Waarom zou je willen detoxen?

Detoxen, ook wel ontgiften genoemd, staat voor het ontdoen van afvalstoffen/toxinen uit het lichaam. Af en toe detoxen is belangrijk omdat je lichaam behoorlijk wat dagelijkse uitdagingen te verwerken heeft. Daarnaast verbetert het evenwicht in je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Wist je dat je lichaam zichzelf in principe zelf ontgift?

Bij detoxen denkt men al snel aan heftige sapkuren of speciale darmreinigingenGelukkig kun je jouw lichaam met pure voeding en verantwoorde supplementen minstens zo effectief ondersteunen bij het afscheiden van afvalstoffen. Op die manier hoeft detoxen geen aanslag te zijn op je humeur en blijf je de hele dag door energiek. De weekmenu’s die ik mijn cliënten geef zijn zeer gevarieerd samengesteld dat je van alles genoeg binnen krijgt, je darmen en hormonen blij worden en de zuurtegraad van je lichaam weer in balans komt. Ook heb ik speciale weekmenu’s voor cliënten waarvan de zuurtegraad van het lichaam te hoog is of waar er sprake is van een lekkende darm of bijvoorbeeld gluten of suiker intolerantie.

Je lichaam kan zichzelf niet goed meer ontgiften als je je lichaam dagelijks teveel belast met bijvoorbeeld:

roken
drugsgebruik
alcohol
Bewerkte (en teveel) voeding
junkfood
niet natuurlijke cosmetica
te veel suiker
negatieve gedachten
langdurige periode van teveel stress
medicijnen
slecht dag-nachtritme
niet-natuurlijke huidverzorging
te weinig beweging
chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen
antibiotica

Leverdetoxificatie
Het lichaam beschikt over een sterk detoxificatiesysteem waarbij de lever een centrale rol speelt. Deze ontgifting is zeer belangrijk voor onze gezondheid. Het heeft de taak om schadelijke stoffen om te zetten zodat ze via het bloed naar de nieren getransporteerd kunnen worden en via de urinewegen het lichaam kunnen verlaten. De andere route, voor het afvoeren van schadelijke stoffen, is met de gal naar de darmen en vervolgens met de ontlasting naar buiten.

Helaas zijn er ook stoffen die niet helemaal afgebroken kunnen worden door onze organen. De lever slaat dan de gifstoffen op in onze vetcellen. Als het lichaam niet goed in staat is om alle toxines goed te verwerken en af te voeren dan ontstaat er een teveel aan toxines en raakt de lever overbelast. Het lichaam krijgt dan oxidatieve stress waardoor er veel vrije radicalen ontstaan die voor gezondheidsproblemen zorgen.

Alarmsignalen zijn oa hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten, spierpijn, vermoeidheid en slaapstoornissen. Os lichaam beschikt dus over een uitgebreid ontgiftingsapparaat waarvan de lever het grootste deel van het werk op zich neemt, maar dat gaat niet altijd effectief genoeg. Het is dus zeer belangrijk om je lever te ontlasten en van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Als dit goed gaat dan worden de gezondheidsproblemen ook opgelost.

Invloed van de darmen
Je bent wat je eet, verteert, opneemt en kunt verdragen. Eet jij wel wat goed is voor JOUW lichaam? Ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat elk lichaam anders is, de één verdraagt gluten niet goed, de ander geen koemelk en weer een ander krijgt klachten van te veel suikers of is allergisch voor tomaten.

Een goede vertering is essentieel. Verteren is het verkleinen van voedsel zodat het vervolgens goed kan worden opgenomen. Hiervoor is goed en genoeg kauwen dus ook belangrijk. De basis ligt in het optimaal functioneren van het spijsverteringssysteem. Daarnaast moet de darmflora gezond zijn en natuurlijk moet ook de lever goed werken want de darmen en de lever werken nauw samen.

Niet alleen darmklachten zoals bijvoorbeeld een prikkelbare darm, vermoeidheid, depressie, slecht slapen maar ook huidklachten (droge huid, acné/puistjes, eczeem) vinden vaak hun oorzaak in dit belangrijke orgaan, de darmen. Gelukkig wordt hier de laatste tijd heel veel aandacht aan besteed omdat een slecht functionerende darm dus heel veel lichamelijke klachten kan veroorzaken. En de meeste mensen zijn zich er van bewust dat de darmen ook hormonen aanmaken die essentieel zijn om goed te kunnen functioneren. Kortom: werken je darmen niet goed dan ontstaat er een disbalans in je hormonen.

Als je darmen niet alleen maar gezonde voeding moeten verwerken maar ook voeding dat bespoten, bewerkt of zelfs volledig kunstmatig is dan ontstaat er vervuiling en verstopping. Slecht functionerende darmen vormen een perfecte voedingsbodem voor parasieten, schimmels en candida. Je lichaam neemt dan weinig, verkeerde of vervuilde stoffen op. Met als mogelijk gevolg ontstekingen en ziektes omdat deze foute stoffen in je lichaam komen door een lekkende darm (leaky gut). Maar ook kan je darmwand minder goed de voedingsstoffen opnemen. Hierdoor verzwakt je lichaam en raken lichaamsprocessen verstoord door een vitaminen, mineralen en spoorelementen te kort. Er zijn zo veel mensen die last hebben van obstipatie, opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn, krampen, spastische darm, winderigheid, gebrek aan energie, allergieën etc. Door ons huidige voedingspatroon veroorzaken we veel van deze klachten zelf. Melk en gluten worden door heel veel mensen niet goed verdragen waardoor de darmen kunnen gaan opspelen met allerlei klachten als gevolg waar men zich niet van bewust is.

Lever ondersteunen
Om je lever te ondersteunen is het van belang dat je zorgt dat er voldoende hulpstoffen (cofactoren) aanwezig zijn in je lichaam. Denk aan bijvoorbeeld: vitamine A, C, E, magnesium, selenium, koper, zink, mangaan, B12, Aminozuren. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen help je je lever enorm. Dit kun je ook aanvullen met de juiste suppletie.

Heb je bij het lezen van deze informatie het idee dat je je lichaam wel een time out kunt geven? Volg dan een gezond voedingsprogramma ondersteunt met de juiste suppletie zodat het lichaam voldoende mineralen, vitaminen, aminozuren, antioxidanten en sporenelementen binnen krijgt en weer kan herstellen. Van Puro kun je de Detox gebruiken, dit is een ortomoleculair voedingssupplement. Samen met bijvoorbeeld Puro Green Plus en Puro Flora & Vezels. Voor meer informatie voor de juiste inzet van supplementen neem met mij contact op. Interesse in 1 van de voedingsprogramma’s? Laat het me weten.

Wat levert een ‘detox’ volgens het puur en onbewerkt eten mij op?

Meer energie
Enkele kilo’s afvallen
Stralende huid
Herstel van de spijsvertering
Betere darmwerking
Beter slapen
Herstel van hormonale disbalans

Ga jij de uitdaging aan met jezelf om weer lekker springend door het leven te gaan?