We hebben 40.000 tot 60.000 gedachtes waarvan 90% dagelijks terugkomt. Eigenlijk zijn we dan slaaf van onze eigen geest. Onze aandacht is dan ook bijna altijd bij het verleden en de toekomst. Dat geeft vaak heel veel stress. Als je over iets zit na te denken, waar je je zorgen om maakt dan heb je onbewust spanningen. Denk aan een verhoogde ademhaling, intrekken van de buik, verhoogde spierspanning en het kan ook een vervelend effect hebben op de darmen. Als je hier steeds vaker last van krijgt zorgt dit voor stress, mentale en lichamelijk stress.

Mediatie, wat doet dit met je lichaam en geest?

Met meditatie leer je te ontspannen in het moment zoals het (nu) is. Niet alleen lichamelijk ontspannen maar vooral mentaal ontspannen. We zijn altijd bezig met nadenken over dingen, de toekomst en het verleden. Eigenlijk ben je altijd in het nu, want toekomst en verleden bestaan alleen in je gedachten. Juist deze gedachten over toekomst en verleden leveren je vaak angst en bezorgdheid op.

In de meditatie kom je dus terug na het moment zoals het is, je laat het denken tot rust komen en je ontspant in het moment zoals het is. Een ontspanning die onafhankelijk is zoals het moment is. Dus ook hoe het leven nu is. Je gaat dan die ontspannenheid en rust meenemen in het dagelijks leven. Dit kost wel tijd, denk nu niet dat je dit makkelijk in een maand kunt toepassen. De vele drukke gedachten actief leren doorzien door hier een paar keer per dag 3 tot 5 minuten heel bewust tijd voor vrij te maken is al een start in de goede richting. In het begin zul je weerstand ervaren, het kan voelen als ‘tijdverspilling’ in je hectische leven. Dit moet je doorbreken door het 7 dagen per week een paar keer per dag toe te gaan passen. Net zoals dat het gewoon is dat je voor het slapen gaan altijd je tandenpoetst. Zo moet 3 tot 5 minuten mediteren ook gewoon worden en bij je dagelijkse bezigheden gaan horen.

We kunnen het leven veel beter aan als we het moment kunnen aanvaarden met een lichtheid, openheid.

Eigenlijk is ontzettend belemmerd al die gedachten over toekomst en verleden. Als je met je aandacht in het probleem zit dan zie je alleen het probleem maar niet de oplossing. Wist je dat de beste ideeën ontstaan onder bijvoorbeeld de douche, sauna of wandeling op het strand of bos? Het probleem is er dan wel maar de oplossing kan zich het beste tonen als je even wat ruimte laat ontstaan in je zelf. Die oplossingen kunnen komen vanuit een dieper niveau dan vanuit een zorgelijk denken daarover. Meditatie geeft je een enorme toegang daartoe.

Stel jezelf dus vooral geen doelen, laat het zijn zoals het is, geen gedachtes, wensen ‘moeten’. We gaan tijdens een meditatie niet zoeken naar stilte, blijf in het moment zoals het op dit moment is. Laat alles dus zijn zoals het is. Misschien is er een bepaalde emotie aanwezig, is je omgeving niet stil, hoor je een huilend kind buiten of een hond die blaft. Weet dat je innerlijke stilte hier niet van af hangt, het is de geest die hier een verhaal van maakt. Voel wat de innerlijke ruimte en stilte met je doet. Van daaruit komt intuïtief een wijsheid en creativiteit naar boven die je in staat stelt om daar naar te gaan handelen.

Tips voor een goede meditatie

  • Goed zitten is belangrijk. Dat kan op een kussen op de grond of op een stoel. Het kan zelfs achter je bureau op een stoel!
  • Houdt je ogen open en staar naar één plek, een meter voor je.
  • Ga rechtop zitten, zorg dat je longen genoeg ruimte hebben.
  • Hoe hoger de ademhaling zit, hoe meer de geest wordt geactiveerd. Dat is het laatste wat je wilt. Zorg dus dat je ademhaling naar beneden gaat.
  • Breng de aandacht even naar je onderbuik. Leg de handen in elkaar, de duimtoppen raken elkaar lichtjes. Laat je aandacht op een hele ontspannen zachte manier naar de handen. Dat brengt de ademhaling tot rust. Een goede ademhaling is een buikademhaling. Voel hoe de buik mee beweegt met de in- en uitademing.
  • De diepste mediatie is eenvoudig weg ‘zitten’! We laten alles dus gewoon gebeuren. Laat de aandacht rusten.
  • Telkens als je merkt dat je aandacht weer naar iets gaat, een gedachte of een geluid bijvoorbeeld, breng de aandacht iedere keer weer terug naar het nu. Je ademhaling is het NU. Als je je buik voelt dan ben je al in het nu.

Meditatie is niet aan niks denken. Het is veel meer het oefenen om de aandacht steeds weer terug te brengen en te laten rusten in het moment zelf, in het hier en nu. Als je het dagelijkse oefent zul je gaan merken dat het steeds makkelijker wordt om te zijn zoals het is.

Je gaat veel minder overal op reageren. Dus als er iets gebeurt, als je het heel even laat zijn wat doet het met je. Je zult merken dat je veel minder snel geïrriteerd raakt, je maakt je minder zorgen, maakt je minder druk om dingen, je kunt meer vertrouwen op de wijsheid die er is. Onze intelligentie is ruimer, breder en creatiever dan je denkt.

Ben jij een slaaf van je eigen geest?  Dan is meditatie echt iets voor jou. Het kan je zelfs absolute vrijheid geven en rust.

Ga gewoon heel even stilzitten. Ontspan, verzacht en rust even in het moment zoals het is.