het niet goed de immuunsysteemreparaties kan uitvoeren. Dit komt weer omdat de melatonine-afgifte vermindert waardoor de immuun functies van de witte bloedcellen verminderen. Melatonine is één van de sterkste antioxidanten. Daarom is een goede slaap zeer belangrijk bij het herstellen van fibromyalgie.

Fibromyalgie | stressreductie
Ook stress speelt een grote rol bij fibromyalgie. De klachten bij fibromyalgie ontstaan vaak na een lange periode van stress. We hebben het dan niet alleen over mentale stress. Stress kan ook lichamelijke stress zijn door een infectie, bacterie of virus, een ongeluk, verkeerde voeding, een auto-immuunziekte of ernstige geestelijke stress. Als reactie op deze stressfactoren ontstaat er dan oxidatieve stress.

Bij oxidatieve stress worden de mitochondriën (energiefabriekjes) beschadigd in de spieren, waardoor ze minder energie kunnen produceren via het mitochondriale systeem. De energie die wordt geproduceerd gaat dan via het anaërobe systeem waardoor lactaat wordt gevormd. Hierdoor verzuren spieren, wat pijn en stijfheid tot gevolg heeft. Appelzuur (malaat) is belangrijk onderdeel van het mitochondriale systeem en magnesium malaat is in dit geval daarom ook een belangrijk supplement.

Bij nitrostress worden er te veel stikstofverbindingen geproduceerd en beschadigen ook de mitochondriën. Bovendien activeren ze een bepaalde receptor van de zenuwcellen. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals verhoogde pijngevoeligheid, zenuwpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, rusteloze benen en extra gevoeligheid voor elektromagnetische straling en dergelijke.

De belangrijkste stoffen die iemand nodig heeft om beide soorten stress te bestrijden zijn magnesium malaat, ubiquinol Q10, zinkmethionine (koper), vitamine B12, folaat en B6, carnitine, vitamine C en vitamine E.

Andere vormen van stress zoals een te hoge werkdruk of andere psychische druk zoals bij een echtscheiding, kunnen bestreden worden door het gebruik van een adaptogeen zoals Rhodiola. Hierbij wordt het elastiekje als het ware dikker. Het is natuurlijk ook belangrijk om andere maatregelen te nemen om de stress beter te hanteren, zoals verandering in werk of het doen van ontspanningsoefeningen in de vorm van mediatie of yoga, korte pauzes tijdens het werk, een weekendje weg en ademhalingsoefeningen.

Wil je weten of je last hebt van oxidatieve stress en nitrostress? Dan zou een EMB bloedtest uitkomst bieden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Fibromyalgie | disfunctie van neurotransmitters
Vaak is er ook een disfunctie in de neurotransmitters. Hiervoor heb ik een handige test, de Braverman test (neurotransmitter profielbepaling). Dit is een wetenschappelijk onderbouwde test die de status van vier neurotransmitters inzichtelijk maakt, namelijk: serotonine, dopamine, GABA en acetylcholine. Het doel van deze profielbepaling is om inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neurobiochemische systeem.

Neurotransmitters zijn communicatiestoffen binnen de hersenen. Ze zorgen voor de communicatie in de biochemie van je lichaam. Als die verstoord is werken lichaam en geest als geheel minder goed.

Ze werken pas optimaal bij goede bloedcirculatie, zuurstofopname, vetzuurbalans, gezonde stress, etc. Neurotransmitters worden geproduceerd uit specifieke voedingsstoffen. Dit natuurlijke proces kan, in periodes van o.a. hoge (werk)druk, uit balans raken. De behoefte aan voedingsstoffen ter ondersteuning van de betreffende neurotransmitter neemt dan toe. De antwoorden op de vragen geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten, die direct zijn verbonden met de neurotransmitters in het brein. De “natuur” van een persoon is de combinatie van persoonlijkheid, geheugen, aandacht, en fysieke gezondheid. Deze bepaling is het eerste meetinstrument die al deze gebieden bepaald.

Fibromyalgie | darmen
Je darmen zijn de poortwachter tussen de buitenwereld en de binnenkant van ons lichaam. De darmen houden pathogenen (toxische stoffen) buiten de deur en beschermen het lichaam tegen ontstekingsreacties. De juiste darmbacteriën zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen en dat er vitamines worden geproduceerd. Ontstekingsreacties in het lichaam kunnen een dermate invloed hebben op de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmwand zodat deze als het ware toxines niet meer kunnen tegenhouden. Een verhoogde permeabiliteit van de darmwand zorgt op zijn beurt weer voor meer ontstekingsreacties in het lichaam wat meerdere klachten kan veroorzaken.

