Regelmatig krijg ik de vraag: hoe weet ik nou of ik in de overgang ben? Want vrouwen rond de 40 jaar krijgen ineens allerlei vage klachten en vragen zich af: ben ik soms in de overgang?

Nog maar weinig is bekend dat de hormoonveranderingen van de overgang al tussen je 30e en 40e jaar beginnen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen heel andere diagnoses krijgen. Ben ik aan de overgang begonnen? Wat is de overgang? Hoe weet ik of ik in de overgang ben? Al heel lang houdt men hardnekkig het beeld in stand, waarin de overgang van de vrouw gebaseerd wordt op leeftijd en het noodzakelijk aanwezig zijn van de geijkte overgangsklachten als opvliegers en een onregelmatige zwaardere menstruaties al dan niet gepaard met meer (PMS) klachten vlak vóór en na de menstruaties.

In de maatschappij en medische wereld is nog steeds te weinig bekend over het feit dat de overgang veel meer verschijnselen kent en deze al tot 10 jaar voor het stoppen van je menstruatie kunnen optreden. Als je vóór je 40ste lichamelijke en geestelijke veranderingen opmerkt dan denk je in eerste instantie absoluut niet dat de overgangsperikelen zich aan het aankondigen zijn. Je hormoonhuishouding verandert echter wel na zo rond je 35ste levensjaar. Zo is er sneller sprake van hormonale disbalansen die vervelende klachten kunnen veroorzaken. Als je dit na je 40ste dan ook nog eens combineert met een hoop stress dan is het feest compleet. Want stress en de overgang gaan absoluut niet samen helaas!

Veranderingen kunnen je op gaan vallen zoals snel prikkelbaar zijn, je draai niet meer kunnen vinden, slaapproblemen, nachtzweten, angst of paniekgevoelens, pijnlijkere en/of onregelmatige menstruaties snel aan komen in gewicht, pijnklachten zoals gewrichtsklachten, minder energie en andere vage klachten die niet meer weggaan.

Als je met je klachten naar de huisarts of gynaecoloog gaat dan zien we vaak dat men nog steeds te sterk naar de leeftijd kijkt en de standaard overgangsklachten opnoemt met de vraag of je daar last van hebt. Dus 45 of jonger is vaak een meetpunt dat het vooral geen overgangsklachten kunnen zijn! Je krijgt dan te horen “nee mevrouw, u bent nog geen 50 jaar, dus te jong voor de overgang” of: “nee mevrouw, u bent niet in de overgang want uw menstruatie is nog regelmatig en u heeft geen last van opvliegers.”

Helaas krijg veel vrouwen tegenwoordig nog steeds regelmatig een diagnose als depressie, burn-out of overspannen. Er wordt dan gevraagd of je het erg druk hebt, je zorgen maakt en/of veel stress hebt. Te makkelijk wordt er antidepressiva en slaapmedicatie voorgeschreven, de bekende ‘pleisters/symptoombestrijding’. Hierdoor wordt je gevoel onderdrukt en je slaap ‘opgelost’ erger nog; het idee van ‘heb ik misschien de eerste overgangsperikelen’ gaat naar de achtergrond. Met alle gevolgen van dien. Want symptoombestrijding is het laatste wat je moet doen.

Luister daarom goed naar jezelf, volg je intuïtie en de signalen die je krijgt. Zo gauw het idee ‘overgang’ opkomt, of je ervaart meerdere verschijnselen uit het brede scala aan overgangsverschijnselen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met de eerste hormonale veranderingen van die overgang. Zodra je dit weet kun je daar actie op ondernemen want veel klachten zijn op te lossen of te verminderen.

De meest voorkomende symptomen van de overgang:

Somberheid Kort lontje
Vergeetachtig Verminderd stressbestendig
Aankomen in gewicht Spier- en gewrichtsklachten
Depressieve gevoelens Pijnlijke borsten
Stemmingswisselingen Nachtzweten
Lusteloos Opvliegers
Vermoeidheid Verandering vorm van je lichaam (andere vetopslag)
Gejaagd gevoel Nervositeit
Hartkloppingen Benauwdheid
Kortademigheid Duizelig
Rusteloze benen in de nacht Onzeker gevoel
Paniekaanvallen Angst
Vergeetachtigheid Concentratieproblemen
Moeilijk op woorden komen Koude handen en voeten
Vaginale droogheid Pijn bij vrijen
Vaginale infecties Onregelmatige menstruatie
Hevig bloedverlies tijdens menstruatie Stolsels bij de menstruatie
Verminderd libido Urineverlies
Pijnlijke gewrichten Dunnere vaginawand (licht bloedverlies na het vrijen)
Droge huid Dunner en brozer haar
Trage schildklier Naar binnen gekeerd
Hoofdpijn Slecht in- en/of doorslapen

Meer informatie over de overgang en de gevolgen hiervan vind je in andere blogs op mijn website of download hier het gratis E-book ‘Soepel de overgang door’.

Blijf niet rondlopen met vage klachten, neem contact met mij op zodat we samen een plan van aanpak kunnen gaan opstellen zodat je je weer snel jong, vitaal, gezond en fit voelt, je bent het waard!