
Heb je regelmatig last van hoofdpijn of migraine? Buikpijn/darmklachten? Last van vermoeidheid? Huidklachten? Het antwoord kan liggen in één of meerdere voedselintoleranties. Voedselintoleranties kunnen van invloed zijn op ons immuunsysteem en talloze (vage) klachten veroorzaken. Doordat voedselintoleranties ons immuunsysteem belasten kan het ook leiden tot algehele zwakheid en vermoeidheid. Het is lichaam namelijk druk bezig met het verwerken van voeding die het lichaam eigenlijk niet tolereert waardoor het antistoffen gaat aanmaken.
Wat houdt een voedselintolerantie in?
Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde voeding. Een paar bekende zijn glutenintolerantie en lactose-intolerantie, maar er bestaan nog veel meer intoleranties voor voedingsmiddelen. Zeker bij chronische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn en diarree of obstipatie kan de oorzaak weleens liggen in een voedingsallergie. Dit wordt ook wel een IgG-voedingsallergie, voedselovergevoeligheid of een voedselintolerantie genoemd. Bij een allergische reactie merk je het meteen als je iets verkeerds gegeten hebt want je krijgt dan vaak al binnen een half uur last. De meeste voedselallergieën zijn van het type IgE, klachten die meteen ontstaan kunnen bijvoorbeeld huiduitslag of hoofdpijn zijn. Je weet dan vaak vrij snel waar je allergisch voor bent omdat de reactie zo snel optreedt.
Sommige voedselallergieën zijn echter niet IgE-afhankelijk maar IgG-afhankelijk, wat betekent dat het lichaam IgG-antistoffen (IgG’s) aanmaakt, die een vertraagde allergische reactie veroorzaken. Bij een overgevoeligheid voor voedsel kunnen de symptomen tussen 8 en 72 uur na consumptie van het voedsel optreden. Hierdoor is het vaak niet mogelijk te achterhalen welke voedingsproducten precies de boosdoener zijn. Want was het de paprika die je eergisteren hebt gegeten, de tomaat van gisteren of de krentenbol van vandaag? De enige manier om dan te achterhalen voor welke voeding je overgevoelig bent is door een bloedonderzoek te doen waarbij op de aanwezigheid van IgG-antigenen wordt getest.
En als ik nu geen klachten heb, heeft het dan zin om een voedselintolerantietest te doen?
Jazeker! Ook als je helemaal geen klachten hebt kan het zinvol zijn een voedselintolerantie test te doen. Een overgevoeligheid voor voeding kan namelijk ongemerkt tot ontstekingen in het lichaam leiden. Die zijn niet alleen schadelijk voor de korte termijn maar hebben ook een negatief effect op de lange termijn. We noemen dat laaggradige ontstekingen. Als je immuunsysteem doorlopend wordt geactiveerd door een voedselintolerantie verzwakt je natuurlijke weerstand en dus je immuunsysteem. Hierdoor word je vatbaarder voor allerlei ziektes en aandoeningen. Je bent dan dus minder goed bestand tegen virussen, bacteriën en schimmels. Daarnaast herstel je ook veel trager van een ziekte.
Als je last hebt van één of meer van de volgende klachten en je huisarts kan daar geen oorzaak voor vinden dan kan het heel goed zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen. In dat geval is het zeer aan te bevelen om de voedselintolerantie test te doen:
- Vermoeidheid
- Hooikoorts
- Opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Buikpijn of buikkrampen
- Duizeligheid
- Chronische diarree
- Brandend maagzuur
- Obstipatie
- Misselijkheid
- Hoofdpijn of migraine
- Huidproblemen (eczeem, acne, psoriasis, jeuk, netelroos)
- Overgewicht
- Obesitas
- Gewichtsschommelingen
- Prikkelbare darmsyndroom
- Reuma
- Pijnlijke gewrichten
Hoe gaat zo’n test in zijn werk?
