Praktische tips om op gewicht te blijven

We weten het allemaal erg goed. Gezond en gevarieerd eten is dé oplossing voor een gezonde lifestyle. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om grip te krijgen op suikers en koolhydraten? Je staat er niet alleen voor in jouw strijd tegen de kilo’s. Ik geef je hieronder tips waarmee je aan de slag kunt. Niet alleen voor nu maar ook als je je ideale gewicht hebt bereikt.

  1. Geef niet op als je een keer hebt gefaald.Je hebt een zwak moment gehad en hebt jezelf laten gaan. Een hele reep chocola of zak chips of half pak koekjes? Je denkt: is het nu te laat? Zal ik het maar opgeven? Nee, niet doen hoor! Kan gebeuren. Ben gewoon lief voor jezelf. Gewoon weer de draad oppakken waar je gebleven was.
  2. Leer elke dag over gezonde voeding.Hoe meer je bezig bent met gezond eten, hoe makkelijker je een gezonde en slanke lifestyle krijgt en het een deel van je leven wordt.
  3. Neem koolhydraatarme snacks mee naar je werk. Bijvoorbeeld stukjes komkommer/tomaat/radijsjes/worteltjes, noten of zaden. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding om toch een blikje frisdrank of die chocoladereep uit de automaat te nemen.
  4. Eet vezels!Vezels zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en je dus ook sneller afvalstoffen kan afvoeren. Superbelangrijk voor afvallen dus. Daarom verwerken we altijd veel vezels in de weekmenu’s.
  5. Drink 2 liter water. Het helpt mee om de afvalstoffen snel af te voeren die vrijkomen tijdens het afvalproces. Je raakt er vol van en het is ook het gezondste dat je kunt drinken. Voldoende water drinken vermindert hongergevoel (waardoor je minder calorieën eet) en versnelt je stofwisseling (waardoor je meer calorieën verbruikt). Ook verbetert water je stoelgang. Gewoon lekker puur natuur. Dus zonder ranja. Geef het een smaakje door wat schijfjes komkommer of vers fruit eraan toe te voegen of een paar takjes munt.
  6. Vraag in een restaurant (of de kantine op je werk) om een extra portie groente in plaats van rijst of aardappelen. Of neem een uitsmijter.
  7. Plan je maaltijden van tevoren zodat je altijd iets in huis hebt.Want als je honger krijgt en er is niets gezonds te eten dan is de verleiding groot om iets ongezonds te nemen.
  8. Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment, bij voorkeur een vaste dag en s’ ochtends als je op staat. Je gewicht kan namelijk gedurende de dag behoorlijk heen en weer schommelen (o.a. door toiletbezoek).
  9. Maak een boodschappenlijstje vóór je gaat winkelen en zorg dat je niet vlak voordat je moet eten gaat met een lege maag. De verleidingen zijn dan te groot.
  10. Eet goede koolhydraten.Houd je glucosespiegel stabiel, voorkom energie dips en daarmee ook je trek in suikers. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: rood fruit, havermout, quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappels, linzenpasta.
  11. Kies een dieet dat bij jou past. Af en toe koolhydraatarm eten kan je zeker helpen om snel af te vallen, maar het is belangrijk dat je een dieet kiest dat bij jou past. Want wat bij de een werkt, werkt bij de ander weer minder of helemaal niet. Probeer altijd zelf te testen welke voeding voor jou goed aanvoelt. En wees niet bang om te experimenteren met je dieet. Raadpleeg je arts of diëtist als je er niet uitkomt.
  12. Bewegen helpt altijd.We blijven het herhalen: bewegen hoort bij een gezonde lifestyle. Ga traplopen, een stukje wandelen (zet die 10.000 stappen dagelijks!), ga een uur in de tuin werken. Parkeer je auto verder weg of nog beter, ga met de fiets overal naar toe. Als je het echt goed wil aanpakken dan combineer je krachttraining met cardio. 2 tot 3x per week krachttraining zal je enorm helpen bij het afvalproces.
  13. Start ’s ochtends met een gezond ontbijt. Denk aan bijvoorbeeld een smoothie, havermoutpap, havermoutpannenkoek, magere kwark of yoghurt met vers fruit.
  14. Word je overvallen door een hongeraanval? Probeer dan het volgende te doen:
    1. Poets je tanden!
    2. Drink 2 glazen water, vult enorm en vaak gaat de honger ook weg.
    3. Neem een gezond, maar wel lekker tussendoortje. Denk aan 50 gram kipfilet met stukjes komkommer, snacktomaatjes of een klein handje ongebrande noten.
  15. Drink lauwwarm water met een halve uitgeperste citroen als je wakker wordt. Dus een kwartier/half uur voordat je gaat ontbijten. Supergezond en werkt ontgiftend.
  16. Neem de tijd voor je eten, kauw heel goed en ga niet doelloos voor de tv eten.
  17. Eet verspreid over de dag.Hierdoor voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel.
  18. Controleer de grootte van je porties. Schep net genoeg op en eet van kleine bordjes (ontbijtbordjes). Maar zorg er wel voor dat je vol zit, want anders kom je weer in de verleiding om te gaan snacken.
  19. Drink alcohol met mate.Drink liever geen alcohol terwijl je eet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je lichaam alles doen om de alcohol af te breken. Hierdoor heeft het minder energie om je eten te verteren en zal je eerder vet opslaan.
  20. Eet ’s avonds regelmatig alleen groente en vlees/vis in plaats van pasta, rijst of brood. Af en toe een koolhydraatarm diner helpt je ook om je gewicht op peil te houden. En je hebt geen vol gevoel s ’avonds. Veel mensen slapen hierdoor ook beter.
  21. Lees goed de etiketten.Kijk altijd op het etiket van het product dat je aanschaft. Vermijd producten met veel E-nummers, koolhydraten en calorieën. Laat vooral producten die glucose-fructose stroop bevatten zoveel mogelijk liggen. Deze suikers zijn enorm slecht en zorgen in het bijzonder voor de vetophopingen rondom je buik. Vaak is een product waar ‘light’ op staat misleidend. Er zit dan bijvoorbeeld minder vet in maar juist weer extra veel suikers. Of andersom. Leer dus goed lezen. Het helpt je enorm.
  22. Creëer je eigen verantwoorde eetpatroon en dus lifestyle.Het volgen van een dieet wordt nog vaak als iets tijdelijks gezien. Dit gaat vaak een tijdje goed en je valt goed af. Maar als je weer een paar kilo bent afgeslankt laat men de teugels weer wat vieren en mag dat koekje bij de koffie ineens weer. Of dat toetje na het eten. Voor je het weet vliegen de kilo’s er weer aan en kun je weer gaan lijnen. Dus zorg voor een gezonde lifestyle die bij jou past. Tuurlijk mag je af en toe zondigen.  Maar pak dan daarna meteen de draad weer op. Op die manier gaat het je lukken om stabiel te blijven!