Je hoort het steeds vaker dat mensen een koolhydraatverslaving hebben. Dit komt vaker voor bij mensen met overgewicht. Ze hebben een overdreven drang naar koolhydraten als suiker, brood, gebak, koekjes, pasta, ijs en frisdranken.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een koolhydraatverslaving:

  • Langdurige crash diëten
  • Verlaagd serotonineniveau
  • Suikerspiegelstoornissen
  • Hormonale disbalans
  • Medicatiegebruik
  • Verkeerde voeding
  • Toxische stoffen
  • Verslavingen zoals roken, alcohol, cafeïne
  • Verstoorde darmflora

Een koolhydraatverslaving is geen echte verslaving zoals een drugs- of alcoholverslaving. Craving is een beter woord ervoor, dat is een soort behoefte waar je maar met moeite nee tegen kunt zeggen. Zo’n behoefte zegt iets over wat er in je lijf gebeurt. Ons lichaam laat je namelijk op allerlei manieren weten dat er je een hormonale disbalans hebt.

Iedereen heeft koolhydraten, vetten en eiwitten nodig om energie te maken. Koolhydraten worden in de vorm van glucose gebruikt door je spieren, organen, hersenen en je immuunsysteem. Je lichaam gebruikt koolhydraten als energiebron, maar schakelt ook heel goed over naar de vetverbranding.

Bij mensen met een hormonale disbalans ligt dat helaas anders. Als je bijvoorbeeld insulineresistent bent geworden is het lastiger om glucose als energiebron te gebruiken, omdat glucose dan niet zo makkelijk de cel in kan. En toch heb je glucose nodig voor de hersenen, spieren en je immuunsysteem. Deze drie essentiële onderdelen van het lichaam kunnen ook wel vetten gebruiken maar dat gaat minder makkelijk, de voorkeur is toch glucose.

Het immuunsysteem gebruikt bij een laaggradige ontsteking alleen glucose. Dit kan een ‘koolhydraatverslaving’ veroorzaken. Bij een laaggradige ontstekingsreactie is het immuunsysteem chronisch licht actief, bijvoorbeeld bij de bestrijding van een ongewenste indringer zoals een bacterie, virus, parasiet of schimmel. Het verbruikt daarbij glucose, vanuit de koolhydraten die je eet of vanuit eiwitten als je niet voldoende koolhydraten eet.

Bij zo’n ontstekingsreactie vraagt je lichaam dus om koolhydraten en ga je snaaien of bergen brood, rijst en pasta eten. Je denkt dan dat je geen wilskracht hebt omdat je er niet tegen op gewassen bent en MOET eten. Je hoofd zegt dan nee maar je lijf zegt ja.

Je lichaam bewijst je dus een dienst door je te laten weten dat er iets aan de hand is. Maar dat wil niet zeggen dat je moet toegeven aan deze snaaibehoefte. In zo’n geval moet je dus wel koolhydraten eten maar de juiste koolhydraten. Dan hebben we het over complexe koolhydraten die traag worden afgebroken zoals havermout, ongebrande noten, volkoren rijst-pasta-brood, groente en fruit.

Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar de bron van de ontstekingsreactie. Dus waarom is je immuunsysteem te actief. Het zou een bacterie kunnen zijn zoals een candida infectie, hardnekkig virus of een darminfectie. Het is niet iets dat je alleen kunt achterhalen. Hiervoor kun je het beste de hulp inschakelen van een hormooncoach om achter de oorzaak te komen. De coach stelt dan een programma voor je op waarmee je aan de slag kunt om de ontsteking aan te pakken.