Zo kan bijvoorbeeld een darminfectie aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. De verzwakking van het immuunsysteem leidt dan weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties. Schimmelinfecties, met name de candida albicans schimmelinfectie komt bijvoorbeeld veel voor bij fibromyalgie patiënten.

Fibromyalgie | laaggradige ontstekingen
Fibromyalgie gaat vaak gepaard met laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogde permeabele darmwand, ook wel lekkende darm of Leaky Gut genoemd. Het immuunsysteem kan heftig reageren op voeding. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontstekingen veroorzaken. Er moet worden uitgesloten of er sprake is van parasieten, schimmels en gisten in de darmen. Pré- en probiotica zorgen voor een goede darmfunctie. Is er sprake van ernstige verteringsstoornissen dan is het verstandig om ook voor elke maaltijd spijsverteringsenzymen te slikken. Dit kan bijvoorbeeld Glutazyme zijn. Je slikt deze dan voor een aantal maanden.

Zijn er laaggradige ontstekingen en/of permeabele darm? Zorg dan voor het volgende:

 • Start met voeding aanpassen
 • Neem spijsverteringsenzymen in (indien nodig)
 • Controleer de maagzuurproductie
 • B12 tekort opheffen (komt vaak voor bij fibromyalgie)
 • Darmflora herstellen
 • Darmwand helen

 Zorg verder voor:

 1. Voldoende inname van essentiële vetzuren, met name omega-3 maar ook GLA kunnen de ontstekingsreacties helpen verminderen.
 2. Goede (pré-) en probiotica voor voldoende goede darmbacteriën
 3. Heb je wel eens last van een schimmelinfectie? Zorg dan voor voldoende vitamine C, magnesium en choline.

Allergieën en intoleranties vaststellen
Een allergie of een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Een (over) actief immuunsysteem verzwakt het lichaam wat klachten geeft zoals (spier) pijn, slapeloosheid, hyperactiviteit, hoofdpijn, prikkelbare darm en slapeloosheid. Gluten en koemelk kunnen een trigger zijn om het immuunsysteem verder te verzwakken. Door de aanmaak van meerdere ontstekingsreacties wordt het zenuwstelsel geprikkeld wat weer leidt tot verschillende klachten.

Bij fibromyalgie komen vaak allergieën en/of intoleranties voor. Allergieën en intoleranties zijn goed op te sporen met een bloedtest. De symptomen van fibromyalgie blijken af te nemen als men één of meer voedingsmiddelen schrapt die vaak een voedselallergie of voedselovergevoeligheid veroorzaken. De meest voorkomende zijn melk, soja en gluten. Maar vaak reageert men ook op maïs, tarwe, zuivel, citrusvruchten, suiker en nachtschade (paprika, aardappel, aubergine, tomaat, pepers, goji-bessen).

Fibromyalgie | hooikoorts
Als iemand fibromyalgie heeft dan zijn er ook vaak hooikoortsklachten. Bij hooikoorts is er altijd sprake van het tekortschieten van het immuunsysteem en in dat geval moet er gekeken worden naar de spijsvertering en darmflora. Een gezonde darmflora maakt antistoffen aan die het immuunsysteem beschermen en regelt de mate waarin histamine onschadelijk wordt gemaakt. Het is zinvol om uit te zoeken of er sprake is van ongezonde darmflora om zo ook hooikoortsproblemen aan te kunnen pakken. Want zonder een goed functionerende darm kun je ook hooikoortsproblemen niet aan gaan pakken.

Fibromyalgie | nachtschade (reumatische klachten)
Sommige mensen krijgen last van reumatische klachten na het eten van nachtschade, meestal is solanine dan de stof die dit veroorzaakt. Solanine veroorzaakt pijn in zachte weefsels en gewrichten, waardoor fibromyalgie en artritis erger kunnen worden. Dit komt omdat nachtschades ongemerkt ontstekingen kunnen veroorzaken van oa de darmwand en de gewrichten. Het vermijden van nachtschade kan de pijn sterk verminderen. Ook als je last hebt van spierpijnen, verkrampingen, weersveranderingen, zuurbranden, slechte genezing, slapeloosheid en galblaasproblemen.

