
Met dit heerlijke Indiase linzencurry gerecht zet je echt iets verrassend op tafel vol met eiwitten, vezels en ijzer! En natuurlijk de nodige vitaminen en mineralen zoals de B-vitaminen, C, foliumzuur, fosfor en magnesium.
Wist je dat je met dit gerecht alleen al 25 gram plantaardige eiwitten binnen krijgt? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht (gezond gewicht). Dus als je 70 kilo weegt en geen overgewicht hebt en niet actief een sport beoefent dan heb je 70 gram eiwitten per dag nodig. Met dit gerecht kom je dus al aan 25 gram eiwitten!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 300 g rundergehakt
- 2 rode uien
- 1 kleine witte ui
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 4 teentjes knoflook
- 250 ml kokosmelk (blikje)
- 400 gr linzen (voorgekookt)
- 2 tl komijn
- 1 tl chilipeper
- 1 el kerriepoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1,5 el garam masala
- kokosolie
optioneel: 1 potje artisjokken uitgelekt en een stuk glutenvrij naanbrood.
Bereiding:
Als je naanbrood erbij eet verwarm dan de oven alvast voor volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snipper de kleine witte ui fijn en 1 teentje knoflook en kneed het samen met het gehakt, de komijn, chilipeper en een halve eetlepel kerriepoeder een snufje zout tot kleine tot middelgrote balletjes.
Verhit kokosolie in een pan of wok en bak de gehaktballetjes bruin in ongeveer 5 tot 8 minuten. Snijd ondertussen de rode uien in halve ringen, hak de overige 3 teentjes knoflook fijn en snijd de paprika in stukjes. Giet de linzen af en maak ze schoon onder de stromend water in een vergiet en laat het goed uitlekken.
Als de gehaktballetjes gaar zijn voeg je het groentemengsel er aan toe. Voeg de kruiden, 1 el kerriepoeder, 1 el paprikapoeder, 1,5 el gram masala en een snufje chilipoeder er aan toe en roer alles goed door elkaar. Voeg als laatste de linzen en kokosmelk erbij en laat het geheel nog 5 minuten zacht pruttelen.
Als je er ook naanbrood bij wilt eten bak dit dan af en serveer het linzencurry gerecht op een bord, samen met wat naanbrood en eventueel stukjes artisjokken.