Werkvormen van Project Vitaal:

De kracht van natuurgeneeskundige therapie is het verbeteren van de gezondheid. Ik begeleid cliënten op een natuurlijke en blijvende manier naar een fitter en gezonder leven door een holistische benadering. Handelt vanuit een fundamenteel vertrouwen in het zelfhelend vermogen van lichaam en geest.

Veel cliënten komen bij mij met hulpvragen op het gebied van PCOS, meer energie, afvallen, hormoongerelateerde klachten, maag- en darmproblemen, PMS en veel vage lichamelijke maar ook psychische klachten.

Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik volgens de vijf natuurgerichte principes: energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. Omdat deze vijf principes met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden is het belangrijk om deze in een goede balans te krijgen en te behouden. Ik doe dat op een holistische en intuïtieve manier. Om tot een goed herstel te komen zijn alle stappen belangrijk. Je kunt pas volledig helen als alle stappen worden geïntegreerd.

Energie
Zonder energie is er geen basis voor het leven maar ook niet voor herstel. Er is een goede doorstroming van energie nodig om ons vitaal en gezond te houden. Ons energiesysteem heeft invloed op ons totale functioneren van lichaam en geest. Energie stroomt in en rond ons lichaam door meridianen, chakra’s en onze aura. Als de energie niet meer (goed) stroomt kunnen we dat, na verloop van tijd, ervaren als lichamelijke maar ook psychische klachten. Meestal gaat dit gepaard met spijsverteringsproblemen, angsten, burn-out, depressie, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheidsklachten, futloos, een laag energie niveau. Juist door het opsporen en herstellen van de energieblokkades kan het zelf genezend vermogen van het lichaam zijn werk weer doen.

Prikkeloverdracht
Prikkeloverdracht noemen we ook wel communicatie tussen lichaam en geest. Je communicatiesysteem bestaat uit lichaam, gevoelens, emoties, gedachtes, energie en geest. Als de prikkeloverdracht goed verloopt dan communiceert je energiesysteem goed met je lichaam. Dit verloopt via de zenuwbanen van het zenuwstelsel. Via de hersenen wordt er door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Door invloeden van binnen- of buitenaf kan het lichaam te maken krijgen met een verstoorde communicatie. Zonder een goede prikkeloverdracht/communicatie kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren en ontstaan er blokkades wat weer voor klachten kan zorgen. Door middel van aanpassingen in de voeding, mindset en leefstijl kunnen we er weer voor zorgen dat deze overdracht zo optimaal mogelijk gaat verlopen waardoor de cellen en organen weer optimaal kunnen functioneren.

Drainage/reiniging
We leven in een hectische maatschappij waarbij het lichaam en geest regelmatig belast worden met gifstoffen in zowel geestelijke als stoffelijke vorm. Gifstoffen kunnen zich op verschillende manieren ophopen in ons lichaam. Ze ontstaan onder andere door verkeerde voeding, te veel of gehaast eten en onvoldoende beweging. Maar ook het milieu en psychische en emotionele factoren spelen hierbij een rol. Doordat het lichaam hier dagelijks mee wordt belast is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Normaal gesproken ben je goed in staat om gifstoffen en afvalstoffen op een effectieve manier uit te scheiden. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten en het genezingsproces vertragen. Daarom is het belangrijk om lichaam en geest met regelmaat te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast. Dit kan door meditatie, aanpassingen in de voeding, intermittent fasting (vasten) toepassen van kruiden en verschillende vormen van massages.

Voeding
Gezonde voeding is nodig om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Als het lichaam uit balans is geraakt door bijvoorbeeld slechte voeding, medicijngebruik, elektromagnetische straling, teveel stress of teveel sporten dan uit zich dat vaak in het niet goed kunnen opnemen van voeding waardoor allergische of intolerante reacties kunnen ontstaan. Maar ook bijvoorbeeld slaapklachten, vermoeidheid, maag- en darmklachten, eczeem, psychische klachten. Doordat je intolerant bent voor bepaalde voedingsstoffen wordt ook gezonde voeding niet goed meer opgenomen waardoor de gezondheid verder kan verzwakken. Als lichaam & geest onjuiste voeding krijgt, dan kan dit leiden tot ziekten en psychische klachten omdat we hiermee het lichaam onnodig belasten. Vanuit de Ayurveda wordt voeding als een belangrijk en dagelijks medicijn beschouwd, zowel ter preventie, als ter genezing van allerlei aandoeningen. Maar niet alleen wat je eet is belangrijk maar ook wat je verdraagt en verteert. Want wat voor de één goede voeding is wil niet zeggen dat dat voor de ander ook zo geldt. Hier wordt altijd naar gekeken want ieder mens is uniek.

Psyche en bewustwording

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en werken samen. Is er een balans dan zijn we gezond en voelen we ons vitaal en prettig. Een disbalans uit zich uiteindelijk in klachten. Vaak zijn zowel lichamelijke- als psychische klachten een gevolg van onverwerkte emoties belemmerende patronen. Door je hiervan bewust te worden en de pijnstukken en belemmeringen aan te gaan en te verwerken kom je weer in je kracht te staan. Je doet dit door de oude overtuigingen en gedragspatronen los te laten. Zo komt er weer ruimte vrij om weer echt te gaan voelen, de laatste stap te zetten in het genezingsproces en te komen tot een volledige holistische (lichaam & geest) heling.

Behandelingen: coaching, voedingsadviezen, leefstijladviezen, bewustwordingsgesprekken.

Deze technieken en methodieken zijn niet bedoeld als vervanging van reguliere diagnose en behandeling, maar als aanvulling daarop. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst een arts!