Tuurlijk weet je wel waar suikers in zitten toch? Maar wist je dat het ook ‘verstopt’ zit in heel veel bewerkte produkten? Dit zijn de verborgen suikers die fabrikanten heel slim verstopt hebben onder ingewikkelde schuilnamen als sucrose, cassonade, fructose, galactose, panocha maar ook honing en siroop of vanillesuiker zijn suikers.

Het zit oa in soepen uit blik, pak en zak, brood, ontbijtgranen, ketchup, sausen maar ook in vleesbeleg en zelfs groente en peulvruchten uit blik bevatten vaak (stiekum) toegevoegde suikers. Om het allemaal nog wat lastiger voor je te maken als consument zijnde; er zijn meer dan 150 verschillende soorten benamingen voor suikers….!

Fabrikanten gaan tegenwoordig zelfs nog verder. Ze ‘verstoppen’ de suikers onder bepaalde E-nummers om ze op deze manier onherkenbaar te maken.

Suiker is super goedkoop en wordt door fabrikanten gebruikt als zoetstof, smaakmaker, vulmiddel, conserveermiddel, kleurmiddel en structuur. Het is niet voor niks dat gezond eten doorgaans duurder is dan ongezonde voeding.

Één suikerklontje is 4 gram. Dus als er op een etiket staat: per 200 ml 14,2 gram suiker dan zijn dat 3,6 suikerklontjes. Een volwassen vrouw mag ongeveer 12,5 suikerklontjes per dag consumeren. Dat lijkt veel maar als je weet dat het in vreselijk veel voeding ‘verstopt’ zit ga je vaak al na de lunch over de limiet van 12,5 suikerklontjes!

Vaak wordt het woord ‘suikerarm’ gebruikt. Dat betekent dat er in het produkt max 5 gram per 100 gram zit. Dus toch nog meer dan 1 suikerklontje per 100 gram. En dat noemen ze dan ‘suikerarm’. Een glas sinaasappelsap van 250 ml bevat al meer dan 5 suikerklontjes en een eierkoek 5 suikerklontjes. Tja…….

Wil je graag minder suiker eten? Wanneer je producten eet die in een fabriek zijn geproduceerd (lees: in elkaar geknutseld) ben dan op je hoede en lees goed het etiket.

Je lichaam heeft natuurlijke suikers nodig om goed te kunnen functioneren. Met name je hersenen gebruiken vooral glucose als brandstof. Zorg ervoor dat je deze brandstof haalt uit onbewerkte produkten zoals groente en fruit. Dan zit je goed!

Wat kun je dan gebruiken als je een gerecht maakt waar je toch wel wat zoets aan toe moet voegen en wat niet lukt in de vorm van bijvoorbeeld een dadel? Ik heb hieronder wat goede suikervervangers voor je op een rijtje gezet met de merken erachter zodat je met een gerust hart toch af en toe wat suikers kunt toevoegen aan je gerechten:

Waarmee suiker vervangen?

  • Biologische ahornsiroop graad c ( bijvoorbeeld van het merk Horizon of TerraSana)
  • Berkensuiker Xylitol (bijvoorbeeld van het merk Mattison)
  • Rauwe, koud geslingerde, ongefilterde honing, deze bevat nog veel gezonde stoffen (dus wel de meest pure biologische honing in glazenpot kopen! Bij merk: de Traay)
  • Erythritol (van bijvoorbeeld het merk Mattisson)
  • Biologische kokosbloesemsuiker (bijvoorbeeld van het merk Amanprana of Mattison)

Wist je trouwens dat het eten van teveel suikers je hele energiesysteem leeg trekt? Het is dus niet alleen super ongezond voor je, je kunt er namelijk uiteindelijk allerlei klachten van gaan krijgen, gewichtstoename, darmklachten, verstoring van de neurotransmitters, hormonale disbalansen, maar dus ook minder energie en de bekende energiedips gedurende de dag.

Ik zou het wel weten, stop met al die onnodige suikers en start met een gezond voedingspatroon!