
Vitamine D is zo’n beetje het meest besproken vitamine soort. Maar wat doet het nu precies voor je lichaam? Naast dat het belangrijk is voor het behoud van soepele spieren, sterke botten en een goed gebit speelt het ook een zeer belangrijke rol bij ons immuunsysteem.
Het is dan ook niet voor niks dat vitamine D3 momenteel het gesprek van de dag is, de kranten staan er vol mee. Artsen, immunologen, professoren en heel veel deskundigen zijn het er eindelijk over eens: de aanwijzingen die al maandenlang de ronde gaan waaruit blijkt dat vitamine D3 het covid-19 virus kan verminderen zijn zeer hoopgevend.
Maar wist je dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is? Het is een hormoon dat we van een cholesterolachtige stof maken onder invloed van zonlicht. Dus voor vitamine D aanmaak moet je wel buiten komen! Maar dat moet wel aan wat voorwaarden voldoen. Voor een goede opname van vitamine D moet je geen zonnebril dragen, smeer je je in dan mag de zonnebrand niet hoger dan factor 15 zijn en het zonlicht gaat natuurlijk niet dwars door onze kleding dus liefst zoveel mogelijk bloot.
Als we dat allemaal goed doen dan maken we vanuit cholesterol vitamine D aan. Ongeveer 90% wordt vanuit zonlicht omgezet naar vitamine D en de overige 10% halen we uit onze voeding. Dit alles wordt vervolgens in de lever omgezet. Daarna moet het geactiveerd worden in de nieren. Dat is dan de actieve vorm van vitamine D waar het lichaam iets mee kan.
Voor een goede vitamine D werking heb je ook andere vitamine en mineralen nodig!
Voor al onze functies hebben we vitamine D nodig. Maar wist je dat als je een tekort aan vitamine A hebt dat je dan ook automatisch een tekort aan vitamine D hebt? Hetzelfde geldt voor een tekort aan magnesium. Als je een magnesium tekort hebt dan is er ook een gebrekkige omzetting van vitamine D! Tevens werkt vitamine D3 samen met Vitamine K2. Je zult begrijpen dat het belangrijk is om te weten hoe het met je vitamine en mineralen tekorten staat. Heb je hier dus tekorten dan ben je veel vatbaarder maar zul je ook minder snel herstellen.
Symptomen vitamine D tekort:
- Tandvleesontstekingen en gaatjes
- Laag libido
- Spierzwakte
- Hart- en vaatziektes
- Vermindering stressbestendigheid
- Winterdip (somberheid)
- Insuline resistentie
- Leptine resistentie
- PMS klachten
- Zwak kraakbeen
- Osteoporose
- Slecht immuunsysteem
Waarom hebben veel mensen in de winter last van een depri gevoel en in de zomer niet? Dat komt omdat in de winter de zon veel minder schijnt en als hij schijnt dan is het niet krachtig genoeg waardoor je te laag in je vitamine D zit.
Wist je trouwens dat onze geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) uit vitamine D worden gemaakt? Maar ook cortisol wordt uit onze geslachtshormonen gemaakt! Als er dus sprake is van een hormonale disbalans tussen oestrogeen en progesteron dan kan het zomaar zijn dat je ook een tekort hebt aan vitamine D.
Vitamine D en het immuunsysteem
We hebben allemaal een afweersysteem, dit noemen we ook het barrière systeem. Als er toch iets binnen komt door het barrière systeem dan komt het aangeboren afweersysteem in werking, dus de vijand kan niet binnen dringen. Hoe beter je in je vitamine D3 zit hoe alerter je aangeboren afweersysteem werkt en hoe sneller je immuunsysteem werkt.
Dus hoe meer vitamine D je hebt hoe beter het aangeboren immuunsysteem werkt. Bij een traag werkend immuunsysteem komen er dus steeds meer virussen je lichaam binnen.
Bij een vitamine D3 tekort kan er een overactief immuunsysteem ontstaan (we noemen dit ook wel een cytokinestorm). Dit betekent bijvoorbeeld dat als er een virus het lichaam is binnen gedrongen en door het immuunsysteem is opgelost, dan zou het immuunsysteem weer tot rust moeten komen. Maar door een vitamine D3 tekort kan er dus sprake zijn van een overactief immuunsysteem wat betekent dat het ‘aan’ blijft staan en niet tot rust wordt gebracht. Dit heeft allerlei gevolgen van dien. Je kunt dus wel zeggen dat vitamine D3 je immuunsysteem in bedwang houdt.
