Zoete aardappelsoep, ja je leest het goed! Ook van zoete aardappel kun je soep maken. Hij valt onder de (knol)groenten en bevat heel veel vezels, vitaminen, en mineralen, te weten: vitamine A, C, B5, B6 en E. Daardoor is het zeer goed voor de dikke darm, huid, ogen, weerstand verhogend en hart en vaten. Zoete aardappels bevatten wel iets meer zetmeel dan aardappels maar dit zijn complexe koolhydraten. Dit betekent dat je spijsvertering ze langzaam verwerkt zodat de energie uit koolhydraten (glucose) langzaam in je bloed komt. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. Ook bevat het veel meer vezels. Hierdoor heeft de zoete aardappel (bataat) in vergelijking met de aardappel per saldo een iets lagere waarde op de glycemische index.

Er zijn witte en oranje zoete aardappels. Kies altijd voor de oranje soort. Hier zit namelijk meer bètacaroteen in en dit wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Ook bevat het zeer veel antioxidanten!

Ingrediënten:

500 g zoete aardappel
2 teentjes knoflook
1 ui
1/2 chilipeper
2 bouillonblokjes
250 ml kokosmelk
1 limoen
olijfolie
1/2 el kerriepoeder
1 tl kurkumapoeder
snufje zwarte peper

Optie: kokosyoghurt. Voor een extra bite kun je wat pompoen- en zonnebloempitten toevoegen als garnering!

Bereiding:

Schil de zoete aardappels, snijd in stukken. Snijd de chilipeper fijn. Fruit de ui, knoflook en chili peper in een pan met een beetje kokosolie. Voeg daarna de stukjes zoete aardappel erbij en bak deze even mee.

Voeg het water samen met de bouillonblokjes erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het voor circa 20 minuten zachtjes pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kruiden, kokosmelk en sap van de limoen erbij. Voeg eventueel nog wat zout toe indien nodig.

Dien de soep op met als optie een eetlepel kokosyoghurt.