Miljoenen mensen slikken klakkeloos maagzuurremmers alsof het ‘snoepjes’ zijn. Maar langdurig gebruik zorgt voor veel andere problemen. Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort, met name de zeer belangrijke vitamine B12 wordt niet meer goed opgenomen met alle gevolgen van dien. Maar ook magnesium en vitamine C wordt verminderd opgenomen. Ook eiwitten kunnen niet goed worden opgenomen en daarnaast wordt de hoofdoorzaak niet aangepakt.

Maagsap is erg belangrijk als natuurlijke barrière tegen bacteriën en virussen. Hoe zuurder het maagzuur hoe beter want bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers worden juist door voldoende maagzuur en maagzuur dat zuur genoeg is gedood. Is er dus te weinig maagzuur en/of is het maagzuur niet zuur genoeg dan kan er een pathogenen overgroei ontstaan.

Helicobacter pylori is een bacterie die we allemaal bij ons dragen maar als deze de overhand krijgt ontstaan er ernstige maagklachten.

Jouw toegangspoort tot een gezonde spijsvertering is eigenlijk je maag. Hier wordt de beslissing genomen of voedsel door mag naar je dunne darm. Voordat voedsel daadwerkelijk geschikt is voor verder transport door je darmen, moet je maag echter een behoorlijke reeks taken volbrengen.

Wat is het doel van voldoende maagzuur en maagsappen?
Onze maag produceert dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter maagsappen, aangestuurd door hormonen en zenuwen. Het parasympatisch zenuwstelsel regelt de afscheiding van maagsap wanneer je iets lekkers ziet of ruikt, waardoor je “het water in de mond loopt.” Het sympathische zenuwstelsel remt deze afscheiding om overmatige productie te voorkomen. Hormonen spelen ook een rol bij het reguleren van de maagsapproductie, vooral wanneer voedsel in contact komt met de maagwand. De samenstelling van maagsap omvat verschillende componenten, zoals water, slijm, zoutzuur, enzymen en intrinsic factor.

Het doel van deze maagsappen is als volgt:

  • Het verkleinen van voedseldeeltjes, met name eiwitten, zodat ze geschikt zijn voor verdere vertering door spijsverteringsenzymen in de rest van het spijsverteringskanaal.
  • Het verlagen van de pH-waarde van voedsel, zodat de voedingsstoffen effectief kunnen worden opgenomen in de dunne darm. Dit is alleen mogelijk wanneer de maag de voedselbrij sterk zuur heeft gemaakt.
  • Het doden van potentieel schadelijke stoffen of micro-organismen in je voeding, zodat ze het zure milieu van de maag niet overleven, en het onschadelijk maken van eventuele andere ziekteverwekkende micro-organismen.

Wat een tekort aan maagzuur en PDS gemeen hebben
Alleen een voldoende dosis maagzuur zorgt voor de kracht van de spijsverteringssappen en zorgt hiermee voor een vlekkeloze vertering. In een wereld waar maagzuur tekortschiet, of waar medicijnen zoals Omeprazol de natuurlijke balans verstoren, lijkt het alsof je een doelpunt probeert te scoren met een opgelaten ballon. Het signaal wordt verstoord | is te zwak, de vertering komt tot stilstand. Een verzwakte vertering door een alvleesklier die minder efficiënt functioneert, kan een trigger zijn voor het prikkelbare darm syndroom (PDS). Als voedsel niet volledig wordt afgebroken, geven de darmbacteriën zich over aan fermentatie, waarbij ze voedsel omzetten in gassen en schadelijke stoffen. Deze onverteerde voedselresten en de daaruit voortkomende metabolieten in de darmen verstoren de gebruikelijke darmfunctionaliteit, wat ongemak en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Laten we dus anders gaan denken, de waarde van voldoende maagzuur erkennen en het pad naar optimale spijsvertering bewandelen. Want maagzuur zorgt ook voor een goede vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Heb je maagzuurproblemen dan heeft dit gevolgen voor de hele spijsvertering want wat we niet goed kunnen verteren kunnen we vervolgens niet goed opnemen waardoor er uiteindelijk vitaminen en mineralen tekorten ontstaan.

Snel en vol gevoel?
Naast maagzuurremmers, zijn er nog wat andere boosdoeners die de balans van maagzuur verstoren. Het grappige is dat brandend maagzuur eigenlijk vaak ontstaat als gevolg van te weinig maagzuur. Daarbij is het opvallend dat mensen met een maagzuurtekort vaak snel een vol gevoel ervaren en daarom liever meerdere kleine maaltijden eten. Voor mensen met prikkelbare darmen is dat al helemaal niet bevorderlijk.

Maagslijmvliesontsteking (gastritis)
Wanneer het slijmvlies van je maag beschadigd is, kan maagzuur je maagwand aantasten. Dit zoutzuur kan leiden tot een onaangenaam, pijnlijk, branderig gevoel. Om het maagslijmvlies te herstellen, is het essentieel om te beginnen met het genezen van dit slijmvlies voordat je overgaat tot het optimaliseren van de aanmaak van maagzuur.

Wat ligt ten grondslag aan een maagontsteking?
Een kwetsbaar maagslijmvlies kan de poort openen naar snellere maagontstekingen. Individuen met een dun maagslijmvlies hebben een verhoogd risico op maagontstekingen, en deze aanleg wordt vaak genetisch bepaald.

