
Migraine is een veelvoorkomende neurologische aandoening. Migraine is niet zomaar 1 verhaal. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van het ontstaan van migraine. Met medicatie worden de symptomen onderdrukt maar de oorzaak wordt hiermee helaas niet aangepakt! Klachten die bij migraine horen zijn o.a. herhaalde aanvallen van matige tot heftige, meestal eenzijdige, bonzende hoofdpijn met misselijkheid en/of braken. Vaak heeft men ook last van licht- en geluidsgevoeligheid.
Oestrogenen spelen een belangrijke rol bij migraine. Het is dus niet zo gek dat migraine veel vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. Bij vrouwen komt 3x meer migraine voor dan bij mannen. Veel vrouwen hebben hormonale migraine. Dat heeft met een disbalans van oestrogeen te maken.
Uitlokkende factoren bij migraine zijn:
- Stress
- Vermoeidheid
- Alcohol
- Slaapproblemen
- Hormonale schommelingen
- Verminderde leverwerking
- Vitaminen en mineralen tekorten
- Verkeerd voedingspatroon
- Teveel geraffineerde koolhydraten (met name light produkten)
- Overbelasting van toxische stoffen (die verstoren de hormoonhuishouding)
- Maag- en maagzuurproblemen
Wist je dat er een rechtstreeks ‘telefoonlijn’ is tussen lever en hersenen? En laat nou de lever bij zeer veel mensen overbelast te zijn. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te herstellen door leefstijlaanpassingen, voeding, stress reductie en ondersteunende supplementen.
Helaas zijn er vrijwel geen neurologen die zullen vragen hoe het met je darmen gaat. Want vaak ontstaat hier migraine. Bij een chronisch darmprobleem, verslechtering van het microbioom krijg je ook een verstoorde leverwerking wat weer migraine kan aanwakkeren.
Het is nu wel duidelijk dat migraine een complexe puzzel is die voor iedereen anders is. Het is dan ook zeer belangrijk dat een arts of therapeut alles altijd zeer goed uit vraagt. Er moet opzoek gegaan worden naar de mogelijke oorzaken van het ontstaan van migraine. In plaats van een symptoom te bestrijden wat uiteindelijk weer voor andere (nog ernstigere) ziektes kan zorgen.
Dat geldt ook als je een genetische aanleg hebt voor het krijgen van migraine. Ook dan is het belangrijk om naar de onderliggende systemen te kijken.
Heel wat genetische ziektes komen pas tot uiting op een bepaalde leeftijd. Dus de omgevingsfactoren zijn dan vaak de trigger. En zoals je het lijstje van de uitlokkende factoren bij migraine hebt gezien is dat een zeer lang lijstje waarmee je aan de slag kunt gaan.
Het is het puzzelen echt meer dan waard, want zeg nou zelf, je wilt toch ook niets liever dat de oorzaak wordt aangepakt ipv symptomen te bestrijden!
Meer weten? Maakt een gratis kennismakingsafspraak, ga naar www.projectvitaal.nl/contact
Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen gaan bekijken wat voor jou de beste aanpak is.