Door het Coronavirus worden we met de neus op de feiten gedrukt omtrent het belang van een goede gezondheid. Maar ook hoe kwetsbaar we zijn. En die bewustwording treedt vaak pas op als ons lichaam/gezondheid ons in de steek laat. Des te meer redenen om er alles aan te doen om gezond te zijn en te blijven. Want hoe gezonder en vitaler we zijn, des te minder gevoelig we zijn voor virussen, ziektes of andere ongemakken. Je weerstand bepaalt alles; of je ziek wordt maar ook hoe snel je weer beter wordt. En dus ook of je überhaupt nog 100% de oude zult worden na een (COVID) besmetting.

Dit wordt met het Corona virus maar weer eens aangetoond. Want waarom wordt de één doodziek, herstelt niet volledig of blijft zitten met restklachten? En merkt een ander niks van een Corona besmetting?

Corona en onderliggende disbalansen
Dit heeft met name te maken met de lichamelijke conditie waarin je verkeerde vóórdat je corona kreeg. Daarom is het zeer belangrijk om, indien je na een Corona besmetting geen verbeteringen hebt of met restklachten (ook wel Long Covid) blijft zitten, te gaan achterhalen waar mogelijke verstoringen zitten. Want juist door het aanpakken van onderliggende disbalansen is er weer ruimte om te gaan herstellen van een Corona besmetting. Vaak blijkt dat mensen met ‘Long Covid‘  al eerder diverse (vage) klachten hadden zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, opgeblazen buik, stress, slaapproblemen, problemen met ontlasting, huidklachten, suikerspiegelschommelingen en/of diabetes type II of insulineresistentie. Zolang dit niet wordt aangepakt zal er niet voldoende energie zijn om van een Covid besmetting te kunnen herstellen. Je lichaam heeft namelijk al de handen vol om te proberen de homeostase (balans) in het lichaam terug te brengen. Orthomoleculair gaan we uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Maar dan moet het lichaam wel daarvoor de juiste voeding, vitaminen en mineralen aangereikt krijgen. Maar ook het aanpakken van stress, vaak een grote verstoorder in het lichaam. Het één is altijd het gevolg van het ander.

Zorg voor vitaliteit, zorg voor een gezond immuunsysteem!

Blijf weg bij junkfood
Wist je dat geraffineerd voedsel je immuunsysteem ernstig verzwakt, waardoor je kwetsbaarder wordt voor bijvoorbeeld infecties en ziektes? We hebben het dan over 80% van alles dat in de supermarkten te koop is wat onder ‘geraffineerd voedsel’ valt, zoals: chips, koekjes, snoep, pakjes, zakjes, smaakmakers, complete maaltijden, broodbeleg etc. Hier vallen ook de bekende afhaalmaaltijden onder.

Sterker nog, pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen tijdelijk het immuunsysteem verzwakken. En die pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan bij alles wat je in je mond steekt. Dus hoe meer eetmomenten je op een dag hebt hoe vaker je je lichaam belast om ervoor te zorgen dat de bloedsuiker weer in balans komt. Onder zo’n eetmoment valt dus ook een blikje cola! Kies daarom voor onbewerkt voedsel, dat rijk is aan vitaminen en mineralen, eet gemiddeld 3 tot 4x per dag, eet zo natuurlijk mogelijk en ga weer echt ouderwets koken. Nog een belangrijk feitje over wisselende bloedsuikerspiegel: het zorgt ervoor dat je aankomt in gewicht en zeer moeilijk gewicht kunt verliezen. Gewoonweg omdat je lichaam teveel insuline moet aanmaken door de verkeerde voeding en te veel eetmomenten.

Wat voedt jou en wat kost jou energie?
Men is zich vaak niet bewust wat het effect is op lichaam en geest van wat men eet en drinkt. Heb je (chronische) gezondheidsklachten waarmee je je geen raad weet? Heb je last van vermoeidheid, geen energie, opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting, slaap je slecht, ervaar je overmatige stress of zit je niet lekker in je vel? Disbalansen ontstaan door verkeerde voeding.