Heb je alleen in de winter last van stemmingswisselingen? Laat dan je vitamine D checken!
Auto-immuunziekte
Een auto-immuunziekte heeft te maken met een veel te lang werkend immuunsysteem. Waarom is het over actief? En waarom blijft het zolang actief? Dat zijn vragen waarop je antwoord moet krijgen. Vaak heeft het te maken met een pathogeen die iets heeft aangewakkerd, het immuunsysteem die dit heeft aangepakt maar in de overactieve stand is blijven staan. We zien bij auto-immuunziektes dat er ook meestal sprake is van vitamine D3 tekorten en andere vitamine en mineralen tekorten.
Hoe weet je nu welke vitamine D je moet kiezen?
Tja dat is altijd een lastige vraag. Men denkt dat een simpel pilletje van een drogisterij wel goed zal zijn maar dat is vaak niet zo. Ik geef altijd als tip: lees de etiketten. Staat het vol met (verborgen) suikers, vulmiddel of andere rommel? Laat het dan alsjeblieft staan! Het doet je lichaam meer fout dan goed. Je kunt van een supplement van 2 tot 10 euro niet verwachten dat er de hoogst biologische stoffen in zitten die je lichaam herkent. In vrijwel de meeste gevallen gaat het om synthetische stoffen, suikers en andere vulstoffen die voor je lichaam lichaamsvreemd zijn.
Dat is één belangrijke vraag bij het kiezen van welke vitamine D3 maar de andere is natuurlijk hoeveel vitamine D3 heb ik nu eigenlijk nodig per dag? En dat verschilt per persoon. Het ligt aan je leeftijd, of je ernstig overgewicht hebt, of je wellicht nog andere supplementen slikt en zo zijn er nog meer factoren die bepalen hoeveel je per dag nodig hebt.
Ga dus niet zomaar wat slikken of naar de eerste de beste drogisterij hollen om het goedkoopste potje te kopen maar laat je goed informeren door bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut.
Meer tips bij het kiezen van een goede vitamine D3:
Kies een vitamine D3 in een olijfolie, dus een softgel capsule of druppelvorm. Vitamine D wordt namelijk beter opgenomen als er vet aanwezig is. Het is namelijk een vetoplosbare vitamine. Heb je een vitamine D3 droge capsule (poedervorm)? Neem het dan bij het diner in omdat je daar altijd wat gezonde vetten aan toe gevoegd hebt. Zo kan de vitamine D3 beter door je lichaam worden opgenomen.
Heb je moeite met slikken? Kies dan voor een vitamine D3 in druppelvorm. Je kunt het dan met een lepel innemen of over de salade druppelen.
Slechte nierfunctie? Dan moet je voorzicht zijn met vitamine D3!
Heb je een verslechtering van de nierfunctie? Let dan op, want het wordt dan niet goed omgezet naar de actieve vorm van vitamine D3. Een hoge dosering vitamine D3 is dan niet aan te raden. Hierbij is er dus een andere aanpak nodig!
Waarom is vitamine D in combinatie met vitamine K aan te bevelen?
Vitamine D stimuleert de opname van calcium. Vitamine K2 zorgt ervoor dat het calcium wordt opgenomen in de botten. Dus zonder vitamine k2 wordt calcium niet goed opgenomen in de botten. Heb je last van osteoporose? Neem dan altijd een vitamine D3&K2 capsule.
Vitamine K2 zorgt voor een goede bloedstolling, beschermt zachte weefsels zoals longweefsel. Een virus komt binnen in je longen, het immuunsysteem moet in actie komen. Heb je te weinig vitamine D3 dan kan er een cytokinestorm ontstaan. Of het immuunsysteem reageert te heftig.
Vitamine K2 zorgt ervoor dat je nieuwe cellen gaat aanmaken en beschermt je dus goed.
Slik je bloedverdunners?
Dan moet je echt opletten met vitamine K2. Raadpleeg dan eerst je huisarts vóórdat je een supplement koopt waaraan vitamine K2 aan toegevoegd is.
Omdat ik al eerder heb uitgelegd dat je nog zoveel vitamine D3 kunt slikken, maar als je andere vitamine en mineralen tekorten hebt zoals bijvoorbeeld vitamine A, K en magnesium dan wordt de vitamine D3 niet goed opgenomen door je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je tekorten zitten om deze tegelijk aan te pakken en je dus niet zomaar wat gaat slikken.
Je kunt hiervoor een EMB bloedtest laten doen. Meer informatie hierover vind je hier.