Een klein percentage van de mensen krijgt na het eten van nachtschades te maken met allergische klachten zoals zwellingen, huiduitslag, jeuk, tintelingen en misselijkheid. Mensen met hooikoorts klachten die allergisch zijn voor graspollen, hebben vaak ook een allergie voor planten uit de nachtschadefamilie omdat de eiwitstructuren erg op elkaar lijken. We noemen dit een kruisreactie.

Maar de grootste groep heeft te maken met milde klachten na het eten van nachtschades. Klachten kunnen zijn: slaperigheid, acute ontstekingen, duizeligheid, diarree en gasvorming.

Via het laboratorium Pro Health kun je de ImmuPro Basic bloedtest laten doen voor het vaststellen van negentig meest voorkomende intoleranties van voedingsmiddelen. Deze test kun je via Project Vitaal bestellen. Ook kun je kiezen voor een EMB bloedtest waarbij er ook gecheckt wordt op een aantal voedselintoleranties.

Fibromyalgie | zuur-base balans
Het bindweefsel bij mensen die aan fibromyalgie lijden wordt stijf en gespannen en het systeem is niet goed meer in staat om de aan- en afvoer van vloeistoffen te regelen door de ophoping van afvalstoffen.

Bij fibromyalgie is het belangrijk dat je de zuur-base goed in evenwicht houdt. Bij de werking van de lichaamscellen komen zure afvalprodukten vrij. Als je hier een overschot aan zuren hebt ontstaan er problemen zoals spierweefsel dat slechter gaat functioneren. Om verzuring tegen te gaan is de juiste voeding, voldoende beweging en een goed darmmilieu heel erg belangrijk.

Start met voeding dit hoofdzakelijk basisch (alkalisch) is. Dus eet zo min mogelijk zuurvormende voedingsmiddelen. Met name dierlijke eiwitten en meelprodukten zijn zuurvormend. Eet vooral: veel groenten en fruit, weinig rijst (zilvervliesrijst is het beste), vette vis, zachte kaassoorten en met mate zure melkprodukten zoals biogarde, yoghurt en kwark. Beperk het drinken van koffie, zwarte thee en sterke alcoholische dranken.

Een superfood die het beste dagelijks genomen kan worden is een verzameling van alkalische vormende ingrediënten die zijn samengevoegd in een product dat ‘Greens’ heet. Hier zit oa in: tarwegras, spirulina, chlorella, lijnzaadextract, gemberwortel, groene thee extract, OPC, gerstegras, alfalfazaad maar ook spijsverteringsenzymen waardoor de spijsvertering ook wordt verbeterd. Een Greens product maakt de zuur-base balans in orde, helpt ontstekingen tegen te gaan, verbetert de spijsvertering en is een bron van vitaminen, mineralen, sporenelementen, antioxidanten en aminozuren.

Een belangrijke voorwaarde om een gezonde zuur-base balans te krijgen is in de eerste plaats het hebben of krijgen van een goede darmflora (microbioom). Met ‘Greens’ wordt er aan het herstel gewerkt van het immuunsysteem en de zuur-base balans wordt in evenwicht gebracht.

Stop pijn met natuurlijke middelen
Pijn wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Een belangrijke factor zijn de ontstekingen die bij alle chronische ziekten aanwezig zijn. Zoals ik al eerder hierboven heb uitgelegd worden de ontstekingsbevorderende stoffen gestimuleerd door het eten van voedsel waarvoor je een intolerantie hebt maar ook door verkeerde voeding zoals te veel zetmeel, suiker en verzadigde vetzuren. Maar ook de wijze van bereiding heeft invloed op ontstekingen. Bioactieve stoffen in de natuurvoeding werken juist ontstekingsremmend.

Wat zijn bioactieve stoffen?
Ik adviseer altijd om iedere dag alle kleuren van de regenboog te eten in groenten en fruit. Je krijgt dan niet alleen een gezond portie vitaminen, mineralen en vezels binnen maar je krijgt ook een gezonde cocktail aan bioactieve stoffen binnen. Bioactieve stoffen zijn stoffen die een bepaalde biologische of fysiologische functie hebben in het lichaam. Zij hebben een gezondheid bevorderend effect. Een groot aantal bioactieve stoffen hebben een antioxidantenwerking. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen, die in het lichaam vrijkomen als gevolg van allerlei oxidatiereacties wat je weerstand tegen diverse welvaartsziekten kan verhogen.

