
Je trekt misschien je neus op bij het idee om als ontbijt pastinaak te eten maar deze pastinaakpap is echt super lekker! Eenvoudig te maken en gluten- en zuivelvrij. Dus voor de mensen met een gluten en/of zuivelallergie of intolerantie is dit een perfect ontbijtje. Je start ook nog eens je dag met een portie groenten inclusief bomvol vitamine en mineralen zoals bijvoorbeeld vitamine A, C, D B11 en mangaan, ijzer, selenium en magnesium. Wist je trouwens dat de pastinaak (ook wel vergeten groente genoemd) de darmwerking kan versterken en hiermee constipatie kan verminderen? Ook heeft het een gunstig effect op het verminderen van cholesterol en afvalstoffen omdat deze beter en sneller kunnen worden afgevoerd.
Ingrediënten (voor 2 porties)
Ik bewaar zelf het 2e portie in de koelkast voor de dag erna maar je kunt het natuurlijk ook met iemand delen.
- 2 middelgrote pastinaken (350 gram)
- 1/2 pakje Santen kokoscrème of een blikje kokosmelk (300 ml)
- 1 appel (of peer)
- kaneel
- handje zwarte bessen
Als toppings kun je gebruiken:
- 1 blokje 92% of 99% pure chocolade (ik gebruik zelf altijd het merk Vivani)
- kokosrasp
- 20 gram ongebrande walnoten
Bereiding
Schil de pastinaken en appel en snijd in grove stukken. Doe de pastinaak- en appelstukjes in een pannetje en zet ze nét niet onder water en voeg de santen toe. Gebruik je kokosmelk uit blik? Giet dan circa 300 ml kokosmelk in het pannetje. Je kunt ook 200 ml kokosmelk gebruiken en aanvullen met wat water.
Breng het geheel aan de kook en laat de pap met de deksel op de pan op laag vuur staan voor circa 8 tot 10 minuten tot het zacht is en zet het vuur uit. Strooi er wat kaneel overheen en blend de inhoud van de pan met een staafmixer tot een pap.
Was de bosbessen en strooi ze over de pap.
Of rasp de chocolade over de pap.
TIP: Je kunt ook in plaats van bosbessen bijvoorbeeld frambozen, bramen of stukjes banaan er doorheen doen. Ook kun je de appel weglaten en de pap alleen van pastinaak maken en dan afmaken met bijvoorbeeld een banaan die je mee pureert als het gaar is.
Je kunt de pastinaakpap overigens ook koud eten als je wilt. Zelf vind ik warm lekkerder maar dat is persoonlijk.