Het klink raar maar koud douchen heeft echt enorm veel gezondheidsvoordelen. Misschien bibber je al bij de gedachte om je lekkere warme douche af te sluiten met (ijs)koud water maar als je de grote voordelen ontdekt dan ga je het vanzelf uitproberen en ervaren wat het voor je kan doen!

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat koud douchen heel gezond is dat je je gezondheid ermee kunt verbeteren. Regelmatig de kou trotseren kan je helpen om je lichaam en geest sterker te maken. Je reset als het ware je lichaam. Door de schrikreactie van de kou komt er adrenaline vrij, je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd en het endorfinen niveau in je bloed wordt verhoogd. Dit is zowel mentaal als fysiek goed voor je. Vervolgens gaat je hartslag en ademhaling tijdelijk omhoog wat opgevolgd wordt door een volledige ontspanning van je lichaam en geest. Ervaar de kracht van je lichaam!

De voordelen van koud douchen of en ijsbad:

  • Verbetert je immuunsysteem
  • Verbetert je bloedcirculatie
  • Werkt ondersteunend bij gewichtsverlies
  • Verbetert je huid
  • Meer mentale veerkracht
  • Een betere focus (vooral als je ’s ochtends een koude douche neemt)
  • Meer energie
  • Ontgifting van je lichaam
  • Verminderen van chronische pijn
  • Een verhoging van je hormoonproduktie

Je denkt misschien dat je je altijd maar moet beschermen voor kou maar ons lichaam kan zich heel goed aanpassen aan temperatuurverschillen door onze innerlijke thermometer aan het werk te zetten. Onze voorouders hadden de luxe niet die wij nu wel hebben. Dat had als voordeel dat ze door de kou extra bruin vet aanmaakte om op deze manier zichzelf warm te houden. Baby’s komen ter wereld met veel bruin vet, zo’n 5% van het totaal aan lichaamsgewicht. Dit is belangrijk want met dit bruine vet wordt, ook wel babyvet genoemd, het lichaam op temperatuur gehouden. Helaas neemt dit goede bruine vet snel af naarmate we ouder worden. Bruin vet heeft dus een belangrijke functie namelijk de produktie van warmte. Maar het zorgt ook voor verbranding!

Door regelmatig koud te douchen stimuleer je de aanmaak van bruin vet in je lichaam wat weer voor verbranding zorgt tot tegenstelling van wit vet dat dient als opslagruimte. Lekker even rillen door kou zet je lichaam aan tot de aanmaak van bruin vet!

Weerstand verhogend
Door de schok van het koude water wordt het immuunsysteem geprikkeld doordat je lichaam meer witte bloedcellen gaat aanmaken, waardoor je weerstand wordt verhoogd omdat witte bloedcellen ziektes te lijf gaan. Hoe beter je immuunsysteem functioneert, hoe minder snel je ziek zult worden. Ook zullen na enige tijd eventuele ontstekingsreacties worden verminderd.

Verbetering bloedcirculatie
Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten doordat ze samenknijpen. Dit is een mooie training voor de elasticiteit van je bloedvaten waardoor je bloed beter gaat stromen want ook een positief effect heeft op je organen die van voldoende bloed worden voorzien. Daarnaast worden je slagaders beter ondersteunt wat weer goed is voor je hart. Als je de koude techniek een paar weken toepast zal je hartslag in rust ook dalen omdat je je hart minder belast. Heb je hart- en vaataandoeningen? Dan is het advies om eerst met je arts of specialist te overleggen of het geen kwaad kan voordat je met koude therapie begint.

Meer energie door koud douchen
Door koud te douchen reset je je lichaam. Door de kou creëer je een schrikreactie waardoor er adrenaline vrijkomt in je lichaam. Dit is fysiek en mentaal goed voor je. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben en je het een betere focus. De afvalstoffen in de spieren worden trouwens ook sneller afgevoerd. Wat weer positief werkt voor het herstel na het sporten, je zult dus sneller herstellen.

