Hormoonverstorende stoffen, ook wel pseudohormonen of nep-hormonen genoemd zijn stoffen in ons milieu, afkomstig uit de petrochemische industrie, met een sterke oestrogeenachtige werking. We noemen ze dan ook: xeno-oestrogenen.

Waarom wil je deze liever vermijden?
Omdat ze moeilijk door je lever kunnen worden afgebroken. Dus als je er dagelijks teveel van binnen krijgt ontstaat er een oestrogeenoverschot. Je lichaam moet het dan gaan opslaan en dit gebeurt in vetweefsels waaronder borsten, hersenen en je lever. Hierdoor kunnen die hun functies niet meer goed uitvoeren met alle gevolgen van dien. Het begin van allerlei vage klachten door hormonale verstoringen en (laaggradige) ontstekingen. Veel van de klachten waar iedereen tegenwoordig mee rond loopt komen voort uit een opstapeling van oestrogenen in het lichaam. We noemen dit ook: oestrogeendominantie. Je hebt dan teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron.

Welke klachten horen bij een verstoring van de hormoonbalans?
Dan moet je denken aan (on)vruchtbaarheidsproblemen, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd (niet alleen bij meisjes maar ook bij jongens, een verlate puberteit, PMS, overgangsklachten, endometriose, myomen, verminderde sperma-kwaliteit, geboorte-afwijkingen, gewichtstoename, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking. Het verhoogt ook het risico op hormonale kankers, dit wordt momenteel volop onderzocht. En is er inmiddels een duidelijke link met bepaalde neurodegeneratieve ziekten als ALS, Alzheimer en Parkinson.

Gelukkig wordt er de laatste jaren veel aandacht besteed en onderzoek gedaan naar de grote impact van alle rommel die we via de lucht, voeding en drinken binnen krijgen.

Maar nog steeds blijf ik me verbazen dat er nog veel mensen nog nooit hebben gehoord van de grote hoeveelheid aan gifstoffen die we allemaal dagelijks ongemerkt binnen krijgen. Daarom in dit blog wat meer uitleg wat het is, waar het in zit, hoe je veel (helaas niet alles) kunt vermijden en het belangrijkste: hoe je lichaam hiermee omgaat, verwerkt en uitstoot. Mits je lichaam hier natuurlijk toe in staat is en hoe jij je steentje hieraan kunt bijdragen.

Met deze kennis kun je veel vage klachten gaan verhelpen. Met name vrouwen hebben last van xeno-oestrogenen. Maar ook mannen kunnen teveel oestrogeen binnen krijgen wat zorgt voor een vrouwelijker lichaam zoals de bekende ‘borstvorming’. Soms worden ze ook wel ‘biertieten’ genoemd. Als grapje maar eigenlijk klopt dit wel want bier is een echte oestrogenenbom. Drink je het dan ook nog uit een blikje (waar weer aan de binnenkant hormoonverstorende stoffen bevat) dan ben je dus lekker aan het stapelen. Koop dus bier wat in glas zit. Dat scheelt al veel. Af en toe een biertje kan dus geen kwaad. Zorg dat uit glas komt en dat je lichaam het goed kan afvoeren. Hoe dat kan lees je verder in dit blog.

Waar zitten xeno-oestrogenen allemaal in?