Helicobacter pylori: Deze bacteriële infectie komt het meest voor en wordt aangetroffen in het maagslijmvlies van meer dan 30 tot 50% van de mensen met maagklachten. Het is echter van belang op te merken dat het merendeel van hen geen symptomen ervaart als gevolg van deze bacterie.

Medicatie: Ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals NSAID’s, kunnen op de lange termijn niet alleen maagontstekingen veroorzaken, maar ook maagbloedingen. Voorbeelden van deze ontstekingsremmers zijn onder andere ibuprofen en aspirine.

Stress: We begrijpen inmiddels dat stress, vooral aanhoudende stress, ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een maagontsteking als gevolg van stress wordt vaak emotionele gastritis genoemd, aangezien deze wordt getriggerd door emotionele problemen zoals angst, stress en frustraties.

Hogere leeftijd (50+)
Met de jaren neemt onze spijsverteringsenergie en enzymfunctie af en daarmee ook de aanmaak van voldoende maagzuur. Dit betekent dat we gewoonweg meer aandacht moeten besteden aan onze voedingskeuzes en stress reductie.

Onderliggende problemen:

Maagverkleining
Chronische gastritis
Helicobacter Pylori
Auto-immuunziekten
Schildklierproblemen
Parasieten
Schimmels
Eetstoornissen (anorexia/boulimia)
Teveel alcohol
Stress
Roken

Wat brengt nou het maagzuur uit balans?
Door het eten van teveel (geraffineerde) suikers, koolhydraten maar ook stress wordt de balans in de maag verstoord. Daarnaast moet de alvleesklier voor de vertering van suikers en koolhydraten insuline aanmaken en spijsverteringsenzymen waardoor er te weinig ruimte overblijft voor de alvleesklier om bicarbonaat aan te maken wat je juist nodig hebt om de maaginhoud (die na de vertering in de maag doorgelaten moet worden naar de dunne darm) minder zuur te maken. Want de dunne darm is niet bestand tegen de zure brei van de maag. Om voldoende bicarbonaat aan te kunnen maken heeft de alvleesklier hiervoor wel de ruimte nodig en voldoende zink. De inhoud van de maag blijft dan te lang in de maag aanwezig omdat het niet ontzuurd kan worden om zo veilig door te kunnen gaan naar de dunne darm.

Dus juist door het tekort aan maagzuur worden de eiwitten niet goed verteerd waardoor het voedsel te lang in de maag blijft en het gaat gisten en rotten. Hierdoor ontstaan er maagklachten! Denk aan gasvorming, drukkend gevoel van de maag, vol gevoel in maag en brandend gevoel in slokdarm.

De onvoldoende verteerde eiwitten worden daarna doorgelaten naar je darm. Ze dragen als het ware een last van onvoldoende afgebroken eiwitten met zich mee, wat kan leiden tot een flink ongunstig darmflora, eigenlijk is het een rottingsflora. Dit heeft uiteindelijk ook gevolgen voor je lever, aangezien deze belast wordt met deze stoffen die je darmen doorlaten. Een overbelaste lever kan om talloze redenen een negatieve invloed hebben op je slaap, stressbestendigheid, je stemming, je gewicht, geheugen etc.

In de meeste gevallen worden maagzuurremmers onterecht voorgeschreven want in de meeste gevallen is er juist een tekort aan maagzuur en/of maagzuur is niet zuur genoeg! En wat doen maagzuurremmers; die remmen de aanmaak van maagzuur en het maagzuur wordt minder zuur!

Er wordt gelukkig al een paar jaar het misbruik van maagzuurremmers onder de aandacht gebracht maar nog steeds schrijven huisartsen en artsen het massaal voor alsof het een onschuldig medicijn is. Gewoonweg omdat ze niet weten hoe ze het maagzuurprobleem moeten oplossen.

Wanneer je maagzuurproductie en daarmee je spijsvertering gedurende een lange periode uit balans zijn geweest, kan dit resulteren in een verstoord opnameproces van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld, zink is van cruciaal belang voor de aanmaak van maagzuur, en een verminderde pH-waarde in je maag kan tot een zinktekort hebben geleid. Dit dient aangepakt te worden om je maag weer naar behoren te laten functioneren. Zelfs als je maagzuurproductie weer op gang komt, kan een disbalans in je darmflora blijven aanhouden. Ook dit vraagt om correctie om je spijsvertering optimaal te laten functioneren.

Heb jij klachten als:

Oprispingen
Brandend maagzuur
Opgeblazen gevoel
Vol gevoel in buik
Last van boeren
Stinkende winden
Pijn boven in buik

Wist je dat maagzuur klachten zeer makkelijk op te lossen zijn? Je moet alleen wel weten hoe.

Tijdens een consult leg ik je precies uit wat maagzuur is, waarom we het nodig hebben en hoe het wordt aangemaakt en waardoor er maagzuurproblemen kunnen ontstaan. Als je weet waar het mogelijk mis gaat kun je ook snel en gericht aan de slag en heb je dus helemaal geen maagzuurremmers nodig.

Op de inhoud van deze blogpost is mijn disclaimer van toepassing. 

Meest recente artikelen

Mexicaans gevulde courgette

Ingrediënten: 150 gram kipgehakt75 gram zwarte bonen (uitlekgewicht)25 gram fetakaas50 gram Griekse yoghurt 1 courgette1⁄2 avocado3⁄4 rode ui1 rode peper1 tomaat1⁄2 el olijfolie1 tl gerookt...