
Pastinaak is familie van de winterwortel en supergezond. De wortelgroente is rijk aan vezels wat de spijsvertering ondersteunt en suikerpieken voorkomt. Verder zit er genoeg kalium in pastinaak om ertoe bij te dragen dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Hij bevat maar weinig calorieën en smaakt lekker zoet. Verder zitten er ook veel antioxidanten in pastinaak die vrije radicalen bestrijden. En niet te vergeten de hoeveelheid vitaminen en mineralen zoals magnesium, vitamine C, B, E en mangaan.
Wist je dat je pastinaak ook rauw kunt eten? Net als wortels kun je een pastinaak raspen als basis voor een heerlijke salade. Maar je kunt ze ook roerbakken, koken of bakken.
Pastinaak is een echte wintergroente en te koop van oktober t/m eind maart.
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 150 g pastinaak
- ½ el harissa of bijv garam masalma of shoarmakruiden
- 1 sinaasappel
- 100 g bloemkool
- Handje veldsla (of andere soort sla)
- 1 medjoul dadel
- 1 el (ca 10 g) pompoenpitten
- 1 el (ca 10 g) zonnebloempitten
- Snufje peper
- Snufje zout (himalaya zout)
- 2 el extra vierge olijfolie
- Snufje chilivlokken
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C
Schil de pastinaak, snijd in kleine blokjes en doe het in een kom. Besprenkel de pastinaakblokjes met 1 eetlepel extra vierge olijfolie en voeg naar smaak wat zout en peper toe. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de pastinaakblokjes over de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de pastinaakblokjes in ongeveer 20 minuten goudbruin. Schep ze af en toe om zodat ze aan alle zijdes goed bruin worden.
Maak ondertussen de sinaasappel goed schoon en droog af. Rasp de sinaasappel en vang het op boven een grote kom. Snijd de sinaasappel in tweeën en pers één helft uit en voeg het sap toe aan de sinaasappelrasp in de kom. Voeg de kruiden (harissa of andere kruiden naar keuze) erbij samen met 1 eetlepel olijfolie roer goed door elkaar en voeg als laatste de pastinaakblokjes erbij. Meng alles goed.
Verdeel de bloemkool in roosjes en maal ze in een keukenmachine tot ‘rijst’ of maak het jezelf makkelijk en gebruik voorverpakte bloemkoolrijst. Snijd de dadel en halve sinaasappel in kleine stukjes.
Maak een bord op met de sla, bloemkoolrijst, pastinaakblokjes en de stukjes dadel en stukjes sinaasappel.
Bestrooi de salade met wat chilivlokken en de zonnebloempitten en pompoenpitten.