
Een normale stoelgang is regelmatig, vaak op een vast moment op de dag en verloopt moeiteloos. Normale ontlasting stinkt niet, is bruin van kleur, heeft een vaste stevige vorm en plakt niet. Aan de hand van de Bristol stoelgangkaart, zie afbeelding, kunt je zien of je een normale stoelgang hebt. Er zijn zeven soorten ontlasting, van losse, harde keutels (zie type 1) tot waterige ontlasting zonder vaste stukjes (type 7). De ideale score op de Bristol stoelgangkaart voor ontlasting is type 3 of 4. Te harde of juist te zachte of waterige ontlasting kan wijzen op een slechte spijsvertering. Problemen met de stoelgang komen vaak voor en kunnen variëren van obstipatie tot diarree of een combinatie van deze twee. Veel mensen die allerlei spijsvertering gerelateerde klachten hebben zoals bijvoorbeeld acne of andere huidproblemen, vermoeidheid, slecht slapen, futloos, energiedips, depressieve gevoelens, opgeblazen gevoel, chronisch ijzertekort en moeilijk afvallen hebben te maken met spijsverteringsproblemen. Dit wordt meestal over het hoofd gezien bij een huisarts. Heel jammer want het is een gemiste kans om mensen op een natuurlijke manier te ondersteunen bij de aanpak van hun klachten. In plaats daarvan worden er allerlei pillen en poedertjes gegeven om het probleem te onderdrukken in plaats van het aan te gaan pakken en te herstellen. Complementair gaan we juist de hoofdoorzaak opzoeken en aanpakken.
Obstipatie
Van obstipatie wordt gesproken als iemand minder dan driemaal per week ontlasting heeft, die te hard is en moeizaam komt. Obstipatie kan gepaard gaan met buikpijn, buikkrampen en pijn bij het poepen. De stoelgang blijft te lang in de dikke darm zitten waardoor hij harder en droger wordt. Mogelijk oorzaken zijn gebrek aan beweging, dieet met weinig vezels, onvoldoende vochtinname en niet naar het toilet gaan bij aandrang. Ook geneesmiddelen, de ziekte van Parkinson, en te traag werkende schildklier, anticonceptiepil, depressie, PDS (prikkelbare darmsyndroom) of afwijkingen van de darmwand kunnen obstipatie veroorzaken. Maar wat veel mensen niet weten is dat langdurig gebruik van laxeermiddelen ook een oorzaak kan zijn (de bekende ‘symptoombestrijder/pleister’). Want de darm is gewend geraakt aan het laxeermiddel dat het zonder niet meer lukt. Eigenlijk heel logisch toch?
Diarree
Diarree is waterdunne ontlasting die vaak meerdere keren op een dag komt. Daarnaast komt de aandrang vaak plotseling en is het ophouden van de ontlasting moeilijk. Bijkomend klachten kunnen buikpijn, buikkramp, misselijkheid, braken en/of koorts zijn. Diarree kan worden veroorzaakt door een infectie met een virus, bacterie of parasiet, medicatie, overgevoeligheid voor lactose (melksuiker) of kunstmatige zoetstoffen, maar ook door aandoeningen aan de maag en/of darmen zoals bacteriële overgroei, coeliakie, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, PDS of kortedarmsyndroom. Bij iemand die langdurige last heeft van obstipatie kan overloopdiarree ontstaan; dunnen ontlasting stroomt langs de ingedikte ontlasting.
Heb je één of meer van bovenstaande klachten? Weet dan dat het mogelijk door een slechte vertering komt en dat je het kunt verbeteren. Maar nog belangrijker, als je er mee door blijft lopen zal het van kwaad tot erger worden en zullen er uiteindelijk vroeg of laat allerlei ziektes kunnen gaan ontstaan.
Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen gaan bekijken wat voor jou de beste aanpak is.