
Waar sla jij je vet op?
Wist je dat de plekken waar jij vet vasthoudt en de vorm van je lichaam je heel veel vertellen over je hormonale balans en stofwisseling? Maar ook waarom je misschien niet goed afvalt of stil blijft staan in gewicht. Het zegt ook iets over hoe jouw lichaam reageert op voeding. Alhoewel er meerdere types zijn is de kans groot dat je niet binnen éen type valt maar dat je een combinatie hebt van 2 types bijvoorbeeld.
Er zijn hormonen die invloed hebben op ons eetgedrag en dus waar we vet op slaan. Meestal de plekken waar we het er ook bijna niet vanaf krijgen. Denk aan cortisol, het stresshormoon, ghreline, het hongerhormoon, insuline, het suikerhormoon, leptine, het verzadigingshormoon, stofwisselingshormoon, schildklier en oestrogeen, het geslachtshormoon.
Al deze hormonen beïnvloeden de keuzes die we maken maar dus ook waar we het opslaan op ons lichaam.
Welk type ben jij?
Cortisol type | vetopslag op je buik
Als je voornamelijk vetopslag bij de buik hebt dan val je onder het cortisoltype. Stress is dan de hoofdoorzaak van de vetopslag op je buik. Vaak zijn cortisoltypes in de ochtend moe. Ze hebben koffie nodig om wakker te worden en om de dag door te komen. Veel behoefte aan chocolade, suikers en snelle koolhydraten. Vaak hebben ze een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk. De cortisoltypes hebben vaak een appelvormig lichaam door de vetopslag op de buik. Heel veel mensen hebben last van stress. Het is zelfs zo dat het het nieuwe normaal is geworden voor hen. Dus men ervaart geen stress omdat ze het gewend zijn. Maar langdurig alle ballen in de lucht houden in het gezin, op je werk, in je relatie zorgt uiteindelijk voor een lichamelijke en soms ook mentale uitputting. De meeste cliënten die bij mij komen hebben ook voedselintoleranties. Ze eten dus voeding die hun darmen niet goed verdragen waardoor de darmen minder goed gaan functioneren met alle gevolgen van dien. Dit is ook een vorm van stress. Omdat het lichaam geen onderscheid maakt tussen het soort stress is het belangrijk om te achterhalen wat er bij jou stress geeft.
Oestrogeentype | vetopslag op benen en billen
Sla je voornamelijk vet op bij de dijen, heupen en dijen dan spreken we van een oestrogeentype. Hierbij past een peervormig figuur. De oestrogeentypes hebben daarnaast ook vaak lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, PMS, heftige menstruaties, cellulitis, vocht vasthouden en stemmingswisselingen. Er is dan sprake van oestrogeendominantie. Dat is een hormonale disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Dus er is vaak te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen. Dit ontstaat oa bij stress maar ook door teveel xeno-oestrogenen en een slechte leverwerking. Alcohol zorgt voor een slechtere leverwerking waardoor er ook minder oestrogeen kan worden afgebroken met oestrogeen dominantie als gevolg. Deze types kunnen gelukkig veel zelf doen om dit om te keren door middel van het eten van de juiste voeding en het werken van xeno oestrogenen.
Schildkliertype | vetopslag over het hele lichaam
Is er sprake van vetopslag over het hele lichaam dan spreken we over het schildkliertype. Dit gaat vaak gepaard met het vaak koud hebben (met name koude handen, voeten en puntje van je neus), slechte stoelgang, moeilijk kunnen afvallen en weinig energie. Ook hiervoor geldt dat je zelf enorm veel kunt doen om dit om te keren door het eten van de juiste voeding en te zorgen dat je voedingsintoleranties weg neemt zoals gluten.
Insuline type | vetopslag op je ‘lovehandeles’
Bij de insulinetypes zien we vetopslag bij de taille, ook wel lovehandles genoemd. Dit wordt veroorzaakt door te veel suiker en koolhydraten, maar ook stress is hier een grote boosdoener. Vaak is er sprake van teveel insuline in combinatie met teveel cortisol. Cortisol (stress) zorgt voor verhoging van je bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam meer insuline moet aanmaken om deze op peil te houden. Hiervoor geldt: eet meer eiwitten, meer groenten, stress reductie en beweging, met name nuchter bewegen doet veel goeds!