Invloed van je mindset op afvallen

Afvallen is het resultaat van minder calorieën innemen, gezonder eten en meer bewegen. Als je dit consequent gedurende een langere periode volhoudt, verlies je gewicht. Voor veel mensen blijkt het moeilijk te zijn om op de lange termijn het bereikte lagere gewicht te behouden. De aandacht verslapt, de frustratie slaat toe en langzaam maar zeker komen er weer kilo’s bij. Er wordt weer een ander dieet geprobeerd, en zo ontstaat het welbekende jojo-effect.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je na het volgen van een dieet niet weer alle kilo’s terugkrijgt? De knop in je hoofd moet om! Gewicht verliezen en je nieuwe gewicht behouden, heeft alles te maken met je mindset, met je manier van denken. Afvallen is niet alleen het resultaat van een dieet volgen, maar van het aanleren van een ander, gezonder, eet- en leefpatroon. Zodra je anders kunt denken, kun je ook anders eten.

Sporten

Hier hoort natuurlijk ook het stukje sporten bij. Als je op vaste dagen en tijden gaat sporten, denk bijvoorbeeld aan 3 vaste uurtjes bodypump volgen in de sportschool, dan wordt het uiteindelijk een gewoonte. Dus net zoals dat je iedere dag om 07:00 uur op staat om naar je werk te gaan ga je 3x per week op een vaste dag, vast uurtje naar de sportschool. Het moet dus part of your life worden! En vergeet dan niet ook om lekker veel te bewegen de overige dagen van de week. Dus neem die trap op je werk in plaats van de lift, parkeer je auto verder weg met het doen van boodschappen. Kun je met de fiets in plaats van de auto? Doen!

Analyse

Maak eens een analyse van je eetpatroon en word je bewust van je gewoontes: een koekje bij de thee, een zak chips bij de TV, twee porties avondeten… Bewustwording is de eerste stap naar verandering. En geloof me, je zult versteld staan hoeveel je stiekem ongemerkt toch nog in je mond stopt.

Denk dan eens na waarom je wil afvallen­­, wat je motivatie is, maar bedenk ook wat je doel is en wat je gaat doen als je dat bereikt hebt. Hiermee heb je stap 2 naar een andere levenswijze al gezet.

De volgende stap op weg naar verandering is je gevoelens en gedachten onder controle houden. Het proces van afvallen brengt vaak angst, frustratie, ongeduld met zich mee, probeer je er niet door te laten beïnvloeden, maar biedt ze het hoofd door jezelf te vertellen dat je goed bezig bent, dat je trots mag zijn op jezelf en dat jij nu zelf bepaalt wat er gebeurt met je lichaam.

Een gezond gewicht komt voort uit een gezonde mindset. Veel succes, heb vertrouwen in jezelf, dan gaat het zeker lukken!