We kennen allemaal we iemand die naar yoga gaat. Yoga kan positief bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. Heb je nog nooit yoga gedaan of twijfel je of het wel iets voor jou is? Lees dan de 10 redenen waarom yoga ook voor jou kan helpen bij ontspanning, mindful in het leven staan, beter slapen en nog veel meer goeds.

1. Je lichaam wordt soepeler en sterker
Door de regelmatige beoefening van fysieke yogahoudingen werk je aan soepelere spieren en bindweefsel. Deze worden subtiel opgerekt en sterker gemaakt.

2. Je ademhaling verbetert
Tijdens yoga ben je constant met je ademhaling bezig, zowel voor, tijdens als na de yogahoudingen: Hierdoor neemt je kwaliteit van ademen toe en dat is enorm belangrijk voor je gezondheid.

3. Je lichaamshouding verbetert
In onze moderne tijden zitten wij veel én vaak voorovergebogen of ingezakt, zowel thuis als op het werk. Achter de computer, in de auto, aan tafel en op bank bij de TV. Dit is niet goed voor onze wervelkolom en lichaamshouding. Met yoga werk je aan de juiste en gezonde lichaamshouding.

4. Je gaat beter slapen

Slaap is mega belangrijk en het is een van de eerste dingen waaraan je merkt dat het minder goed met je gaat. Bijvoorbeeld:

 • Moeilijk inslapen
 • Onrustig slapen en veel draaien
 • Vaak of vroeg wakker worden

Yoga helpt je om beter met alle drukte en prikkels om te gaan, meer rust te vinden en om je malende gedachten met rust te laten. Hierdoor ga je beter slapen. Natuurlijk in samenwerking met gezond eten want het een kan niet zonder het ander.

5. Je stress neemt af en je kunt beter ontspannen
Yoga leert je om beter om te gaan met stress en andere uitdagingen in het leven. Je leert om het niet weg te drukken of te negeren, maar om ermee te ‘dealen’. Dit ervaar je op de yogamat maar ook in je dagelijkse leven. Je leert om vervelende gevoelens en ervaringen te accepteren en zoveel mogelijk los te laten, zonder in de weerstand te schieten of je erdoor mee te laten slepen. Hierdoor heeft het minder impact op je en kun je sneller weer positief verder!

6. Je spijsvertering verbetert
Yoga verbetert je spijsvertering doordat je lichaam bepaalde houdingen aanneemt en je daarmee je organen een soort massage geeft. En dit stimuleert de gezonde werking van deze organen, zoals je darmen. Daarnaast is het zo dat een lichaam in stress ervoor zorgt dat je spijsvertering vertraagt. Yoga bevordert je ontspanning en een lichaam in rust heeft een betere spijsvertering.

7. Je mentale kracht en flexibiliteit nemen toe
Yoga bevordert je bewustzijn en dat is niet alleen fysiek. Behalve dat yoga goed is voor je lichaam, bevordert het ook je mentale kracht en flexibiliteit. Zoals hierboven gezegd leer je door yoga beter omgaan met stress en tegenslagen. Je ontdekt dat je veel meer aan kunt dan je denkt en je ontwikkelt een bepaalde basis(veer)kracht waar je veel aan zult hebben in je leven!

8. Je blokkades kunnen opgelost worden
Het is geen garantie, maar mogelijk verminderen of verdwijnen lichamelijke of mentale blokkades door yoga. Dit komt omdat je bij yoga leert om niet in de weerstand te schieten bij fysieke of mentale grenzen. Je leert ‘ernaar te kijken’, het ruimte te geven en niet weg te drukken. En dit kan enorm helpen bij oud zeer, wat zich altijd ophoopt in ons systeem.

9. Je concentratie/focus verbetert
Je leert bij yoga om je te concentreren op je ademhaling, op de houding die je aanneemt of op 1 punt in de ruimte waar je bent. Dit zijn wij niet gewend. Onze zintuigen krijgen veel te verduren door:

 • Computers
 • Verkeer
 • Telefoons
 • Pratende mensen
 • Televisie

Dit is niet bevorderlijk voor onze concentratie, die de afgelopen jaren steeds verder afgenomen is. Yoga helpt dit te verbeteren, geen overbodige luxe!

10. Je gaat beter voor jezelf zorgen
Wat we vaak zien is dat je door yoga beter voor jezelf gaat zorgen, er komt meer bewustwording voor alles om je heen. Vaak gebeurt dit zonder dat je het in de gaten hebt of moeite voor moet doen. Hoe langer je aan yoga doet, hoe beter je automatisch gaat zorgen voor je lichaam en geest. Positieve aanpassingen in je dagelijks leven zijn bijvoorbeeld:

 1. bewuster met eten bezig zijn
 2. drink minder alcohol en koffie
 3. stop met doelloos zappen op de tv
 4. neem dagelijks regelmatig een kort rustmomentje voor jezelf al  is het maar 3 minuten

Ben je overtuigt van de kracht van yoga? Je kunt yoga thuis beoefenen al dan niet met ondersteuning van een app of ga naar een yogastudio. Ik wens je heel veel yogaplezier en ben er van overtuigt dat je overtuigd raakt van het feit dat yoga echt gezond voor je is!