
De allerlekkerste granola maak je gewoon zelf! Zo weet je zeker dat er geen onnodige suikers, E-nummers en conserveringsmiddelen in zitten. Super lekker én gezond! Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoor. Doe een paar eetlepels in een kom yoghurt, melk of kwark.
Tip: hou je van gember? Strooi er dan wat gemberpoeder door en eventueel wat kleine stukjes gember.
Ingrediënten
2 eetlepels kokosolie
1 eetlepel gemalen gember (optioneel)
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel koekkruiden
1 eetlepel verse gember, fijngehakt (optioneel)
3 eetlepels kokosvlokken of gemalen kokos
2 eetlepels honing (of agavesiroop)
300 gr havermout of havervlokken
200 gr ongebrande noten
100 gr cranberry’s
100 gr sultana rozijnen
50 gr gedroogde abrikozen of ander gedroogd fruit
150 gram zaden en pitten (bijv pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C (houd 140° aan als je een heteluchtoven hebt). Verwarm kort de kokosolie in een pannetje zodat het vloeibaar wordt en voeg er de honing aan toe. Hak de gemengde noten eventueel klein en doe deze samen met de havervlokken, zaden en pitten in een grote kom. Doe de vloeibare kokosolie met honing, kaneel, koekkruiden en eventueel gemberpoeder erbij en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Verdeel de granola over 1 of 2 ovenplaten, zodat allebei de platen slechts met een dun laagje bedekt zijn. Plaats de ovenplaat 10 minuten in de oven. Na 10 minuten haal je de ovenplaat eruit en roer je alles door elkaar. Voeg de stukjes gember, gedroogd fruit, rozijnen en kokos toe en doe alles nog circa 10 minuten terug in de oven tot deze goudbruin en knapperig is. Je granola is klaar!
Laat de granola goed afkoelen voordat je het in een glazen pot doet.
Bewaren: Je kan de granola ongeveer 2 weken bewaren in een luchtdichte pot.