spijsvertering verbeteren

Het spijsverteringsstelsel speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel. Hier wordt voedsel afgebroken tot deeltjes die klein genoeg zijn om de darmwand te passeren en de lichaamscellen te voorzien van brandstof, bouwstoffen en hulpstoffen. Het verteren van voedsel is een mechanisch en chemisch proces dat al in je mond begint en in de endeldarm eindigt: van mond tot kont dus! Bij een niet goed verlopende spijsvertering wordt het voedsel onvoldoende verteerd waardoor nutriënten minder goed worden opgenomen. Onverteerde voedingsstoffen in het spijsverteringskanaal kunnen dan tot klachten leiden, zoals: een opgeblazen gevoel, snel ‘vol zitten’, winderigheid, gasvorming, buikpijn, obstipatie of diarree. Enzymen spelen een zeer belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Problemen met de aanmaak of activiteit van spijsverteringsenzymen leiden daarom vaak tot maag-darmklachten en een verminderde opname van voedingsstoffen waardoor je uiteindelijk ook een vitaminen en mineralen tekorten op loopt.

We maken spijsverteringsenzymen aan in de mond, vervolgens gaat de pancreas aan de slag door de aanmaak van pancreasenzymen en als laatste pakken de darmen het over door middel van darmenzymen. Daarom zeggen we dat de vertering van mond tot kont gaat ;-)! Zoals je ziet kan het op meerdere punten gaan haperen in het hele verteringsproces. Loop er dus niet mee door maar maak een afspraak om met je klachten aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat de vertering weer optimaal gaat verlopen.

Heb jij klachten zoals: een opgeblazen gevoel, snel ‘vol zitten’, gasvorming, buikpijn, winderigheid, op boeren van maagzuur, obstipatie of diarree? Of heb je PDS (Prikkelbare darmsyndroom)?

Maak een gratis online kennismakingsafspraak, samen bekijken we hoe we jouw klachten zo snel mogelijk kunnen gaan aanpakken!