
Als mensen willen afvallen dan gaan de meesten vaak heel weinig eten door het volgen van crash diëten (dus tot maximaal 1400 kilocalorieën eten per dag). Dat werkt inderdaad voor het gewichtsverlies maar de balans in voeding moet goed zijn en daar gaat het vaak mis. Ook al doen we vrijwel niks, we zitten alleen maar en doen niet of nauwelijks aan beweging. Dan verbruiken je organen toch nog veel kilocalorieën. De lever, hersenen, spieren, darmen, hart, nieren, immuunsysteem, alles vraagt om energie!
Een gemiddeld persoon met een gezond gewicht van rond de 70 kilo verbruikt in rust al zo’n 1600 kilocalorieën. Ben je wat zwaarder dan verschilt dit natuurlijk. Als je dan een dieet volgt van maximaal 1400 kilocalorieën per dag dan heeft je lichaam niet genoeg energie om goed te kunnen functioneren. Het zal dan ergens anders gaan besparen dus de stofwisseling gaat wat naar beneden, er gaat niet genoeg energie meer naar je haren, nagels want dat is niet belangrijk. Je schildklier gaat trager werken, terwijl deze juist moet zorgen voor een optimale stofwisseling!
Hoe weet je wat je Basaal Metabolisme, oftewel Basic Metabolic Rate (BMR) is?
Om erachter te komen wat jouw basaalmetabolisme is kun je gebruik maken van rekenprogramma’s. Of een orthomoleculair adviseur kan je hierbij helpen. Als je je BMR weet dan kun je zelf uitrekenen wat je moet eten om voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnen te krijgen. Er zijn diverse apps beschikbaar voor op je telefoon. Tip: Houdt het eens minimaal één week bij wat je per dag eet. Het is wel een klusje maar je hebt dan wel een goede indruk of je de juiste hoeveelheden binnen krijgt.
Je hoeveelheid vetmassa speelt ook mee in de berekening van je dagelijkse kilocalorieën!
Naast dat het belangrijk is om je calorische behoefte te weten moet je ook weten hoeveel kilo vet je extra hebt want dit speelt ook mee met het uitrekenen hoeveel kilocalorieën je dagelijks mag eten. Dus hoeveel kilocalorieën je kunt reduceren is afhankelijk van de hoeveelheid lichaamsvet. Als de extra kilo’s vet door een dieet afneemt, moet je ook meer kilocalorieën gaan eten! Dit laatste gaat dus vaak mis waardoor mensen gaan jo jo’en en weer snel terugvallen nadat ze zijn afgevallen omdat ze wekenlang hetzelfde aantal kilocalorieën eten! Per kilo vet kun je 70 kilocalorieën per dag gebruiken dus als je hebt uitgerekend dat je calorische behoefte 2500 is en je hebt 16 kilo vetmassa dan kun je uit je eigen vet 1120 kilocalorieën halen en moet je nog 1380 kilocalorieën eten om aan de 2500 calorische behoefte te komen. Ben je afgevallen en heb je nog maar 10 kilo vetmassa dan kun je uit je eigen vet nog maar 700 kilocalorieën halen waardoor je nog 1800 kilocalorieën moet eten om aan de 2500 calorische behoefte te komen. Ga je er extra bij bewegen dan moet je dus weer opnieuw je calorische behoefte uitrekenen!
Je ziet dus dat het volgen van een standaard dieet niet is aan te bevelen omdat het per persoon afhankelijk is hoeveel kilocalorieën je dagelijks minimaal moet eten om gezond, langdurig af te vallen en nog belangrijker: gezond en blijvend afvallen. Jojo’en moet je ten allen tijden voorkomen want daarmee ga je je hormoonhuishouding volledig overhoop halen met veel vervelende lichamelijke klachten als gevolg.
De bron waaruit de calorieën komen zijn belangrijk
Dan is het ook nog zo dat alle calorieën je lichaam dezelfde hoeveelheid energie leveren. Hoe je gezondheid wordt beïnvloed en hoeveel moeite je moet doen om je dieet vol te kunnen houden hangt helemaal af van de bron waaruit de calorieën komen. Dus één eierkoek bevat circa 150 kilocalorieën en 20 gram suikers, 3,4 gram eiwitten en maar 0,8 gram vezels ten opzichte van 700 gram bloemkool dat ook 150 kilocalorieën oplevert maar geen vetten of suiker bevat maar wel ruim 16 gram vezels en 13 gram eiwitten! Je zit propvol als je zoveel bloemkool op zou eten door de eiwitten en vezels en hoeveelheid. Maar na één eierkoek heb je alweer snel honger. En je darmen worden ook niet blij van zo’n suikerhap 😉 Kortom, een calorie werkt niet altijd hetzelfde. Je moet goed letten op de kwaliteit van de voeding om ervoor te zorgen dat je een dieet kunt volhouden en om vetverlies te realiseren.
Je ziet uit het voorbeeld van de eierkoek versus bloemkool dat de voeding die je eet je pogingen om vet te verliezen kan beïnvloeden als je alleen maar naar het aantal kilocalorieën kijkt. Het belangrijkste is dat je voeding eet die veel voedingsstoffen bevat en veel eiwitten en vezels, maar beperk de inname van voeding met een combinatie van koolhydraten en vetten, want die combinatie maakt het verslavend omdat het het beloningscentrum in je hersenen stimuleert waardoor je er meer van wilt eten en het voorkomt gewichtsverlies. Voedingsmiddelen met zowel vetten als koolhydraten zijn bijvoorbeeld pizza, koekjes, crackers, chips en andere sterk bewerkte snacks.
Waarom eiwitrijke voeding afvallen bevordert
Voldoende eiwitten eten heeft veel positief effect op afvallen. Naast het feit dat eiwitten een lang vol gevoel geven zijn ze ook essentieel voor je gezondheid omdat hieruit weer hormonen en andere stoffen worden gemaakt die je nodig hebt. Het geeft dus een lang verzadigd gevoel, gaat spierverlies tegen en er zijn meer calorieën nodig zijn om eiwitten te verteren dan om koolhydraten of vetten te verteren! Eiwitten zitten in dierlijke bronnen zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel. Maar ook in plantaardige bronnen zoals oa hennepzaad, zoete aardappelen, bonen, peulvruchten, granen, noten, zaden, havermout, quinoa, groente zoals spruitjes, broccoli en asperges en spirulina. Haal je je eiwitten niet? Neem dan een gezonde plantaardige eiwit shake voor tussendoor.
Trek in zoetigheid door slechte darmflora
Maar ook de samenstelling van je darmbacteriën bepalen voor een groot deel hoe je lichaam je voeding verwerkt en opslaat. Heb je darmproblemen (ongezonde darmflora) dan kan het zomaar zijn dat je meer calorieën opneemt en dus aankomt in gewicht. Maar je darmen hebben ook invloed op je suikerbehoefte. Heb je een disbalans in je darmflora dan kan het zomaar zijn dat je meer trek krijgt in zoetigheid en bewerkte koolhydraten. Dit kan oa komen door een overkill aan de candida schimmel in je darmen. Deze schimmel leeft namelijk van suikers, deze hebben ze nodig om te kunnen vermeerderen. Dus hoe meer last je hebt van candida hoe meer trek je hebt in zoetigheid en hoe meer overgroei er ontstaat in je darmen.
Wil je een advies op maat om te weten hoeveel kilocalorieën jij moet eten en wat je dan moet eten? Neem dan contact met mij.