Variatie is bij mij het toverwoord. Maar veel mensen hebben toch wel moeite met de ontbijtjes. Met deze overheerlijke peer/appel crumble heb je echt een super ontbijtje! Maak een grote ovenschaal en vries een paar porties in. Lekker makkelijk en super gezond. Gluten, koemelk en suikervrij!

benodigdheden:

  • 200 gram (glutenvrije) havermout
  • 2 zachte peren
  • 4 appels
  • 100 gram gemengde ongebrande noten en zaden, naar keuze
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1/2 eetlepel koekkruiden
  • 3 eieren
  • 250 ml lauw water
  • een handje verse rozijnen (en/of fijngehakte dadels of abrikozen)
  • 3 eetlepels pitten en zaden mix (chiazaad, gemalen lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten, sesamzaad)
  • kokosolie,  voor invetten ovenschaal

Extra tips voor variatie: Je kunt met dit gerecht niet veel mis doen. Varieer dus lekker met diverse kruiden zoals kardemom, peperkoekkruiden maar ook een paar dadels in stukjes of stukjes abrikoos of vijgen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet ovenschaal in met kokosolie.

Hak de gemengde noten fijn. Doe de helft hiervan in een grote mengkom. Doe de andere helft in een schaaltje en zet die op de aanrecht. Schil de appels en peren en snijd ze in kleine stukjes. Voeg deze toe aan de kom, samen met de havermout, rozijnen, kaneel, koekkruiden, speculaaskruiden en de pitten en zaden mix.

Klop de eieren los en voeg ze samen met 250 ml water toe aan de mengkom. Meng het geheel goed door elkaar. Schep het mengsel in de ovenschaal en druk het een beetje aan. Strooi de rest van de noten eroverheen.

Bak de havermout circa 30 minuten af in de oven. Het is klaar als de bovenkant knapperig is en goudbruin is.

Tip: Lekker met een schep kokosyoghurt of haveryoghurt, probeer eens de haver- of kokosyoghurt met een smaakje!
Extra tip: Je kunt ook extra blauwe bessen bij de appel en peer toevoegen.