Door de daling van de hormonen oestrogeen en progesteron wordt de balans in je hormoonhuishouding verstoord met allerlei lichamelijke klachten van dien. Één van zo’n vervelende klacht is de opvlieger.

Veel vrouwen krijgen er ooit mee te maken; opvliegers. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Opvliegers zijn plotselinge aanvallen van enorme hitte die zich door het hele lichaam verspreiden. Ze worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. In de meeste gevallen duurt een opvlieger een paar minuten. Vaak gaat dit ook nog eens gepaard met hartkloppingen, zweten en kun je een rode en vlekkerige huid krijgen. Hoe vaker je er last van hebt hoe vermoeider je ervan kunt worden.

We weten allemaal dat pittige voeding, alcohol, roken en cafeïne een trigger kan zijn voor een opvlieger. Maar zelfs als je dat vermijdt kan het zo zijn dat je het nog steeds niet onder controle krijgt. Hormoontherapie is echt het allerlaatste waar je aan moet beginnen. Wist je dat je er op een natuurlijke manier zelf heel veel aan kunt doen? Ik noem er hieronder een aantal waar je meteen aan kunt gaan werken!

  • Gezonde voeding is nu nog belangrijker.
  • Zelfde geldt voor een goede nachtrust.
  • Stress is natuurlijk altijd slecht maar zeker na je 40ste wordt stress echt een hele grote boosdoener voor heel veel lichamelijke en mentale klachten. Dit wordt extra versterkt als je de overgang in gaat. Dan is stress echt uit den boze. Je maakt dan namelijk al veel minder progesteron aan omdat je lichaam juist meer cortisol moet aanmaken om de stress onder controle te krijgen. Dus als je last hebt van veel stress is er geen ruimte voor de aanmaak van progesteron waardoor je klachten alleen maar erger worden.
  • Bewegen, we weten allemaal dat dit belangrijk is. Maar hoe ouder je wordt hoe belangrijker het wordt. Naast dagelijkse beweging is het super goed om minimaal 2x per week een goede stevige krachttraining te doen van maximaal 45 minuten.
  • Kies voor de juiste schoonmaakmiddelen, verzorgingsprodukten en cosmetica. Dus op basis van natuurlijke grondstoffen. Al het overige brengt je hormoonhuishouding uit balans doordat deze stoffen, we noemen deze xeno-oestrogenen, zorgen voor oestrogeendominantie. Dit betekent teveel oestrogenen ten opzichte van progesteron.
  • Overgewicht is natuurlijk altijd ongezond maar als je in de overgang bent en je hebt overgewicht dan wordt er extra oestrogeen aangemaakt. In je vetcellen wordt namelijk testosteron omgezet naar oestrogeen en hier heb je tijdens de overgang meestal al teveel van.
  • Gewichtstoename door de overgang. Dit is vaak het gevolg van oestrogeen dominantie of van een andere hormonale onbalans. Bij een overgang zie je dat de schildklier vaak minder goed gaat werken. Dat kan ook een reden zijn voor het ontstaan van overgewicht. Het kan ook te maken hebben met de bijnieren die niet optimaal werken. Dit kun je goed laten uitzoeken door een orthomoleculair therapeut.

Je kunt ook natuurlijke middelen inzetten ter ondersteuning bij de overgangsklachten. Ik geef je een paar alternatieve mogelijkheden om opvliegers op een natuurlijke manier tegen te gaan, dus zonder medicijnen.

Kruiden kunnen super goed helpen om opvliegers en andere overgangsklachten te verminderen.

Maca
Maca poeder werkt als een adaptogeen. Een adaptogeen is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering van de productie van onze eigen hormonen én een betere balans tussen de hormonen. Dit is met name van belang bij het ouder worden en vooral in de overgang, omdat de hormonen oestrogeen en progesteron dan flink gaan schommelen en afnemen. Bij overgangsklachten stimuleert maca het hormonale systeem om de hormoonbalans zo goed mogelijk te herstellen. Het kan een hele positieve invloed hebben op allerlei overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Daarnaast zorgt het voor meer energie, beter geheugen, positief effect op botontkalking en het werkt ondersteunt bij stress.

Maca bevat ook nog eens waardevolle eiwitten, gezonde vetzuren, vezels, vitamines en mineralen (zink, magnesium, koper, kalium, calcium). Kies wel altijd voor een hoogwaardig biologisch poeder. Een goed merk is oa Mattisson.

Zilverkaars
Zilverkaars is ook een kruid dat kan ondersteunen bij overgangsklachten zoals opvliegers, angst en depressie. Kies hier wel voor een goed en puur product. Goedkoop is namelijk vaak duurkoop. Imea die in drogisterijen bijvoorbeeld te koop is doet niet veel omdat de hoeveelheid zilverkaars hierin niet hoog genoeg is. Kies dus altijd voor een goed orthomoleculair supplement.

Monnikspeper
Ook wel vitex agnes casis genoemd helpt tegen hevig bloedverlies maar kan ook bij PMS worden ingezet.

Antioxidanten
Wist je trouwens dat oxidatieve stress, dat is een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam, ook een rol speelt bij de overgang? Een super supplement is S-Acethyl-L-Glutathion (de moeder van alle antioxidanten). Het beschermt je cellen tegen schade, veroudering en ziekten. Het is dan ook de meest belangrijke antioxidant. Het kan zeer goed bijdragen aan het tegengaan van een aantal overgangsklachten. Ook vitamine E kan ervoor zorgen dat de opvliegers minder heftig en minder vaak opkomen.

Resveratrol
Het middel Resveratrol kennen we denk ik al wel als inzet bij Corona. Maar wist je dat dit mooie middel veel meer positieve werkingen heeft?

Naast een oestrogene activiteit speelt er mogelijk nog een andere werking van Resveratrol mee, die verlichting van overgangsklachten kan geven. Bij veel vrouwen kan een trage schildklierfunctie (hypothyreoïdie) verergeren rondom en tijdens de menopauze door de hormonale veranderingen. Een aantal typische overgangsklachten komen overeen met symptomen van hypothyreoïdie en kunnen verbeteren door Resveratrol. Resveratrol heeft namelijk een stimulerend effect op de schildklier. Het verhoogt het T3-schildklierhormoon. Ook wordt het ingezet bij de preventie van osteoporose bij vrouwen in de menopauze. Daarnaast biedt het bescherming tegen hart- en vaatziekten en kan het bij atrose oa pijnklachten verminderen. De typische overgangsklachten nachtzweten en opvliegers kunnen ook verminderen met Resveratrol. Ook Resveratrol is een krachtig antioxidant. Resveratrol van Vitakruid is erg goed!

Je ziet dat er heel veel mogelijk is om overgangsklachten te verminderen. Je kunt zelf veel doen. Verder kun je supplementen inzetten en je leefstijl eens goed onder de loep nemen.

Kom je er niet uit? Weet je niet waar je moet beginnen? Lukt het afvallen niet? Neem dan contact met mij op zodat ik kan kijken wat ik voor je kan betekenen. Maak gebruik van de mogelijkheid om gratis een telefonische kennismaking in te plannen!