
Heel veel mensen lopen rond met allerlei vervelende lichamelijke klachten zoals:
- Opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Brandend maagzuur
- Winderigheid
- Verstopping
- Diarree
- Buikpijn
- Moeilijk afvallen
Al deze klachten worden vaak veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Gelukkig is dit op te lossen. Door te weten wat allemaal invloed heeft op een gezonde spijsvertering weet je waar je verbeterpunten zitten!
Goed kauwen is de eerste stap
De start van een goede vertering van het voedsel start al bij het goed kauwen in de mond. Door rustig, goed en lang genoeg te kauwen worden er verteringssappen aan het voedsel in de mond toegevoegd. Deze vergemakkelijken het hele spijsverteringskanaal dat het voedsel doorloopt nadat je de hap hebt doorgeslikt. Kauw dus elke hap zo goed dat het vloeibaar wordt en slik het dan pas door. Mindful eten noemen we dat: rustig, met aandacht, goed en lang genoeg kauwen. Daarnaast is het zo dat rustig eten en lang genoeg kauwen ervoor zorgt dat we kleinere happen gaan nemen en eerder verzadigd zijn. Dit helpt dus ook mee bij overgewicht en afvallen. Tevens zorgt het goed en rustig kauwen ervoor dat eventuele maagzuur problemen worden verminderd omdat het voedsel goed wordt vermengd met speeksel. Goed kauwen dus!
Wist je trouwens dat eten en praten tegelijk ervoor kan zorgen dat je een opgeblazen gevoel in de buik kunt krijgen? Je slikt namelijk ongemerkt lucht in wat voor extra lucht in de buik kan veroorzaken.
Haastig eten, slecht voor de darmen
Als je altijd haastig eet, achter een computer of tv en ook nog eens niet voldoende kauwt kun je darmproblemen krijgen. Er komen dan namelijk te grote brokken (onverteerbare voeding) eerst in de maag terecht wat problemen kan geven. Vervolgens gaat het voedsel door naar de darmen die er ook de grootste moeite mee hebben. Het voedsel wordt dan namelijk niet goed genoeg verteerd. Je neemt dus niet alle vitamine en mineralen goed op met als gevolg tekorten. Maar er vindt ook rotting en gisting plaats in de darmen. Dit rotting en gisting proces geeft veel vervelende klachten zoals winderigheid, vieze adem maar ook moeheid en wisselende ontlasting. Ook worden hormonen en neurotransmitters, zoals serotonine, minder goed aangemaakt. Dit zorgt weer voor slecht slapen.
Winderigheid, teken van slechte darmwerking
Af en toe een windje laten hoort erbij. Maar dan hebben we het over windjes die je niet hoort en niet ruikt, het is dus gewoon wat lucht dat ontsnapt. Als het knalscheten zijn en stinkende scheten dan wordt het een ander verhaal. Dit is namelijk altijd een teken dat het in de darmen niet goed gaat. Het eten wordt dan niet goed verteert. De verkeerde darmbacteriën ben je dan aan het voeden wat uiteindelijk een overkill aan gassen oplevert. Hierdoor krijg je last van winderigheid, boeren laten en een opgeblazen gevoel. Wist je trouwens dat het soort scheet vaak aangeeft waar het mis gaat in de vertering? Een zachte stinkwind kan wijzen op een vetverteringsprobleem. Harde knalscheten duiden vaak op een slechte koolhydraatvertering. Rotte eierenlucht kan een slechte eiwitvertering betekenen. Welke scheten laat jij?
Ga eens na voor jezelf of je misschien niet goed reageert op gasvormend eten zoals uien, bonen, prei, koolsoorten, knoflook, spruitjes en champignons. Maar ook teveel koolzuurhoudende dranken kunnen verkeerd vallen omdat deze gassen ook het lichaam weer moeten verlaten.
Een kopje thee zoals kamille, venkel, melisse en pepermunt thee draagt positief bij aan de vertering van een maaltijd.
Pak spanningen en stress aan
Stress en spanningen, in welke vorm dan ook, zorgt voor een zeer slechte spijsvertering. Bij stress kan de bloedtoevoer naar de maag zeer sterk afgeremd worden tot wel 90 tot 95%. Dit geeft allerlei klachten zoals brandend maagzuur, vol gevoel (‘de buik ervoor van hebben’) misselijk en wisselende ontlasting. Stress gaat voor het lichaam namelijk altijd voor waardoor er niet genoeg energie is voor een goede spijsvertering, dat komt op de 2e plaats. Maar onverwerkte emoties kunnen ook allerlei lichamelijke klachten geven. Emoties geven vaak lever-, maag- en darmproblemen. Hier komt ook het gezegde ‘het op je lever hebben’ en ‘je buik er vol van hebben’ vandaan.
Niet te veel eetmomenten per dag
Voldoende rust is niet alleen goed om het stressniveau naar beneden te krijgen, het zorgt er ook voor dat je je spijsvertering rust geeft. Als je onregelmatig eet of meer dan 4 eetmomenten op een dag hebt dan belast je continu je spijsverteringsstelsel. Dus elk eetmoment, of het nu een appel, boterham of glas Fanta is zorgt ervoor dat je spijsvertering altijd aan staat. Probeer minimaal 3 uur vóór het slapen niet meer te eten of te drinken. Water en thee zonder suiker valt hier niet onder.
Zoals je ziet zijn er veel dingen die je zelf kunt gaan verbeteren. Vind je dit lastig en heb je er hulp bij nodig? Maak een afspraak voor een gratis telefonische kennismaking en kom er achter wat ik voor jou kan betekenen.