Heerlijk, de eerste zonnestralen zijn weer een feit. Daarmee dus ook de vraag: welke zonnebrand ga ik smeren? Welke is gezond? En dan vooral, welke is vrij van troep. Want alles wat je op je huid smeert komt voor circa 60% ook in je lichaam terecht! Weet jij wat er allemaal in jouw zonnebrand zit? Zelf heb ik jarenlang een zeer bekend merk gebruikt dat alleen maar zonnebrandprodukten op de markt brengt en dacht dat het dan wel goed zou zitten. Niet wetende waar ik op moest letten. Toen ik had geleerd wat de impact is van alles wat je op je huid smeert ben ik me in mijn zonnebrandmerk gaan verdiepen. Ik schrok me rot wat voor een chemische stoffen er allemaal niet in zaten en heb meteen alles weggegooid om vervolgens mijn zoektocht te starten naar goede pure zonnebrandcrèmes doe goed voor mijn huid EN gezondheid zijn. Want wat ik heb geleerd is dat wat je op je huid smeert ook uiteindelijk in je lichaam terecht komt! Ik leg in dit blog uit waar je op moet letten zodat je straks een gezonde keuze kunt maken.

Zonnebrandmiddelen kunnen uit heel veel verschillende stoffen bestaan. Het bestaat in basis uit chemische zonnefilters, die in de huid trekken en Uv-stralingen absorberen. Maar er zijn ook fysische filters die op de huid blijven liggen en niet in de huid trekken. Dit geeft letterlijk een beschermende laag op de huid.

Natuurlijke, biologische zonnebrandmiddelen zijn op basis van alleen maar natuurlijke en biologische ingrediënten. Er zitten dus geen chemische stoffen in. In 100% natuurlijke en biologische varianten wordt er namelijk alleen gebruik gemaakt van natuurlijk minerale vormen. Deze zijn vrij van nano deeltjes. Je moet wel goed opletten, want er zijn veel zonnebrandcrèmes op de markt die claimen wel natuurlijk te zijn, maar dit maar voor een klein deel zijn, en er bijvoorbeeld wel chemische stoffen zoals titaniumdioxide en zinkoxide wordt gebruikt.

Welke chemische stoffen in zonnebrandcrèmes moet je zien te vermijden:

Parabenen
We komen dit chemische conserveermiddel niet alleen vaak tegen in verzorging en cosmeticaproducten, maar ook veelvuldig in zonnebrandproducten. Parabenen zorgen ervoor dat een product langer houdbaar is. Helaas heeft het ook een oestrogeen werking waardoor de natuurlijke hormoonbalans flink verstoord.

Benzofenon/oxybenzone
Dit is ook een conserveermiddel. Ook deze stof heeft een oestrogeen werking maar staat ook bekend als kankerverwekkend. Meer dan 50% van de zonnebrandcrèmes bevat deze gifstof.

Para aminobenzoezuur (Paba)
Deze chemische stof kan volgens heel veel bronnen voornamelijk voor DNA schade zorgen. We kunnen dit op de meeste zonnebrandproducten aflezen als ‘Octyl-dimetyl of “ Padimate-o”. Door de DNA schade kan dit stofje volgens de vele bronnen op internet het risico op kanker vergroten, de oestrogeenbalans flink verstoren en allergische reacties geven.

Retinyl Palmitaat
Dit is een bestanddeel van vitamine A. Dit lijkt vrij onschuldig, maar omdat de stof compleet uit zijn verband is gerukt en in zeer hoge doseringen worden toegevoegd is het ook nog eens zwaar toxisch. Deze stof zou ik dus echt vermijden als je gezondheid je lief is.

Petroleum/Parafine/minerale olie
Dit zijn behoorlijk chemische minerale oliën die de huid volledig afsluiten en zo verstikken. Het gevolg is dat de huid niet meer kan ademen en zo zijn afvalstoffen niet meer kwijt kan.

Als je gezondheid en hormoonhuishouding je lief is dan zou ik zorgen dat je zonnebrandcrème géén van boven benoemde chemische stoffen bevat. Vrijwel alle natuurlijke en biologische alternatieven bevatten deze stoffen niet maar lees voor de zekerheid altijd de ingrediënten want er wordt veel gerommeld door de fabrikanten. In de voedingsindustrie is dit al jaren bekend maar de zonnebrandcrème leveranciers kunnen er helaas ook wat van.

Welke merken zijn dan goede 100% natuurlijke, veilige zonnebrandcrèmes?

Er zijn gelukkig tegenwoordig diverse goede merken te koop die je veilig op je huid kunt smeren. Ik geef je hieronder drie zonnebrandcrème merken die een natuurlijk mineralen filter hebben op basis van zinkoxide en/of titaniumdioxide en het zijn 100% natuurlijke, veilige producten voor als je graag veilig en gezond van de zon wilt genieten:

  • Sol De Ibiza
  • Earth line
  • Attitude

Zo kun je veilig van de heerlijke zonnestralen gaan genieten!