Bepaalde bioactieve stoffen zoals flavonoïden en carotenoïden (waaronder luteïne, zeaxanthine, b-caroteen, lycopeen, en b-cryptoxanthine) geven ook kleur aan onze voeding. Zonder deze stoffen zou een tomaat niet rood zijn, broccoli niet groen en een wortel niet oranje. Dus hoe meer verschillende kleuren groente en fruit, hoe hoger je diversiteit aan verschillende vitaminen, mineralen, sporenelementen en bioactieve stoffen!

Natuurlijke orthomoleculaire voedingssupplementen
Een aantal natuurlijke orthomoleculaire voedingssupplementen die ondersteunen bij pijnklachten bij fibromyalgie zijn:

MSM, natuurlijke pijnbestrijder
MSM heeft een ontstekingsremmende eigenschap en zorgt voor pijnvermindering. MSM is een organisch gebonden zwavel en vermindert pijn, verbetert het zuurstoftransport, ontgift het lichaam en geeft meer energie. MSM is een goed alternatief voor reguliere pijnstillers. Het blokkeert de doorgifte van pijnprikkels. Het is hiermee de veiligste en meest effectieve pijnstiller die we kennen bij chronische pijnklachten.

Curcumine de topper in anti-ontstekingsacties
Curcumine, de werkzame stof uit curcuma, is één van de beste anti-ontstekingsmiddelen. Het remt dus oa ontstekingen die kenmerkend zijn voor reuma, MS, fibromyalgie en andere auto-immuunziekten.

Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren remmen de vorming van linolzuur- en arachidonzuurmetabolieten omdat ze dezelfde enzymen voor hun omzetting nodig hebben en hun metabolieten niet ontstekingsbevorderend werken.

Astaxanthine
Astaxanthine heeft een ontstekingsremmende werking. Het is een sterke antioxidant. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in mitochondriale membranen waar het een beschermende werking biedt tegen oxidatie. Het remt de ontstekingsprocessen.

Energie herstellen met een ketogeen dieet
Bij pijn en vermoeidheid door fibromyalgie kan in sommige gevallen een vetrijk dieet de symptomen drastisch verminderen. Een vetrijk dieet moet ervoor zorgen dat de mitochondriën beter werken, waardoor je lichaam meer energie kan produceren.

Wat zijn mitochondriën?
Mitochondriën zijn de energiecentrales die in bijna alle cellen voorkomen. Ze produceren de energie. Dit doen ze door voedingsstoffen uit de suikers (koolhydraten) en vetten die gegeten worden te combineren met zuurstof uit de lucht die ingeademd wordt. Daarom is voldoende zuurstof (goed in- en uitademen en diep genoeg) en voldoende vitaminen en gezonde voeding zeer belangrijk! Wist je dat een gemiddelde volwassene maar liefst 10 miljard mitochondriën in zijn cellen heeft? Hoe hoger de stofwisseling van een orgaan hoe meer mitochondriën er nodig zijn in die cellen. Dus de lever, darmen, longen en hart hebben enorm veel mitochondriën. Bij mensen met vermoeidheidsklachten is de hoeveelheid mitochondriën onvoldoende en voor een goede stofwisseling is het essentieel dat goed werkende mitochondriën zich gaan herstellen. Ook voor de problemen die pijn veroorzaken, zijn er voldoende mitochondriën nodig om de pijn te bestrijden.

Om energie te produceren vinden in de mitochondriën ingewikkelde chemische reacties plaats. Ze gebruiken hierbij de voeding die je eet. Als deze processen niet optimaal verlopen kunnen er teveel vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen hoeven niet schadelijk te zijn maar teveel wel. Door een dieet te volgen dat veel goede vetten, weinig koolhydraten en voldoende gezonde eiwitten bevat worden de mitochondriën in staat gesteld een brandstof te produceren die ‘ketonen’ worden genoemd. Er worden dan veel minder vrije radicalen in de cellen gevormd wanneer het bloedsuikergehalte laag is en ketonen als brandstof worden gebruikt. En dit proces heeft een grote invloed op het bestrijden van ontstekingen, die pijn veroorzaken. In het kort komt het erop neer dat snoep, suikerhoudende dranken, brood, pasta, crackers, chips en friet vervangen worden door biologische groenten en gezonde vetten. Wanneer je de hoeveelheid groenten verhoogd naar minimaal 500 gram per dag, noten, zaden en eiwitten toevoegt aan je dagelijkse inname, dan gaat je lichaam voornamelijk vetten verbranden.

