
Endometriose is een vaak pijnlijke, chronische aandoening waaraan ongeveer 1 op de 10 vrouwen in Nederland lijden. Maar het aantal vrouwen dat aan de aandoening lijdt kan in werkelijkheid hoger liggen, omdat het zo lang kan duren voordat de diagnose wordt gesteld.
Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Het kan gaan groeien in de eierstokken, de eileiders en in het hele bekkengebied, buik, darmen en bijvoorbeeld de blaas. In ernstige gevallen kan het zich zelfs verspreiden naar de longen maar dat is uiterst zeldzaam. Omdat het weefsel reageert op de hormoonhuishouding ervaren veel vrouwen daarom meer klachten rondom de menstruaties.
Het probleem is, dat als dit weefsel eenmaal is afgebroken, het nergens meer heen kan. Dit leidt tot het ontstaan van hevige krampen, cysten en zwaardere menstruaties. In sommige gevallen kan het zelfs problemen met de vruchtbaarheid veroorzaken.
Maar buiten de cyclus om zijn er vaak ook klachten zoals:
vermoeidheid
buikpijn
blaasontstekingen
pijn bij het plassen
ovulatiepijn
pijn tijdens en/of na geslachtsgemeenschap
lusteloosheid
darmklachten
onvruchtbaarheid
pijn kan uitstralen naar benen en rug
tussentijdse bloedingen
Het verloop van endometriose varieert per vrouw. Bij sommigen geneest endometriose spontaan en bij anderen niet. Het kan zich ook uitbreiden gedurende de jaren. Endometriose is alleen actief gedurende de vruchtbare levensfase waarin men menstrueert.
Dus nadat men de overgang heeft doorlopen en de eierstokken geen oestrogenen meer maken, wordt er ook geen baarmoederslijmvlies meer opgebouwd en afgestoten. Met als gevolg dat de menstruaties ophouden en hierdoor ook de endometriose tot rust komt. Het slijmvlies is dan nog wel aanwezig in het lichaam maar het veroorzaakt geen klachten meer.
Wat is de oorzaak van de ziekte?
De precieze oorzaak van endometriose is niet bekend. Er zijn echter een aantal theorieën.
Een van die theorieën is dat bloed met endometriumcellen tijdens de menstruatie door de eileiders terugstroomt. De cellen nestelen zich in de eileiders, waardoor een nieuwe voering groeit. Er is een andere theorie dat de endometriumcellen door de bloedbaan door het hele lichaam worden vervoerd.
Endometriumcellen kunnen zich ook hechten aan chirurgische incisies na ingrepen zoals een hysterectomie of een keizersnede, volgens een andere theorie. Er is ook een theorie dat stoornissen van het immuunsysteem ertoe kunnen leiden dat het lichaam de groei van het endometriumweefsel niet herkent, wat betekent dat het niet zal proberen het af te breken.
Wat de oorzaak ook is, de aandoening kan veel ellende veroorzaken bij degenen die haar ontwikkelen. Hoewel de precieze oorzaak misschien niet bekend is, zijn er wel enkele risicofactoren waar men op moet letten.
Inzicht in de risicofactoren
Hoewel de oorzaak van endometriose niet duidelijk is, zijn er bepaalde risicofactoren die de kans dat u aan de aandoening lijdt kunnen vergroten. Deze omvatten:
- Familiegeschiedenis
- Aandoeningen die de menstruatievloed beïnvloeden
- Leeftijd
- Gedrag van de menstruatiecyclus
- Buikoperatie
- Aandoeningen van het immuunsysteem
Men denkt dat als iemand in de familie endometriose heeft, je tot tien keer meer kans hebt om de aandoening zelf te krijgen. Je risico zal bijzonder groot zijn als het een direct familielid is, zoals je moeder of grootmoeder.
Er kunnen ook andere medische aandoeningen zijn die jouw risico verhogen, zoals baarmoedergezwellen, verstoppingen van de baarmoederhals en een verhoogde productie van oestrogeen, we noemen dat ook wel oestrogeen dominantie (je hebt dan meer oestrogeen ten opzichte van progesteron). Leeftijd kan ook een rol spelen. Hoewel het bij elk meisje of elke vrouw van menstruerende leeftijd kan voorkomen, komt het meestal het meest aan het licht bij twintigers en dertigers.
Als je immuunsysteem zwak is of als je een ongewone/onregelmatige menstruatiecyclus hebt dan kan dat je risico ook vergroten.
Dit zijn slechts enkele van de risicofactoren die met endometriose gepaard gaan. De aandoening komt veel vaker voor dan veel mensen beseffen. Endometriose kan een verwoestende uitwerking hebben op degenen die ermee leven. Daarom is het belangrijk dat je, als je vermoedt dat je de aandoening hebt, zo vroeg mogelijk behandeling zoekt.
Aanpak van endometriose
Omdat we weten dat je hormoonhuishouding en immuunsysteem o.a. een invloed hebben op het verloop van endometriose zijn dat punten waarmee je aan de slag kunt gaan. Door een hormoonproof levensstijl toe te gaan passen ga je ervoor zorgen dat je een gezonde hormoonhuishouding krijgt waardoor de heftigheid van de menstruaties gaat verbeteren. Tevens zorg je hiermee voor een gezonde darmwerking en daarmee dan ook een automatisch en verbetering van je immuunsysteem!
Al mijn cliënten met endometriose hebben sterke verbeteringen weten te realiseren door een juiste aanpak. Sommigen zijn nu zelfs volledig klachtenvrij en nog belangrijker: medicatievrij!