De ene vrouw heeft geluk, bij haar gaat het bijna allemaal ongemerkt voorbij en voor een andere vrouw is het allemaal ellende met heel veel klachten. Helaas is het niet zo dat één algemene therapie of advies voor elke vrouw helpt om de overgang zo makkelijk mogelijk te doorlopen.

Wist je dat door de inzet van natuurlijk, puur en gezond eten, een gezonde leefstijl aanpak, stressreductie en ter aanvulling orthomoleculaire voedingssuppletie bepaalde klachten bestreden kunnen worden en verlichting geven?

Menopauze

Er is sprake van de menopauze na de allerlaatste menstruatie. Officieel staat deze pas vast als de menstruatie een heel jaar is uitgebleven. Het is in feite geen afgebakende periode. De overgang is de periode daarvoor waarbij de menstruatie afneem in frequentie en/of onregelmatiger wordt. Ook kan er sprake zijn van overgangsverschijnselen terwijl er nog een regelmatige cyclus is. Het is het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. De aanmaak van oestrogeen neemt af, hierdoor kunnen vrouwen tijdens de overgang last hebben van typische overgangsklachten zoals; opvliegers, nachtelijk zweten, hoofdpijn, stemmingswisselingen, slaapproblemen, depressie, prikkelbaarheid, geheugen- of concentratiestoornissen, libidoverlies, vaginale droogheid en toename van buikvet. Bij de ene vrouwen gaat het bijna allemaal ongemerkt voorbij en voor een ander is het een drama.

Soms komen vrouwen direct in de menopauze door een ingreep. Zoals bij eierstokverwijdering. Een baarmoederverwijdering brengt je niet direct in de menopauze, maar kan er wel voor zorgen dat de overgang ineens (meer) merkbaar wordt.

In elk geval is er niet één algemene therapie om de overgang zo licht mogelijk te laten verlopen voor alle vrouwen. Er zijn natuurlijk stoffen en producten die kunnen helpen om bepaalde klachten te bestrijden en er zijn ook algemene richtlijnen die de moeite waard zijn om op te volgen.

Er zijn ook risicofactoren die op kunnen treden tijdens de menopauze. Denk aan hart- en vaatziekten en osteoporose.

Osteoporose

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een botaandoening waarbij het botweefsel zodanig is verminderd dat al bij een geringe belasting een heup of polsfractuur kan ontstaan of inzakking van de wervels. Osteoporose is een langzame ontwikkeling dat meestal begint na het 35ste jaar. Bij vrouwen wordt dit proces versneld tijdens of na de overgang. Hormonen zoals oestrogeen en testosteron bieden een goede bescherming tijdens het leven voor het behoud van sterke botten. Echter wanneer het hormoon oestrogeen beduidend minder wordt geproduceerd bij de vrouw tijdens en na de overgang, ontstaat gegarandeerd extra botverlies. Verschillende soorten medicatie kunnen ook als bijwerking botontkalking hebben. Dit geldt ook voor andere ziekten of aandoeningen, die een groter risico met zich meebrengen voor het krijgen van osteoporose. Er is gelukkig een eenvoudige manier om je botten sterk te houden, leeftijd maakt hierbij niet uit. Denk dan aan het voorkomen van hormonale disbalansen, vermijd het drinken van teveel koffie, alcohol en stop met roken (roken heeft een negatieve invloed op het oestrogeen waardoor de overgangsklachten kunnen verergeren). Zorg voor een goede zuur-base balans dus eet super gezond. Voldoende sporten en bewegen wordt na je 40ste nóg belangrijker! En vergeet niet om wat extra vitamines in te nemen te ondersteuning.

Hartproblemen

Het risico van het krijgen van hartproblemen neemt toe door het verlaagde oestrogeen na de overgang. Door overbelasting van het hart krijgen vrouwen te maken met risico’s als aderverkalking, hoge bloeddruk en hartfalen.

Je gaat een nieuwe levensfase in

Je behoeften veranderen. Je kunt een andere kijk op het leven krijgen. Je gaat de balans opmaken en hervinden. Je kunt meer bezig zijn met levensvragen, inzichten, bewustwording en je intuïtief kan zich nog verder gaan ontwikkelen.

Als je in de menopauze komt, treden er blijvende veranderingen in je lichaam op die met leeftijd en hormonen te maken hebben. Daardoor worden meestal ook veranderingen in de leefstijl noodzakelijk, waarbij de voedingssupplementen eens onder de loep genomen moeten worden. Als je dus al enige tijd supplementen slikt dan is het raadzaam om daar eens met iemand naar te kijken of deze nog wel goed zijn voor je of dat je hier wat wijzigingen in moet aanbrengen.

Voeding

Een evenwichtig voedingspatroon is natuurlijk altijd zeer belangrijk maar dit wordt na je 40ste nóg belangrijker. We hebben het dan over veel groente en fruit en voeding dat rijk is aan calcium, kalium, zink, koper, magnesium en vitamine B, D en C. Maar ook goede omega 3, -6 en -9 vetzuren en de lever zijn ondersteuners om de schadelijke hormoonafvoer te bevorderen. Ook hiervoor zijn groenten en fruit belangrijk maar ook gezonde vetten zoals avocado’s, peulvruchten, ongebrande noten, zonnebloem- en pompoenpitten en eieren, vis en gevogelte. Het eten van laag glycemische voeding is altijd belangrijk maar nu nog belangrijker omdat dit zorgt voor een constante insuline verhouding in het bloed. Bij insuline pieken ontstaat er een oestrogeenverhoging. Alcoholgebruik kent dezelfde insulinepiek.

Let op allergieën

Opvliegers kunnen ook het gevolg zijn van allergische reactie op doodnormale voedingsmiddelen of op chemische stoffen. Een groot aantal voedingsmiddelen zoals tarwe, eieren, suiker, koffie of thee kunnen vaatreactie teweeg brengen. Chemische stoffen zoals tabaksrook kunnen de bloeddruk laten stijgen en opvliegers geven. Twijfel je of dit bij jou ook het geval is? Houd dan minimaal een week een voedingsdagboek bij om te zien of er stoffen zijn die opvliegers zouden kunnen veroorzaken. Of doe en voedselintolerantietest om voedingsmiddelen uit te sluiten. Meten = weten!

Overgangstesten

Soms kan een overgangstest de overgang aantonen. Maar heel vaak ook niet, wat voor veel verwarring kan zorgen. Testen zijn momentopnames en je hormonen schommelen.

Slik je al jaren de pil of heb je nog steeds een spiraaltje? Wees niet bang om hiermee te stoppen. Kijk rustig hoe je eigen lichaam haar natuurlijke gang gaat. Er zijn genoeg andere voorbehoedsmiddelen die niet je hormoonhuishouding overhoop gooien.

Op mijn website staan nog meer blogs met betrekking tot overgang.

Heb je vragen, loop je al lang met vage klachten rond waar je hulp bij nodig hebt? Neem dan contact met mij op.