Je bent 40+ en hebt opeens last van allerlei vage klachten. Help, ik ben toch niet al in de overgang? Waar is mijn energie gebleven? Veel vrouwen hebben naast die moeheid ook ineens nieuwe, vage klachten die niet meer weggaan en zitten niet meer lekker in hun vel.

In mijn vorig blog heb ik uitgebreid vertelt over de ins en outs van de overgang. Ik kreeg toen veel vragen over tips welke voedingssupplementen je kunt gebruiken om het leed te verzachten. Iedere vrouw is natuurlijk uniek en niemand heeft dezelfde klachten dus geldt niet voor iedereen hetzelfde advies maar om je toch een goed beeld te geven wat je zoal kunt nemen geef ik je hieronder wat voorbeelden. Wil je weten wat voor jou en je klachten kan helpen? Neem dan contact met me op.

Ga niet zelf zomaar wat supplementen slikken want sommige vitaminen gaan niet samen met bepaalde medicatie. Wil je weten wat voor jou en je klachten kan helpen? Neem dan contact met me op.

Kruiden ter verlichting van overgangsklachten:

Rode klaver

Rode klaver helpt bij de verlichting van overgangsklachten zoals opvliegers. Deze kruiden hebben een soort oestrogene werking, het is een plant die van nature een stof bevat die oestrogeen imiteert. Het vangt als het ware het tekort aan oestrogenen in het lichaam op. Diverse overgangsklachten kunnen hiermee worden bestreden.

Hop
Dit mooie kruid staat al zeer lang bekend als een plant met een bijzonder positieve werking op onze stemming, prikkelbare gevoelens en onrust. Het is dan ook een stress reducer. Het mooie aan dit kruid zijn de fyto-oestrogene eigenschappen die heel sterk zijn. Heb je last van stemmingswisselingen die bij de overgang horen? Probeer Hop eens.

Broccoli-extract (DIM)
Diindolylmethaan, kortweg DIM genoemd, is een fyto-nutriënt die de hormoonbalans reguleert. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ‘indolen’ zoals DIM een regulerend effect hebben op de oestrogeenontgifting in de lever. Zo bevordert DIM een gezonde oestrogeenbalans en voorkomt het oestrogeendominantie. Het lichaam wordt ondersteunt om oestrogeen te verteren en af te breken, zodat een gebalanceerde hormoonspiegel ontstaat.

Salie
Het kruid Salie wordt ingezet bij overmatig zweten. Salie heeft een oestrogene werking. Het kan ook helpen bij het verminderen van opvliegers.

Zilverkaars
Nog een bijzonder kruid, zilverkaars dat wordt ingezet om overgangssymptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen tegen te gaan. Maar het helpt ook bij menstruatieklachten en problemen na een bevalling. Er is wel één kanttekening: er is een mogelijke versterkende werking op de uitzaaiing van borstkanker. Zilverkaars wordt om deze reden afgeraden voor vrouwen met borstkanker voorkomend in de familie.

Rhodiola rosea

Vermindert de stressreacties in het lichaam. Door dagelijkse suppletie van Rhodiola komen de bijnieren tot rust. Zo is er meer energie voor de schildklier en de vrouwelijke geslachtsorganen. Rhodiola reguleert het immuunsysteem, net als andere hormonale processen: van groeihormoon, schildklier- en geslachtshormonen tot de glucose- en insulinehuishouding. Verder verhoogt Rhodiola de communicatiestoffen in de hersenen zoals dopamine-, noradrenaline- en serotonine. Hierdoor verbetert de stemming en vermindert het vermoeidheid en slaap je beter.

Orthomoleculaire voedingssuppletie advies bij de overgang:

Magnesium
Vrouwen in de overgang hebben vaak last van neerslachtigheid, stress, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Dit gaat soms zelfs over in een depressie. Magnesium is een mineraal en staat bekend om stress te verminderen en om de stemming te verbeteren. Het heeft nog veel meer rollen voor onze gezondheid maar één van de grootste is toch wel het welzijn. Door de overgang transpireer je veel meer waardoor je ook magnesium verliest en dit is juist een zeer belangrijk mineraal tijdens de overgang. Belangrijk dus.

Teunisbloemolie
Veel vrouwen hebben tijdens de overgang vaak last van een droge huid, haaruitval, pijnlijke borsten en een vertraagde wondgenezing vanwege een verlaagd oestrogeengehalte. Teunnisbloemolie kan deze klachten verhelpen. Maar let wel op: heb je last van epilepsie, manie of gebruik je middelen als fenothiazinen of bloedverdunners dan mag je Teunisbloemolie niet gebruiken.

Vitamine D
Heb je nodig voor stevige botten en tanden. Het kan het risico op botontkalking beperken. Daarnaast heeft vitamine D invloed op een goede spierwerking en een goede werking van het immuunsysteem.

Zink
Is belangrijk voor de groei en vernieuwing van weefsels. En voor een sterk afweersysteem, de genezing van wonden en een goed reuk-, smaak- en gezichtsvermogen. 

IJzer
Een bouwsteen van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar andere delen van je lichaam. Heb je last van zware menstruaties? Laat je ijzer regelmatig checken, zeer belangrijk.

Omega 3
Helpt oa tegen depressieve gevoelens en opvliegers in de overgang. Maar het werkt ook preventief tegen osteoporose, borstkanker en hartziekten. Dit zijn ook risicofactoren bij de menopauze.

Foliumzuur
Bestrijdt die vervelende opvliegers. Wel adviseer ik om daarbij ook B12 te nemen, vaak wordt dit in een combinatie verkocht met of zonder B6.

Alle overgang tips op een rijtje:

Eet dagelijks 500 gram groenten en fruit
Stop met roken
Eet iedere dag gezonde vetten
Eet voldoende eiwitten
Vermijdt zoveel mogelijk gluten
Eet geen suikers
Drink minder koffie, hooguit 2 kopjes per dag
Drink zo min mogelijk alcohol
Vermijd stress
Beweeg dagelijks, liefst een half uur in de buitenlucht
Sport/train minimaal 2x per week 45 uur intensief
Zorg voor voldoende ontspanning
Voorkom overgewicht
Zorg voor een gezonde darmflora
Vermijdt xeno-oestrogenen, chemische stoffen
Gebruik pure schoonmaakmiddelen
Gebruik pure gezichtsverzorging
Gebruik goede voedingssupplementen
Ondersteun je lever
Eet zoveel mogelijk laag glycemische voeding

Ben jij klaar om de eerste stap te zetten bij de verbetering van je overgangsklachten?

Neem je huidige levensstijl en voeding eens onder de loep te nemen.
De overgang kan namelijk nog voor meer klachten zorgen die jou ervan kunnen weerhouden om af te vallen maar er ook voor kunnen zorgen dat je kampt met allerlei vage klachten. En misschien slaap je slecht en ben je wat gevoeliger geworden voor stress en ben je prikkelbaarder. Slik je momenteel medicatie of nog erger, anticonceptie? Dat kan voor veel extra klachten zorgen.

Een goede anamnese kunnen jou helpen om heel gericht de stappen te zetten die jij nodig hebt om hormonaal weer in balans te komen en eventueel overtollig gewicht kwijt te raken.

Heb je hierbij hulp nodig? Wil je meer inzichten krijgen en/of tips? Maak een gratis kennisafspraak zodat ik kan kijken hoe ik jou kan helpen!

Wordt de allerbeste versie van jezelf, je bent het waard!