Tuurlijk weet je wel waar suikers in zit 😉 toch? Maar wist je dat het ook ‘verstopt’ zit in heel veel bewerkte produkten? Dit zijn de verborgen suikers die fabrikanten heel slim verstopt hebben onder ingewikkelde schuilnamen als sucrose, cassonade, fructose, galactose, panocha maar ook honing en siroop of vanillesuiker zijn suikers.

Het zit oa in soepen uit blik, pak en zak, brood, ontbijtgranen, ketchup, sausen maar ook in vleesbeleg en zelfs groente en peulvruchten uit blik kunnen suikers zitten. Er zijn meer dan 150 verschillende soorten benamingen voor suikers….! Fabrikanten gaan tegenwoordig zelfs nog verder. Ze ‘verstoppen’ de suikers onder bepaalde E-nummers om ze op deze manier onherkenbaar te maken.

Suiker is super goedkoop en wordt door fabrikanten gebruikt als zoetstof, smaakmaker, vulmiddel, conserveermiddel, kleurmiddel en structuur. Het is niet voor niks dat gezond eten doorgaans duurder is dan ongezonde voeding.

Één suikerklontje is 4 gram. Dus als er op een etiket staat: per 200 ml 14,2 gram suiker dan zijn dat 3,6 suikerklontjes. Een volwassen vrouw mag ongeveer 12,5 suikerklontjes per dag consumeren. Dat lijkt veel maar als je weet dat het in vreselijk veel voeding ‘verstopt’ zit ga je vaak al na de lunch over de limiet van 12,5 suikerklontjes! Vaak wordt het woord ‘suikerarm’ gebruikt. Dat betekent dat er in het produkt max 5 gram per 100 gram zit. Dus toch nog meer dan 1 suikerklontje per 100 gram. En dat noemen ze dan ‘suikerarm’. Een glas sinaasappelsap van 250 ml bevat al meer dan 5 suikerklontjes en een eierkoek 5 suikerklontjes. Tja…….

Wil je graag minder suiker eten? Wanneer je producten eet die in een fabriek zijn geproduceerd (lees: in elkaar geknutseld) ben dan op je hoede en lees goed het etiket.

Je lichaam heeft natuurlijke suikers nodig om goed te kunnen functioneren. Met name je hersenen gebruiken vooral glucose als brandstof. Zorg ervoor dat je deze brandstof haalt uit onbewerkte produkten zoals groente en fruit. Dan zit je goed!