Ook weer zo’n heerlijk puur natuur recept dat je snel en makkelijk kunt maken en dus altijd op voorraad kunt hebben. Ik heb bijna altijd een bak met zelf gemaakte crackers in de keukenkast staan. Ik weet zeker dat je, na het eten van deze heerlijke crackers, echt geen fabriekscrackers meer wilt hebben vol met E-nummers en andere onnodige toevoegingen.

Ingrediënten voor ca 10 tot 12 crackers

50 gr zonnebloempitten
50 gr pompoenpitten
50 gr gebroken lijnzaad*
100 gr sesamzaad
50 gr chiazaad
50 gr gepofte quinoa
50 gr havermout
70 gr havermeel
90 gr boekweitmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
1,5 tl zeezout
2 el kokosolie
135 ml water

* Koop altijd heel lijnzaad en vermaal een portie dat je nodig hebt zelf in een elektrisch koffiemolentje. Waarom? Lijnzaad bevat veel onverzadigde vetzuren die snel oxideren bij blootstelling aan zuurstof en licht. Dus als je een zakje gebroken lijnzaad koopt in de winkel is het eigenlijk al ‘bedorven’. Je ziet dit alleen niet als je het koopt. Heb je teveel gemalen? Bewaar dit dan goed afgesloten in een glazen pot in de koelkast. Het blijft dan nog een paar dagen goed, gebruik het restant voor een salade, smoothie of kwark.

optioneel: je kunt er ook fijngemalen ongebrande noten aan toevoegen en wat kruiden naar smaak.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Laat de kokosolie vloeibaar worden in een pannetje. Roer alle ingrediënten in een kom, voeg de vloeibaar geworden kokosolie toe. Meng het kort door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water aan het mengsel toe totdat het deeg gaat plakken en je er een deegbol van kunt maken. Is het te droog? Voeg dan nog klein beetje water toe.

Leg bakpapier op een bakplaat, spreid het deeg uit en maak het plat met een deegroller. Om het goed te kunnen uitrollen kun je een extra vel bakpapier bovenop het deeg leggen zodat je hier makkelijk overheen kunt rollen, dan plakt het deeg niet aan je deegroller vast. Snijd met een mes het deeg in kleine langwerpige vierhoeken of langwerpige vormen. Maak ca 12 crackers van 12 bij 6 cm en een halve centimeter dik. Schuif de bakplaat in de oven voor circa 35/40 minuten. Dit is afhankelijk van de oven die je hebt. Zet dus voor alle zekerheid een wekkertje op 30 minuten en controleer of ze misschien al klaar zijn.

Laat de crackers goed afkoelen en bewaar ze dan in een luchtdichte glazen bak.

Wist je trouwens dat deze glutenvrije crackers een vitaminebommetje zijn? Ze zitten vol met allerlei superfoods zoals bijvoorbeeld:


Chiazaad
Chiazaad is klein maar super gezond. Ze zijn naast lijnzaad een goede bron van omega 3 vetzuren waaronder calcium, fosfor en magnesium.

Pompoenpitten
Deze zitten vol met antioxidanten die je beschermen tegen ziekte en ontstekingen verminderen. Ze bevatten ook veel eiwitten, ijzer, zink, koper, magnesium, fosfor, mangaan, vitamine K.