Brownies, wie lust ze niet?! Ik ben toch wel een echte chocola verslaafde en dat past niet echt in een hormoonproof leefstijl. Met dit brownie recept hoef ik me niet druk te maken en kan ik gezond zondigen want deze brownies zijn gluten, tarwe, zuivel en suikervrij! En de basis is bonen, ja echt waar gewoon een blik kidneybonen.

Wist je trouwens dat cacao wordt gezien als superfood? Het bevat vitamines, mineralen en flavonoïden; een sterke soort antioxidant. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Als vrije radicalen niet geremd worden door antioxidanten, loop je het risico om vaker ziek te worden, snel te verouderen en een breed scala aan andere klachten op te lopen. Dus af en toe een stukje pure chocolade (wel zo puur mogelijk en meer dan 85% cacao) kan helemaal geen kwaad.

Als regel voor chocolade geldt: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Pas bij een cacaogehalte van 85% of hoger kun je spreken van gezonde chocola. Deze chocolade bevat namelijk veel cacao en vrij weinig suiker. Wel blijft chocola erg calorierijk. Met één blokje van 10 gram chocolade met een extra hoog cacaogehalte geniet je van de voordelen van cacao, terwijl je de calorieën beperkt.

Ingrediënten

1 blik kidneybonen (400 gr)
8 medjoul dadels
3 el kokosolie
1 el honing
3 eieren
3 el pure cacao
100 gr amandelmeel
2 tl bakpoeder

Optioneel: een paar stukjes pure chocolade >86% cacao (ik gebruik Vivani 92% pure chocolade) die je fijn snijd en door het beslag roert als het klaar is.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water.  Doe de kidneybonen in een beslagkom en voeg de dadels, kokosolie, honing, eieren en cacao eraan toe. Pureer alles met een staafmixer of keukenmachine. Roer vervolgens met een spatel het amandelmeel, bakpoeder en eventueel stukjes pure chocolade door.

Vet de vorm of vormpjes in met wat kokosolie en vul het met het browniebeslag. Strijk alles glad. Bak de brownie in circa 35 minuten gaar in een oven van 175 graden.
De brownies kun je 5 dagen bewaren in een goed afgesloten bewaardoos. Invriezen kan ook prima!