De koude, natte dagen zijn weer aangebroken en daarmee dus ook meer kans op een verkoudheid. Een verstopte neus hoort daar vaak ook bij helaas.

Er zijn echt mega veel neussprays te koop. Iedereen heeft wel eens een neusspray gekocht. Het is niet duur, en de werking is direct merkbaar. Maar wist je dat zo’n neusspray helemaal niet zo onschuldig is als je denkt? Neussprays zijn ongezond, ze kunnen namelijk veel schade aanrichten in je neus en ze hebben daarnaast ook nog eens een verslavend effect. Bij een neusspray verslaving zien we dat het neusslijmvlies volledig verwoest is. Net als bij een verslaving geldt ook hier dat men steeds meer neusspray nodig heeft om weer vrijer te kunnen ademen. Dat maakt dan uiteindelijk het neusslijmvlies kapot. Dit kan wel herstellen maar daar moet je dan minimaal 3 tot wel 6 maanden voor uittrekken voordat het volledig genezen is. Je ontkomt er dan ook niet aan om doorverwezen te worden naar een KNO arts. We hebben het dan niet over een zoutoplossing neusspray maar een neusspray waar de stof xylometazoline of oxymetazoline in zit. (heb je al in je keukenkastje gekeken wat jij op voorraad hebt staan?!).

Hoe werkt dat nou, zo’n neusspray?
Een neusspray is een vloeibare oplossing met allerlei stoffen die ervoor zorgen dat de vaten in je neusslijmvlies samentrekken waardoor je vrijwel direct weer vrijer kunt ademhalen. Er kan oa inzitten: xylometazoline, glycerol, zoutzuur en corticosteroïden.

Maar er zijn ook zoutoplossingen verkrijgbaar die als ‘natuurlijke neusspray’ worden verkocht. De werking hiervan is alleen een stuk minder en daardoor worden deze neussprays niet vaak verkocht. Het is eigenlijk meer een neusreiniging. Als je met een zoutoplossing sprayt dan spuit je als het ware een zoutoplossing in je neus. Hierdoor wordt je slijm wat wateriger waardoor je het makkelijker eruit kunt snuiten. Het laat dus niet, zoals de overige neussprays, het neusslijmvlies samentrekken.

Nou staat er op de bijsluiter wel aangegeven dat je de neusspray niet langer dan 7 dagen mag gebruiken. Heb je dan nog klachten dan wordt er geadviseerd om naar de huisarts te gaan met je klacht. Als je zo’n neusspray heel kortstondig gebruikt, dus 4 tot 7 dagen dan is er niet zoveel schade aangericht en kan je neusslijmvlies makkelijk herstellen. Overigens is het niet zo dat je verkoudheid overgaat door het gebruik van een neusspray.

Ga dus altijd zeer verstandig om met een neusspray en gebruik hem niet preventief tegen bijvoorbeeld hooikoortsklachten. Een neusspray is geen medicijn om van je verkoudheid af te komen.

Ben je verkouden en heb je een verstopte neus waarmee je echt niet kunt slapen? Neem dan een neusspray met natuurlijke ingrediënten zoals de neusspray van Bonusan. Deze kun je langere tijd gebruiken.

Bonusan neusspray
Bij Bonusan Neusspray treedt geen verslavende werking op en er zijn geen bijwerkingen of andere schadelijke effecten bekend. Bij de samenstelling van Bonusan Neusspray is speciaal gelet op de synergistische werking van de bestanddelen. De ingrediënten werden van oudsher en traditioneel ook voor de verzachting van de luchtwegen gebruikt. Bonusan Neusspray heeft een breed werkingsgebied dankzij de zeven verschillende ingrediënten. Er zit oa arnica, eucalyptus en menthol in. De neusspray is makkelijk te doseren en toe te dienen. Deze natuurlijke neusspray kan gedurende een langere periode gebruikt worden. De neusspray is geschikt voor alle leeftijden en mag gebruikt worden wanneer verlichting van de luchtwegen gewenst is. Toedienen gaat middels één of meerdere verstuivingen in elk neusgat.

Een neusspray op natuurlijk basis heeft als voordeel dat we dicht bij de natuur blijven en onnodige onnatuurlijke toevoegingen vermijden. Doordat er geen gewenning optreedt kan het product langdurig gebruikt worden. Daarnaast is een natuurlijke neusspray geschikt voor jong en oud.

Ga dus verstandig om met het gebruik van een neusspray en gebruik bij voorkeur een spray die bestaat uit natuurlijke ingrediënten.

Bonusan kruidensiroop
O ja Bonusan heeft naast de neusspray ook een kruidensiroop voor het verzachten van de keel! Wie gebruikt het niet om de luchtwegen weer even vrij te maken?

Hier zit oa tijm, anijs en salie in die een natuurlijke verzachter en antibacteriële eigenschap hebben voor je luchtwegen.

Beiden verkrijgbaar bij Project Vitaal.