Gewichtsverlies door koud douchen
Ik heb het hierboven al vertelt dat hoe meer bruin vet je hebt, hoe meer je verbrandt en hoe makkelijker je kilo’s verliest. Kou activeert namelijk bruin vet. Dit is goed vet in tegenstelling tot wit vet, dat energie opslaat – en waar je dus van aankomt en wat voor de welbekende ‘zwembandjes’ zorgt. Bruin vet gebruikt energie om je lichaam warm te maken. Hoe meer je traint op kou, hoe meer bruin vet je lichaam aanmaakt. “Iedereen wordt geboren met veel bruin vet, dat dient als overlevingsmechanisme. Gebruik je dit vet niet of weinig, dan neemt het af. Dit gebeurt als we ons lichaam niet meer blootstellen aan kou. Door het nemen van een koude douche activeert je je bruinvet dat wit vet omzet in energie en warmte waardoor je calorieën verbrand omdat je je lichaam warm moet houden, je zet je lichaam als het ware aan het werk.

Verbetering van je lymfesysteem
Je lymfesysteem zorgt voor de afvoer van afvalstoffen in je lichaam en helpt je beschermen tegen ziektes. Als je lymfesysteem niet goed functioneert kun je bijvoorbeeld vaker verkouden zijn, heb je sneller een infectie of pijn in je gewrichten. Door koud douchen worden je lymfevaten flexibeler en worden afvalstoffen afgevoerd.

Gelukshormonen door koud douchen
Na het trotseren van de kou komen gelukshormonen vrij en voel je je echt heerlijk. Ga je wel eens naar de sauna? Neem dan een ijsbad en ervaar de emoties die je daarna voelt. Maar ook de kick en de diepe ontspanning. Heerlijk!

Hoe start je met koud douchen?
Tja, ik denk dat niemand staat te springen om ijskoud te douchen. Zeker niet als je de vele voordelen nog niet hebt ervaren. Het is echt een kwestie van doen, doorbijten, volhouden en de voordelen van kou gaan ervaren. Loslaten dus en vertrouwen hebben in je lichaam. Wist je dat een temperatuur onder de 16 graden al een positief effect geeft?!

Tuurlijk hoef je niet meteen te starten door een kwartier in een speciaal ijsbad te gaan zitten. De douche is perfect om een mooie start te maken. Je hoeft er niet meteen helemaal onder. Als je start met koud douchen begin dan met je voeten, enkels, handen en polsen en werk dan via je benen en armen naar boven toe. Als laatste ga je met je hele lichaam er volledig onder staan. Even kiezen op elkaar en klaar. Zeg tegen jezelf: I did it!

Start de eerste week met een warme douche en eindig met koud afspoelen voor zo’n 15 seconden. De tweede week 30 seconden en dan bijvoorbeeld 60 seconden. Je hoeft dus niet meteen 5 minuten te staan bibberen onder de douche. Stap voor stap kom je er ook. Je ervaart al de effecten als je minimaal 30 seconden een koude douche neemt. Ben je na een paar weken gewend? Voor de bikkels, probeer dan om een volledig koude douche te nemen.

Tip: het is het beste om de knop in een keer naar de koude kant te draaien. Ga dus niet van warm geleidelijk afbouwen naar lauw en vervolgens naar koud. Want het onverwachte koude water zorgt voor een schrikeffect en dat zorgt voor de gezondheidsvoordelen zoals hierboven uitgelegd. Omarm de kou en bekijk het positief.

De kracht van een goede ademhaling
Ademen doen we onbewust, in, uit. Adem krachtig in en stap onder de koude douche. Als je dan de koude stralen voelt adem je heel rustig en zolang mogelijk uit. Het is de kunst om op een meditatieve manier rustig in- en uit te ademen. Richt je aandacht op je ademhaling en probeer langer uit te ademen dan in te ademen. Adem zo diep, lang en bewust als je kan. Je zult snel gaan ervaren wat een rust je krijgt door een verbeterde ademhaling!

Met een goede ademhalingstechniek krijg je meer zuurstof binnen en train je je cellen om zuurstof dat nog in je bloed circuleert beter op te nemen. Juist in de cellen, waar de (mitochondriën) energiefabriekjes zitten, zetten zuurstof om in energie. Dat verklaart ook de energieboost die je krijgt als je een koude douche neemt en goed en rustig ademhaalt.

Niet voor iedereen geschikt!
Als je zwanger bent of epilepsie hebt is het niet goed om koud te douchen of een koudwater bad te nemen. En natuurlijk ook niet als je alcohol op hebt.

Wil je onder begeleiding koude therapie gaan toepassen? Zoek dan een adem- en koudetrainer bij jou in de buurt of volg een Wim Hof Methode Workshop.

“A cold shower a day, keeps the doctor away”