Vrijwel alle processen in je lichaam worden bepaald door je hormonen in samenwerking met het zenuwstelsel.
Je hormonen bepalen het energieverbruik van het lichaam in rust. Dat noemen we basaalmetabolisme. Basaalmetabolisme is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is voor primaire levensprocessen. Denk aan ademhalen, spijsvertering, hartslag en groei van huid, haren en botten. Hormonen bepalen ook of je vet of spieren verbrandt, of je vet opslaat of juiste je spiermassa wordt vergroot en ze bepalen het honger- en verzadigingsgevoel. Best belangrijk dus dat je hormoonbalans in orde is.
Als alles dus werkt zoals het bedoeld is en je hormonen in balans zijn dan heb je de hele dag genoeg energie waardoor je een dieet om af te vallen goed kunt volhouden. Maar ook je energieverbruik in rust functioneert goed. Tevens is het honger- en verzadigingsgevoel in balans dus zal het bekende ‘snaaien’ ook achterwege blijven.
Je zoveelste (crash)dieet en het effect op je hormoonbalans
Wat gebeurt er nu met je hormoonbalans tijdens en na een (crash)dieet?
Op zeer korte termijn zul je nog geen lichamelijke klachten ervan ondervinden maar als je een paar weken een (crash)dieet volgt zul je na verloop van tijd toch honger gaan krijgen. Maar belangrijker, je lichaam gaat minder energie verbruiken in rust en het gaat geen vet meer verbranden maar spieren. Het vet wordt dus opgeslagen ipv verbrand.
De meeste mensen die een (crash)dieet gaan volgen gaan zich juist super focussen op het aantal calorieën dat ze dagelijks eten en dat mag vooral niet te veel zijn. Door dat ze te weinig calorieën eten vertraagt het basaalmetabolisme en ontstaat er honger wat weer zorgt voor het bekende ‘snaaien’. Daarnaast gaan ze ook nog eens extra veel en lang sporten waardoor je je lichaam te veel stress gaat ervaren, je spieren gaat afbreken ipv opbouwen en er vetopslag plaatsvindt ipv verbranding. Je ziet ook vaak dat men dit maar tijdelijk volhoudt met alle gevolgen van dien.
Omdat men zo gefocust is op een lage calorie inname eet men ook weinig tot geen vet. Hierdoor zullen bijvoorbeeld de bijnier- en geslachtshormonen niet goed worden aangemaakt. Maar het allerbelangrijkste is dat bij een lage vetinname de bloedsuiker instabieler kan worden wat kan zorgen voor de bekende energiedips en dus zal gaan zorgen voor een sterke behoefte aan suikers. Dit alles zal uiteindelijk ervoor gaan zorgen dat je minder energie hebt, suikerdips en dat je het niet zult volhouden. Wat dus zorgt voor het bekende jojo effect.
Kort samengevat
Hormonen beïnvloeden het basaalmetabolisme, de dagelijkse verdeling van de inname van calorieën over vet- en spiermassa en het honger en verzadigingsgevoel. Om gezond en blijvend af te vallen moet je dus zorgen dat de volgende hormonen in balans zijn:
- Progestron
- DHEA
- Melatonine
- Leptine
- Schildklierhormoon
- Groeihormoon
- Testosteron
De onderstaande hormonen moeten ook in balans zijn omdat dit de tegenhangers zijn van de bovenstaande hormonen, ze werken namelijk de bovenstaande hormonen tegen als je er hiervan te veel aanmaakt:
- Insuline
- Cortisol
- Oestrogeen
- Ghreline
Conclusie
Je ziet dat het dus van essentieel belang is dat je hormonen altijd in balans zijn. Stel, je hebt een stressvolle periode achter de rug. Het zou zomaar kunnen zijn dat je cortisol hierdoor tijdelijk te hoog is. Wat weer kan zorgen dat je een traagwerkende schildklier hebt gekregen. Het een is dan een gevolg van het ander. Met als resultaat dat je afvalpogingen niet zullen slagen. Je moet dus eerst gaan achterhalen welke hormonen uit balans zijn. Door het aanpassen van je leefstijl breng je dit weer terug in balans en kun je gaan starten met een gezond dieet dat je hormonen blij maakt en je ook nog eens kilo’s gaat verliezen.
Aan jou de keus!