Miljoenen mensen slikken klakkeloos maagzuurremmers alsof het ‘snoepjes’ zijn. Maar langdurig gebruik zorgt voor veel andere problemen. Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort, met name de zeer belangrijke vitamine B12 wordt niet meer goed opgenomen met alle gevolgen van dien. Ook eiwitten kunnen niet goed worden opgenomen en daarnaast wordt de hoofdoorzaak niet aangepakt.

Maagsap is erg belangrijk als natuurlijke barrière tegen bacteriën en virussen. Hoe zuurder het maagzuur hoe beter want bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers worden juist door voldoende maagzuur en maagzuur dat zuur genoeg is gedood. Is er dus te weinig maagzuur en/of is het maagzuur niet zuur genoeg dan kan er een pathogenen overgroei ontstaan.

Helicobacter pylori is een bacterie die we allemaal bij ons dragen maar als deze de overhand krijgt ontstaan er ernstige maagklachten.

Maagzuur zorgt ook voor een goede vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Heb je maagzuurproblemen dan heeft dit gevolgen voor de hele spijsvertering want wat we niet goed kunnen verteren kunnen we vervolgens niet goed opnemen waardoor er uiteindelijk vitaminen en mineralen tekorten ontstaan.

Wat brengt nou het maagzuur uit balans?
Door het eten van teveel (geraffineerde) suikers, koolhydraten maar ook stress wordt de balans in de maag verstoord. Daarnaast moet de alvleesklier voor de vertering van suikers en koolhydraten insuline aanmaken en spijsverteringsenzymen waardoor er te weinig ruimte overblijft voor de alvleesklier om bicarbonaat aan te maken wat je juist nodig hebt om de maaginhoud (die na de vertering in de maag doorgelaten moet worden naar de dunne darm) minder zuur te maken. Want de dunne darm is niet bestand tegen de zure brei van de maag. Om voldoende bicarbonaat aan te kunnen maken heeft de alvleesklier hiervoor wel de ruimte nodig en voldoende zink. De inhoud van de maag blijft dan te lang in de maag aanwezig omdat het niet ontzuurd kan worden om zo veilig door te kunnen gaan naar de dunne darm.

Dus juist door het tekort aan maagzuur worden de eiwitten niet goed verteerd waardoor het voedsel te lang in de maag blijft en het gaat gisten en rotten. Hierdoor ontstaan er maagklachten! Denk aan gasvorming, drukkend gevoel van de maag, vol gevoel in maag en brandend gevoel in slokdarm.

In de meeste gevallen worden maagzuurremmers onterecht voorgeschreven want in de meeste gevallen is er juist een tekort aan maagzuur en/of maagzuur is niet zuur genoeg! En wat doen maagzuurremmers; die remmen de aanmaak van maagzuur en het maagzuur wordt minder zuur!

Er wordt gelukkig al een paar jaar het misbruik van maagzuurremmers onder de aandacht gebracht maar nog steeds schrijven huisartsen en artsen het massaal voor alsof het een onschuldig medicijn is. Gewoonweg omdat ze niet weten hoe ze het maagzuurprobleem moeten oplossen.

Wist je dat maagzuur klachten zeer makkelijk op te lossen zijn? Je moet alleen wel weten hoe. Tijdens een consult leg ik je precies uit wat maagzuur is, waarom we het nodig hebben en hoe het wordt aangemaakt en waardoor er maagzuurproblemen kunnen ontstaan. Als je weet waar het mogelijk mis gaat kun je ook snel en gericht aan de slag en heb je dus helemaal geen maagzuurremmers nodig.

Dus heb jij klachten als:

Oprispingen
Brandend maagzuur
Opgeblazen gevoel
Vol gevoel in buik
Last van boeren
Stinkende winden
Pijn boven in buik

Maak een gratis kennismakingsafspraak, ga naar www.projectvitaal.nl/contact