Ken je Yacon al? Een heerlijke wortelknol soort met heel veel positieve effecten op je gezondheid. Bij toeval kwam ik het tegen bij een bezoekje aan De Guit biologisch-dynamische tuinderij in Vught. Hier telen ze 100% biologisch-dynamische seizoen groenten en fruit, je eet dus groente & fruit van het seizoen, gezond voor jou en voor de aarde. De groenten zijn met liefde en aandacht geteeld, vers, smaakvol en gezond!

Ik had er nog nooit van gehoord dus heb ik er een paar meegenomen. Je komt ze niet tegen op markten of supermarkten, het is alleen verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Ekoplaza of bij een biologische tuinderij of boerderijwinkel.

Oorsprong van Yacon
De Yacon is een ondergrondse wortelknol soort die oorspronkelijk uit Peru komt. Hij is een ver familielid van de zonnebloem en aardpeer en wordt ook appelwortel, grondappel, (Baliviaanse) zonnewortel genoemd. In Nederland is hij nog niet echt bekend maar wordt door steeds meer mensen ontdekt (oa voor de moestuin) en is niet alleen zeer lekker, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen.

Smaak
De lichtzoete knapperige smaak (als een radijs en wortel) van de rauwe knol varieert van appel en meloen tot peer en ananas.

Hoe eet je het?
Yaco bestaat 90% uit water, heeft een crunchy bite en wordt hoofdzakelijk rauw gegeten. Maar je kunt het ook stoven, bakken of drogen. Ze kunnen rauw gegeten worden als ‘fruit’, maak een schaaltje met in stukjes gesneden Yaco en sinaasappel. Je kunt het ook in kleine stukjes verwerkt in salades of warm verwerken tot bijvoorbeeld een puree.

Yacon bevordert je gezondheid
De Yacon heeft een aantal bijzonder gezondheid bevorderende eigenschappen zoals een zeer lage waarde op de glycemische index. Dit betekent dat de natuurlijk suikers in de wortelknol alleen langzaam en gelijkmatig in het spijsverteringsstelsel worden opgenomen en langer een vol gevoel geven. Hij bezit daarnaast maar weinig calorieën. Yacon is daarmee een bijzonder geschikt zoetmiddel en dus gezond alternatief voor alle dik- en ziekmakende geraffineerde en kunstmatige zoetstof. Let wel, een hoge consumptie van Yacon kan, net als z’n broertje Aardpeer, winderigheid veroorzaken.

De gezondheid bevorderende eigenschappen op een rijtje:

 • Frisse zoete smaak
 • Toepasbaar in veel gerechten
 • Rijk aan kalium en antioxidanten
 • Lang te bewaren
 • Weinig calorieën
 • Uitstekend alternatief als zoetstof
 • Bevordert een goede spijsvertering
 • Boost voor het afweersysteem
 • Voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel
 • Lage caloriewaarde
 • Hoge waarde aan inuline, (FOS)

Wat is Inuline (fructanen), ook wel FOS genoemd?
Inuline heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel omdat het in zeer beperkte mate in het bloed wordt opgenomen, wat voor een constante bloedsuikerwaarde zorgt. Dit maakt de wortelknol, zeker rauw gegeten, interessant voor mensen met suikerziekte, een interessant superfood. Inuline wordt langzaam afgebroken tot FOS (fructo-oligosaccarides).

Prebiotische werking
FOS zorgt voor een prebiotische werking en wordt gebruikt om de darmflora op te bouwen en zo bij te dragen aan een gezond en goed werkend darmstelsel. Dit houdt in dat het eten van deze bijzonder wortelknol soort de gezonde bacteriegroei stimuleert en de schadelijke en toxische ontwikkeling van bacteriën in je darmen afremt. Tevens verlaagt het de pH-waarde. Dit laatste is extreem belangrijk om tot een goede en maximale opname van voedingsstoffen uit ons voedsel te komen. De Yacon betekent een boost voor je afweersysteem. Diverse onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat Yacon een positieve invloed heeft op je algehele spijsverteringssysteem en bijzonder rijk is aan kalium en antioxidanten. Als je één Yacon per week eet dan kan dat al zorgen voor een flinke toename van de goede darmbacteriën.

Makkelijk zelf te kweken
Heb je een stukje tuin of balkon over? Yacon is een makkelijk zelf te kweken. De plant vergt nauwelijks tot geen onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort. Na de oogst kun je ze bewaren als aardappels, in een frisse, wat vochtige ruimte, bij een graad of 10, zoals bijvoorbeeld in een kelder. Of door ze koel weg te zetten in wat turfmolm of potgrond, om uitdroging tegen te gaan. Zo blijven ze tot wel een half jaar goed.

Wil je Yacon als siroop en/of poeder kopen?
Dan adviseer ik je om een goed biologisch merk te kopen zoals Mattisson. Zij verkopen zowel de siroop als poeder. Yacon poeder en siroop is een natuurlijke zoetstof dat je als suikervervanger kunt gebruiken, is vrij van toevoegingen en van gecontroleerd Biologische oorsprong. Heerlijk in smoothies, shakes, thee, toetjes en gerechten.