  • Niet-biologisch vlees en dan met name in rood vlees en zuivel.
  • Bespoten voeding (niet biologische voeding). Groente, fruit, granen etc zijn bespoten met pesticiden (bestijdingsmiddelen). Maar ook dus het vlees van de dieren die het bespoten gras en granen eten. De gifstoffen worden vrijwel niet afgebroken. Het zit voornamelijk in dierlijke en vette voedingsmiddelen. Daarom heeft biologische voeding de voorkeur. Pesticiden zijn oa: DDT, heptachloor, chlordaan, aldrin, diedrin, mirex.
  • De weekmakers in plastic; ftalaten. Ftalaten zijn chemische stoffen die door de industrie worden geproduceerd. Deze chemicaliën worden gebruikt om PVC-plastic zacht en flexibel te maken. Omdat het niet bindt met het plastic kunnen de gifstoffen uit het product lekken en in je lichaam terecht komen. Dus drink geen drankjes meer uit plastic rietjes! Tegenwoordig zijn er zoveel goede alternatieven voor rietjes zoals papieren rietjes, RVS rietjes etc.Het zit ook in veel producten, zoals bouwmaterialen (verf en coatings van leidingen), elektronica, verpakkingsmateriaal van voedsel (voeding verpakt in blik, plastic, drinkpakken als melk en sappen etc), speelgoed, inkt van de kassabonnen en medische hulpmiddelen. BPA kan worden gebruikt in hard plastic flessen (polycarbonaat). Ook de dunne witte plastic laag in de binnenkant van blikjes kan BPA bevatten. BPA kan zo in zeer kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen. Het zit dus ook in soepen verpakt in zak, sap in pak, etc. De stoffen die in het plastic zitten verwerkt en in verband worden gebracht met het ontregelen van je hormoonhuishouding zijn oa:  DEHP, MEHP, EPS (piepschuim) alkylphenolen en bisfenol A (BPA). Er zijn al veel landen in Europa die wel een verbod op BPA ingesteld hebben voor verpakkingsmaterialen voor voedsel. Helaas loopt Nederland hierin achter.
  • Drinkwater. Helaas is het niet haalbaar meer om het drinkwater xeno-oestrogeen vrij te maken. Dan zou het echt onbetaalbaar worden. Wel kun je hier zelf wat aan doen door een Brita kan aan te schaffen waardoor het kraanwater door een speciale filter in de kan wordt gezuiverd. Of je laat een speciale kraan plaatsen met een filter erop. Deze filtert je water helemaal schoon!
  • Siliconen, deze zitten verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen, cosmetica maar ook in implantaten. Lekkende implantaten kunnen dus zeker voor extra xeno-oestrogenen zorgen.
  • Haar- en lichaamsverzorging zitten ook vol met rommel. Denk aan: shampoos, crèmespoeling, haarmaskers, parfums, handcrèmes, handzeep, cosmetica, zonnebrandcrèmes, nagellak (gellak zit vol troep) gezichtscrèmes, bodylotion etc. Bekende gifstoffen zijn oa: alkylfenolen, parabenen, SLS etc. Kies dus voor biologische produkten!
  • Schoonmaakmiddelen zitten ook bomvol gifstoffen. Ga dus lekker puur natuur schoonmaken, zoals onze oma’s het vroeger ook deden! Daar was niks mis mee. Zelfde geldt voor de wasmiddelen waarmee je je kleding wast. Tja de lijst wordt steeds langer he?!
  • Uitlaatgassen, fijnstof etc bevatten ook veel gifstoffen. Zoek dus regelmatig de natuur op of het strand.

Wat kun je zelf doen om je te beschermen tegen de verstorende effecten van pseudohormonen?
Je kunt dus niet ontkomen aan alle pseudohormonen want het zit helaas in zo vreselijk veel produkten. Maar we kunnen wel bewuste keuzes maken door bijvoorbeeld te kiezen voor natuurlijke, biologische voeding, schoonmaakmiddelen, natuurlijke cosmetica, deodorant, huidverzorging, haarprodukten en voedsel en dranken uit glas in plaats van plastic en blik. Op die manier krijg je veel minder hormoonverstorende stoffen en weekmakers binnen. Milieuverontreinigingen die we via de lucht en voedsel binnen krijgen daar ontkomen we niet aan. Ben je er wel van bewust en ga dus regelmatig een lekkere wandeling maken aan zee of in het bos.

Bewaar zoveel mogelijk voedsel in aardwerk, glas, RVS etc. Allesbehalve plastic verpakkingen. Dus koop ook zo min mogelijk voedingsprodukten dat in plastic zit verpakt.  Verwarm je eten niet in plastic bakjes en drink geen hete koffie en thee uit plastic bekertjes.

Koop een filtersysteem voor je kraanwater of schaf een handige Brita kan aan. Zo filter je je drinkwater. Vul een RVS bidon of glazen kan met het gezonde, gefilterde water. Of koop een bidon die vrij is van hormoonverstorende en andere schadelijke stoffen zoals BPA, schadelijke weekmakers (incl. ftalaten), formaldehyde, PVC, BPS en zware metalen. Online kun je bij www.greenjump.nl uit heel veel gezonde flessen kiezen.

Zorg goed voor je darmen, lever en nieren, het zijn de grootste zuiveraars van je lichaam!
Door je darmen en lever goed te ondersteunen kun je de belasting van je lichaam met de gifstoffen beperken. Je lever is dag en nacht 24/7 hard aan het werk om jouw lichaam zoveel mogelijk te ontdoen van al die gifstoffen. Omdat de lever naast deze taak nog veel meer andere belangrijke taken heeft is het van groot belang om het zo min mogelijk extra te belasten. Geef je lever dus ondersteunende voedingsstoffen. Dit betekent minimaal 500 gram biologische (groene) verse groenten, kiemen, zaden, pitten, noten, gezonde vetten, kruiden en fruit. Zo blijft je goed beschermt tegen de effecten van pseudohormonen. Nog een belangrijke tip is voldoende (water) drinken. Alle afvalstoffen die door je lever onschadelijk zijn gemaakt moeten zo snel mogelijk worden afgevoerd. Dit kan alleen als je dagelijks minimaal 2 liter water drinkt. Tip: Start je dag door het drinken van minimaal 1 glas water, direct als je bent opgestaan.

