Jouw hongergevoel: leptine en ghreline

Als je klaar bent met je maaltijd ontstaat er normaal gesproken een verzadigingsgevoel zodat je voldaan bent en stopt met eten. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon leptine. Het hormoon dat zorgt dat je een hongergevoel krijg heet ghreline. Het is mogelijk dat het hormoon leptine (het verzadigingsgevoel) niet goed werkt. We zien dat vaak bij mensen met overgewicht, daar blijft het ghreline niveau te hoog waardoor het hongergevoel blijft en men dus geen seintje krijgt dat het genoeg heeft gehad.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Teveel crash diëten
  • Hormonale disbalans
  • Tekort aan vitamines
  • Teveel suikers eten
  • Chronisch slaaptekort

Crashdieet

Door het volgen van een crashdieet reageert je lichaam op het gewichtsverlies en te korten aan vitamines ed door meer ghreline te produceren. Hierdoor heb je meer honger. Het verzadigingsgevoel werkt dus niet meer goed omdat het hormoon leptine uit balans is. Op reactie van het crashdieet kan ook de schildklier trager gaan werken. Je metabolisme raakt dan dus in de war.

Vetcellen als actief orgaan

Leptine wordt voornamelijk door vetcellen aangemaakt en zorgt voor een onderdrukking van het hongergevoel. Als leptine goed wordt afgegeven, zit je lekker vol na een maaltijd en kun je een aantal vooruit voordat je weer honger hebt.  Ghreline wordt vooral aangemaakt in de maag en zorgt juist voor het opwekken van eetlust. Hoe meer vet er beschikbaar is, des te meer leptine er gemaakt wordt. Als je voldoende vetreserves hebt, zorgen de hersenen ervoor dat je zich niet al te druk meer maakt over eten. Leptine laat jouw lichaam dus weten hoe je er qua vetreserves op de lange termijn voor staat. Wordt leptine niet goed afgegeven, dan kun je eten wat je wilt, je blijft honger en een onverzadigd gevoel hebben.

Overgewicht

Bij mensen met overgewicht gebeurt het vaak dat de hersenen het leptinesignaal niet meer opmerken. Dat kan worden veroorzaakt doordat de hersenen “doof” geworden zijn voor de signalen die door leptine worden afgegeven of doordat het transport van leptine naar de hersenen wordt geblokkeerd.

Dit wordt leptineresistentie genoemd. Hierdoor “weten” jouw hersenen eigenlijk niet dat je voldoende vet hebt opgeslagen. Hierdoor vormt voeding de hele dag door een grote verleiding voor je en dat is heel vervelend als je gewicht wilt verliezen.

Het aanpassen van je leefstijl in combinatie met een ander eetpatroon kan in de meeste gevallen het probleem oplossen.