Stress… als je gas- en rempedaal niet meer zo goed werkt

Stress… we kennen het allemaal. Maar wat gebeurt er nu precies in je lichaam en wat kun je er tegen doen?

Een vlucht- of vechtreactie, is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt wanneer er acuut gevaar dreigt. De reactie hierop is acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol die we stresshormonen noemen. De bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de spieren worden gespannen en de zintuigen worden scherper, je pupillen verwijden. Hierdoor is het lichaam voorbereid op vluchten of vechten.

Welke hormonen?

Als het gevaar is geweken, produceert het lichaam endorfines en dopamine om de balans weer te herstellen en terug te gaan naar rust. Als je steeds heftig reageert op je interne en externe omstandigheden dan komt er uiteindelijk een moment dat je niet meer goed kunt ontspannen. Je lichaam kan dan nog maar moeilijk hormonen en neurotransmitters als endorfines en dopamine aanmaken. Het heeft namelijk onnodig continu grote hoeveelheden adrenaline en cortisol aangemaakt wat dus op langere termijn zeer schadelijk kan zijn voor je. Als een gevolg hierop komt men uiteindelijk in een burn-out of een depressie.

Remmen en gas geven

Signalen die je erop attenderen dat het emmertje vol is zijn het zoveelste mailtje dat je binnen krijgt of de telefoon die gaat. Je voelt het bloed door je lijf gieren. Herkenbaar? In feite werkt je rem- en gaspedaal op deze momenten niet meer goed.  Je ‘gaspedaal’ noemen we het sympathische zenuwstelsel. Dit regelt alles wat met inspanning te maken heeft. Je ‘rempedaal’ noemen we het parasympathische zenuwstelsel dat zorgt ervoor dat je kunt ontspannen. Alles wordt dus vanuit het zenuwstelsel aangestuurd. Dus wat nu als deze twee delen van het zenuwstelsel uit balans zijn? Je kunt dan niet meer in actie komen wanneer het nodig is en na de actie kan je lichaam zich niet meer ontspannen en herstellen. Het sympatische en parasympatische zenuwstelsel is dan overactief omdat het niet goed meer kan schakelen.

Meditatie en yoga

Als je weet dat je een stresskip bent en moeilijk kunt ontspannen of als je voelt dat je zenuwstelsel al behoorlijk overprikkeld is dan is het tijd om over te gaan tot actie. Meditatie werkt super effectief bij een overprikkeld zenuwstelsel! Je vermindert de prikkels die van buiten komen waardoor je zenuwstelsel minder informatie te verwerken heeft. Met behulp van visualisaties, ontspanningsoefeningen en de ademhaling kun je tijdens een meditatie op een heel effectieve manier het parasympathische zenuwstelsel activeren en tot rust komen. Je kunt dit doen door dagelijks een rust momentje in te lassen voor jezelf al dan niet door ondersteuning van een appje op je telefoon. Of je start of eindigt je dag met een yoga nidra sessie. Dit kun je al in 15 minuten doen.

Gun je zelf dus minimaal 1x per dag een rust momentje door te starten met een meditatie, dit verlicht stress, angst en het kan zelfs depressie verlichten. Daarnaast help je je lichaam om weer makkelijker uit zichzelf te ontspannen omdat je ontspannende hormonen en neurotransmitters aan maakt. Omdat je je tijdens een meditatie zoals yoga nidra ook op je ademhaling richt wordt niet alleen de stress verlaagd maar ook je bloedruk en je geheugen zal gaan verbeteren. Deze diepe staat van ontspanning activeert het zelf genezend vermogen van je lichaam. En het werkt ook super goed bij slaapproblemen.

Start vandaag dus al om elke dag meerdere momenten van stilte in te bouwen en handel meer vanuit rust in plaats vanuit actie. Vind je het moeilijk om zelf te starten met yoga nidra? Zoek dan bij jou in de buurt naar een yogaschool die yoga nidra aanbieden en ga het ervaren.

Heel veel succes met het invoeren van wat rustmomenten in jouw dagelijks leven.