Laat geraffineerde suikers zoals glucose-fructosestroop staan
Het binnenkrijgen van veel glucose-fructosestroop is heel slecht voor je lever. Glucose-fructosestroop bestaat voor een groot deel uit fructose, dit is fruitsuiker. Hoewel dit een natuurlijke stof is, is het lichaam niet gemaakt om hier grote hoeveelheden van te verwerken. Als je lever veel suikers, waaronder glucose-fructose, moet verwerken kan hij minder energie steken in het onschadelijk maken van hormoonverstorende stoffen. Als je dagelijks teveel fructose eet kan dit op lange termijn leiden tot leververvetting. Daarnaast is door meerdere onderzoeken gebleken dat glucose-fructosestroop kwik kan bevatten, een zware metaal die schade kan aanrichten in je lichaam.

Waar komt glucose-fructosestroop in voor? Schrik niet, het zit in pizza’s, snoep, koek, sauzen en andere bewerkte en kant-en-klaar producten. Maar vergeet ook de vruchtensappen uit pak niet, deze bevatten vaak (glucose-)fructosestroop. Dus ook op die manier kun je ongemerkt kwik binnen krijgen.

Kortom: door het eten van teveel suikers kan oestrogeendominantie ontstaan! Maar ook gewichtstoename omdat fructose het eetlustonderdrukkende hormoon leptine uitschakelt. Dit zorgt dan weer voor de trek in iets zoets waardoor je het blijft eten.

Voedingsadvies
Eet ze gevarieerd mogelijk en liefst biologisch. In het geval dat er een schadelijke stof in een voedingsmiddel zit, verklein je het risico op hoge inname van die stof door niet steeds hetzelfde voedingsmiddel te eten. Met een gevarieerde voeding verklein je dus de kans op hoge blootstelling aan schadelijke, hormoonverstorende stoffen, via je voeding. Zorg dagelijks voor een grote variëteit aan verse groente en eet alle kleuren van de regenboog! Waarom is dit zo belangrijk? Omdat elk groente zijn eigen belangrijke voedingsstoffen bevatten. Hiermee vergroot je de kans om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen en verklein je de kans op voedselovergevoeligheden. Kleurrijke groenten bevatten weer andere voedingsstoffen als groene groenten. Groene groenten bevatten bijvoorbeeld chlorofyl, deze kunnen veel ongewenste stoffen aan zich binden en ervoor zorgen dat ze via je urine en ontlasting weer worden afgevoerd. Hetzelfde geldt voor kruisbloemigen groenten. Deze kunnen de giftige stoffen die we binnen krijgen neutraliseren en via de urine en ontlasting uitscheiden. Daarnaast zetten de stoffen in deze groenten oestrogeen om in een onschadelijke vorm.

Dus door alle kleuren van de regenboog te eten krijg je alle belangrijke voedingstoffen binnen die je lever hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Eet ook met regelmaat bittere voeding zoals knoflook, uien, kool, andijvie, witlof, grapefruit en rozemarijn. Deze ondersteunen je lever bij de ontgifting.

Eet regelmatig wat fyto-oestrogenen, dit zijn bijvoorbeeld lijnzaad, gefermenteerde soja, alfafa, peulvruchten etc. Deze verzwakken de werking van xeno-oestrogenen.

Samengevat:

Je kunt zelf heel veel doen om de belasting met en de effecten van hormoonverstorende stoffen te beperken. Vermijd alle produkten waar gifstoffen in zitten die hierboven vermeld staan. Het is een lange lijst. Start met het maken van een begin en vervang steeds meer produkten. Eet zoveel mogelijk gevarieerde vers, zelf bereid eten dat zo natuurlijk, liefst biologisch is. Dus geen pakje/zakje meer maar gewoon lekker zelf gaan koken. Hiermee ondersteun je je leverontgifting en dus je lichaam!

Kun je hier begeleiding in gebruiken? Of weet je niet waarmee je je dagelijkse produkten moet vervangen? Neem dan contact met mij op.