Nadat je een voedselintolerantietest hebt besteld ontvang je een vingerprikset, inclusief instructies hoe je de vingerprik dient uit te voeren. Dit kun je zelf veilig thuis doen. Nadat je een kleine buisje bloed bij jezelf hebt afgenomen stuur je dit terug naar het laboratorium, in de bijgeleverde envelop. Aan het laboratorium is een arts verbonden die jouw bloed beoordeelt en vaststelt of je overgevoelig bent voor een of meerdere voedingsstoffen. Binnen 14 dagen, nadat je het bloedmonster op de post hebt gedaan, ontvang je via mij de uitslag met een advies op maat per email.
Hoe ziet een uitslag eruit?
In het rapport wordt elke overgevoeligheid met een ‘klasse’ aangegeven, variërend van klasse 0 (geen overgevoeligheid) tot klasse 3-4 (zeer sterke reactie op de betreffende voedingsmiddelen). Aan de hand van de uitslag weet je voor welke voedingsproducten je overgevoelig bent. Het advies is dan om deze producten (voorlopig) te vermijden. Je weet dan meteen ook welke voeding je wel goed kunt verdragen.
Wat levert het mij op?
Door het weglaten van voeding waar je lichaam slecht tegen kan, krijgt het nu eindelijk de kans om tot rust te komen en om te herstellen. Om het beste resultaat te krijgen is het ook van belang om het darmslijmvlies weer te gaan herstellen, en daar kan ik je als orthomoleculair adviseur heel goed bij helpen. Ik maak dan een adviesplan op maat wat ook 4 weekmenu’s bevat om je wat houvast te geven wat je wel en wat je niet kunt eten. Al na een paar weken, nadat je jouw voedingspatroon hebt aangepast, zul je gaan merken dat bepaalde klachten die je al langer had zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Hoe fijn is dat?!
Voorbeeld van een cliënt die voedselintoleranties bleek te hebben.
Elk mens is uniek. Gezonde voeding is dus niet altijd voor iedereen gezond. Dat bleek wel toen een cliënt van mij alles volgens het boekje deed; ze at supergezond, ging iedere dag een uur wandelen met de hond en deed 3x per week 45 minuten krachttraining. Maar toch voelde zich niet fit en had ze allerlei vervelende klachten. Ze had last van eczeem die kwam en ging, een opgeblazen gevoel en vervelende darmklachten. Ze had al mijn hormoonproof dieet gevolgd, dus gluten-, suiker- en lactosevrij eten. Maar dit verminderde niet haar klachten. We moesten dus verder gaan zoeken waar haar klachten vandaan kwamen.
Ze was al meerdere keren naar de huisarts geweest maar die kon de oorzaak niet vinden. We hadden daarom besloten om een voedselintolerantietest te doen. En met succes! Ze bleek namelijk intolerant te zijn voor tomaten, uien en prei! Toen ze die uit haar voeding haalde was ze binnen één maand van al haar klachten af. En dit terwijl haar huisarts geen oorzaak had gevonden voor haar klachten. Veel mensen blijken intolerant te zijn voor tomaten, appels, eieren, gluten, lactose, bepaalde noten en paprika’s. Dus wel erg gezond maar voor sommigen dus niet. Je kunt dan nog zo goed je best doen om gezond te eten, als je het niet goed verdraagt en/of verteerd dan treden er allerlei vervelende klachten op en krijg je ‘dure poep’. Een voedselintolerantietest biedt dan uitkomst.
Let op: Deze voedselintolerantie test is niet geschikt voor het vaststellen van voedselallergieën waarbij IgE-antigen betrokken zijn: deze kunnen alleen worden bepaald door op het IgE-antigen te testen.
Let op: Gebruik deze vingerprikset niet als je gebruik maakt van bloedverdunners of als je een aandoening hebt die de bloedstolling beïnvloedt.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over de voedselintolerantietesten, wil je hulp bij het kiezen van de juiste test? Neem dan contact met mij op!