Noten en zaden zijn uitstekende eiwitbronnen. Zorg dat je per dag 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eet (rekening houdend met een gezond gewicht). Deze zijn gemakkelijk uit plantaardig voedsel te halen zoals: graan, peulvruchten, noten, zaden en pitten, amandelen, zwarte komijnzaad, cacao, psylliumvezels. Dierlijk voedsel is rijk aan eiwitten zoals: zuivel, roomboter, eieren, gevogelte, vlees en vis, schelp- en schaaldieren. Mensen met een zwak gestel, fysieke zware arbeid, herstellende van een ziekte of stress verbruiken meer eiwitten dus hebben ook meer eiwitten dagelijks nodig. Houdt hier rekening mee.

Tekorten aan orthomoleculaire voedingsstoffen opheffen
In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke specifieke stoffen die nodig zijn. Dus bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam.

 Bij fibromyalgie komen de volgende tekorten vaak voor:

 • B12
 • Vitamine D3
 • Magnesium malaat

B12
In de praktijk is gebleken dat 75% van de patiënten met fibromyalgie een tekort heeft aan B12. Sommigen hebben ook wel eens afwijkende rode bloedcellen waardoor het zuurstoftransport vermindert. Vitamine B12, en dan in de vorm van methylcobalamine met voldoende foliumzuur, biotine en B6 zorgt voor minder pijn, meer energie en een betere nachtrust.

Magnesium malaat
Magnesium malaat is een verbinding van magnesium en appelzuur (malaat). Het is klinisch aangetoond dat deze vorm goed is om te ontspannen en om de spiercellen van energie te voorzien. Appelzuur is aanwezig in de meeste cellen van je lichaam en vormt een belangrijk onderdeel om energie vrij te maken. Bij fibromyalgie patiënten is er een storing in het vermogen van het lichaam om energie vrij te maken uit een aërobe verbranding. Er wordt dan in plaats van uit aërobe verbranding energie gemaakt uit anaërobe verbranding waar melkzuur bij vrijkomt die inefficiënt is. Dit verklaart de vermoeidheidsverschijnselen en de spierpijnen door het lichaam.

Magnesium is ook betrokken bij de productie van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van de slaapcyclus, pijnwaarneming, stemming en het immuunsysteem. Lage serotonine niveaus hangen dus samen met slaapstoornissen, meer pijnervaring en stemmingsproblemen. Een combinatie van magnesium en appelzuur en vitamine B6 is aan te bevelen om pijn en vermoeidheid te verlichten.

Vitamine D3
Vitamine D heeft heel veel belangrijke functies waaronder celgroei en celdeling maar het remt ook ontstekingen en heeft een positieve werking op het versterken van het immuunsysteem. Een tekort kan oa depressie, kanker, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen, fibromyalgie en migraine veroorzaken.

Andere orthomoleculaire voedingsstoffen
Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energieproductie van de spieren. Door een mangaantekort neemt de doorlaatbaarheid van de darmen toe waardoor er meer gevoeligheid voor gluten en andere allergische reacties ontstaan. Door een zinktekort kan de koolhydraatstofwisseling minder goed verlopen wat een verzuring in de spieren geeft.

Gebufferde vitamine C waar mangaan en zink aan toegevoegd is zal uitkomst bieden.

Greens
Een Greens poeder om de zuur-base balans te verbeteren en te bewaren is een ideaal voedingssupplement om de immuniteit weer te versterken.

S-Acetyl-L-Glutathion
Veel fibromyalgie patiënten hebben een tekort aan antioxidanten. S-Acetyl-L-Gluthation is de moeder der antioxidanten.

Zoals je ziet kun je heel veel klachten hebben bij fibromyalgie. Door de aanpak van je leefstijl en voedingsveranderingen in combinatie met de juiste suppletie kunnen je klachten verbeteren en je verlichting geven.

Wil je graag weten waar bij jou de tekorten zitten? Wil je graag je fibromyalgie klachten verminderen? Of wil je graag een EMB test en/of voedselintolerantie test doen? Neem dan contact met mij op.