Orthomoleculaire geneeskunde zoomt in op verstoorde lichaamsprocessen die ten grondslag liggen aan klachten. Zoals je nu wel zult begrijpen zijn er veel factoren die bepalen of je gezond blijft of ziek wordt en nog belangrijker, niet herstelt na een virus besmetting zoals bijvoorbeeld Corona. Het goed functioneren van je lichaam hangt samen met vitamine-, mineralen-, aminozuren- en vetzurenstatus. Maar ook stressfactoren, voldoende beweging en rust, gezonde kwaliteit van je slaap, stapeling van lichaamsvreemde stoffen, ontstekingsbevorderende voeding, etcetera. Deze schadelijke invloeden bouw je in de loop van de jaren op en sluipen er als het ware in. Loop je dan een infectie of Corona besmetting op dan heeft dit een zeer grote impact voor een goed herstel.

Laat voeding je medicijn zijn, en je medicijn je voeding

Het staat voorop dat gezonde voeding een zeer belangrijke rol speelt bij een goede gezondheid. Voeding wordt niet voor niks hét medicijn genoemd. Nog steeds realiseert niet iedereen zich wat de kracht van gezonde (orthomoleculaire) voeding is voor de gezondheid. Dit alles ondersteunt door goede hoogwaardige orthomoleculaire supplementen.

Ondersteunende suppletie
Orthomoleculaire suppletie is het aanvullen van alle, voor het lichaam belangrijke, vitaminen en mineralen tot een optimaal niveau. Het lichaam kan alleen optimaal functioneren als alle benodigde stoffen voldoende aanwezig zijn.

De beste manier om die vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door gezonde voeding. Om stress, medicatie, ziekte en de toegenomen milieuvervuiling te verwerken heeft ons lichaam meer voedingsstoffen nodig dan we met voeding tot ons nemen. Daarnaast is het ook zo dat als het in de maag en/of darmen niet goed gaat kun je niet optimaal de voedingsstoffen opnemen waardoor er vitaminen en mineralen tekorten ontstaan. Ook sommige medicatie remt de opname van vitaminen en mineralen. Denk aan een eenvoudige maagzuurremmer, na verloop van tijd zul je een B12 tekort krijgen.

Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Het is nooit een vervanging van een reguliere behandeling maar een ondersteuning ervan.

Gezonde voeding en orthomoleculaire suppletie kunnen daarnaast preventief worden ingezet, iets waar in de reguliere gezondheidszorg doorgaans weinig aandacht voor is.

In mijn praktijk hebben de cliënten allemaal flinke disbalansen die mede veroorzaakt worden door flinke vitaminen en mineralen tekorten. Juist door goede ondersteunende suppletie bieden we het lichaam alles aan waardoor het kan gaan herstellen.

Voor meer informatie over restklachten na Corona en hoe dit aan te pakken ga je naar https://projectvitaal.nl/covid/ waar je ook een E-book kunt downloaden.

Aanpak van je klachten
Er is geen beter moment dan nu om je voedingspatroon gezonder te maken. Maar ook om te achterhalen waar mogelijke disbalansen zitten. En hoe zit het met je vitaminen en mineralen, zijn daar misschien tekorten aanwezig? Door een EMB bloedtest krijg je antwoord op deze vragen.

Wil je weten welke gezondheidswinst jij kunt behalen door middel van voeding, suppletie, beweging of leefstijl? Neem dan contact met me op. Je kunt ook gebruik maken van een gratis vrijblijvend telefonische kennismaking. Plan makkelijk en snel hier je afspraak in.

Begeleiding kan online, telefonisch of bij mij in de praktijk. Woon je ver weg? Dan is online begeleiding ook mogelijk.

Voel je weer als vanouds (of zelfs nog beter)