Klinkt raar ‘hoe zuur is je lichaam’ maar je zult er vast wel eens over hebben gehoord of gelezen. De zuur-base balans in je lichaam is zeer belangrijk voor het goed functioneren van allerlei lichaamsprocessen. Helaas raakt je lichaam makkelijk uit balans door onze niet altijd beste eet- en leefgewoonten. Dit veroorzaakt uiteindelijk verzuring van je lichaam waarbij de balans verstoord is. Een goede zuur-base is dus erg belangrijk voor je lichaam. Bepaalde voedingsstoffen, alcohol, drugs, stress, medicijnen en te intensief sporten kunnen ervoor zorgen dat zure afvalstoffen in je lijf blijven ronddwalen.

Om de zuurtegraad van je bloed op peil te houden is je lichaam en met name de lever 24/7 druk bezig met het opruimen van afvalstoffen. Krijg je teveel toxines (afvalstoffen) binnen, dan kan je lever overbelast raken. Toxines worden dan niet afgebroken, maar komen in je bloed, weefsel en lichaamsvocht terecht. Je lichaam voert deze teveel aan toxines af via je uitscheidingsorganen. Je huid scheidt het uit via het zweet, je nieren scheiden urine uit, via de longen adem je uit en je darmen voeren ontlasting af. Maar als we ons lichaam zo zwaar belasten dat het te zuur wordt dan kan je lichaam haast onmogelijk alle afvalstoffen afvoeren.

De zuurgraad van je bloed  (pH-waarde) wordt bepaald door de hoeveelheid zure en basische stoffen in je bloed. de PH in je bloedbaan moet tussen de 7,37 en 7,45 zijn. Daar zorgt je lichaam zelf voor. Als je lijf de afvalstoffen niet goed kan afvoeren dan raakt de zuurgraad verstoord en worden ze opgeslagen in je weefsels en gewrichten.

In het beste geval zijn deze twee stoffen in evenwicht: het zogenaamde zuur-base evenwicht. Voor het goed functioneren van diverse lichaamsfuncties is het belangrijk dat de zuurgraad van je bloed niet teveel schommelt. Hiervoor heeft je lichaam diverse methodes. Eén daarvan is de aanmaak van natriumbicarbonaat. Na je 45e neemt de aanmaak van natriumbicarbonaat echter af en verzuur je dus sneller.

Hoe weet je dat je verzuurd bent?
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijn, stramme spieren en gewrichten, gewrichtspijn, haaruitval, weinig energie, gewichtstoename en huidproblemen zijn typische kenmerken van verzuring. Doe je niks aan de te hoge verzuring dan kun je na lange tijd nog wat ernstigere klachten en/of aandoeningen zoals jicht, artrose, botontkalking, fibromyalgie, reuma, nier- , gal- of blaasstenen en eczeem krijgen. In feite heeft iedereen een zwakke plek in het lichaam waar klachten als eerste ontstaan. Dat deze klachten ontstaan is logisch, want je totale stofwisseling gaat trager werken door verzuring en functioneert niet meer optimaal.

Het tegenovergestelde van zuur is basisch, ook wel alkalisch genoemd. Bepaalde voeding werkt verzurend terwijl andere voedingsmiddelen juist zuur-verlagend werken.

Wat is zuurverhogend:
geraffineerde suikers
vlees
brood
pinda’s
frisdranken
koffie
alcohol
roken
teveel sporten
medicijnen
stress
veroudering, na je 45ste verzuren we makkelijker

Basisch, dus zuurverlangend zijn oa:
noten
zaden en pitten
groente
fruit
karnemelk
roomboter
verse kruiden

Maar vergeet stress niet want als je stress hebt dan breekt je lichaam veel cellen af waar zuren bij vrijkomen. Is je lichaam dus te sterk verzuurd dan kan het je lichaam niet verlaten. Voorkom dus te veel stress. Maar met sporten kan het ook verkeerd gaan. Sport jij te vaak en te lang? Bij overbelaste spieren produceert je lichaam veel melkzuren met spierpijn als gevolg. Melkzuur verzuurt je lichaam. Te weinig bewegen is ook weer niet goed omdat een van de functies van ons lymfesysteem is om afvalstoffen, zoals zuren, uit te scheiden. Door beweging (wandelen en fietsen bijvoorbeeld) functioneert ons lymfesysteem goed. Medicijnen zijn altijd erg belastend voor je lever. Als je lever te druk is met het opruimen van alle afvalstoffen dan belanden ze uiteindelijk in je bloedbaan en treed er dus verzuring op.

Hoe kom je er nou achter hoe zuur je bent?
Online zijn er allerlei webshops die PH strips verkopen maar bij de apotheek kun je ook speciale pH meet-strips kopen. Met de strips kun je de zuurgraad van je lichaam controleren. Dit kan via het speeksel of urine. Ik raad aan om de meting met urine te doen omdat dat het meest betrouwbaar is. Het is de bedoeling dat je een paar dagen meet en alles goed noteert.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws: je kunt de balans in een verzuurd lijf vrij eenvoudig herstellen. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je meer basische en minder zuurvormende voeding en dranken nuttigt. Het liefst 25% zuur en 75% basisch. Sommige voedingsmiddelen hebben een zuurvormende invloed op je lichaam, andere een basische. Op internet vind je veel informatie over zuurvormende en basische (alkalische) voeding en dranken.

Door meer groente en fruit te eten, 2 liter water drinken per dag te drinken en koffie en alcohol even te laten staan kom je al een heel eind. Maak bijvoorbeeld iedere dag een groene smoothie met groene (blad)groente. Probeer dagelijks minimaal 3 soorten groenten te eten. Dus bijvoorbeeld tussen de middag snackwortels/tomaatjes en s’avonds 2 soorten groenten. Sterk ontzurende groenten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwten, spinazie, sla, komkommer en rode kool.

Denk ook aan het sporten, zorg voor minder overmatig spierbelasting. Stoppen met roken helpt trouwens ook tegen het ontzuren van je lichaam. En natuurlijk op zijn tijd rust nemen en minder stress!

Een effectieve manier om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen, zuren, is een goede detox doen maar dan niet op basis van een streng sapjesdieet maar gewoon gezond, gevarieerd eten wat je makkelijk volhoudt. Ons detox programma is ideaal hiervoor. Heerlijke lichte maaltijden, smoothies, lekkere recepten.

Het merk ‘Alka’ heeft ook allerlei produkten om het ontzuren te versterken en om het zuur-base evenwicht van je lichaam te ondersteunen. Ik neem zelf de heerlijke Alka thee die uit wel 52 soorten kruiden bestaat. Deze drink ik iedere dag een kop.

Wil je extra ondersteuning? Neem dan contact met mij op.